Σπάνιο τριπλό ουράνιο τόξο! (φωτό)

Ένα άκρως εντυπωσιακό και σπάνιο φαινόμενο με ένα τριπλό ουράνιο τόξο στο Ολυμπιακό Συγκρότημα στο Γουδί το οποίο απαθανάτισε ο Vangelis Mouchakis παρουσίασε με ανάρτησή του στο Χ ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς. Όπως εξηγεί, το τριπλό ουράνιο τόξο εμφανίστηκε στα νοτιοανατολικά από τις 17:58 έως τις 18:02 ενώ πίσω του φαίνεται ο Υμηττός.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι το ουράνιο τόξο είναι ένα οπτικό φαινόμενο το οποίο δημιουργείται από τη διάθλαση και την αντανάκλαση του φωτός στα σταγονίδια του νερού. Για να συμβεί αυτό πρέπει να έχουμε βροχή και ήλιο μαζί. Ο ήλιος πρέπει να βρίσκεται πίσω από εμάς και οι σταγόνες βροχής μπροστά μας. Σε περίπτωση που κάποιος βρίσκεται στην κορυφή ενός βουνού ή σε ένα ψηλό κτίριο μπορεί να δει και ολόκληρο τον κύκλο», ανέφερε ο μετεωρολόγος.

Στη συνέχεια εξήγησε πως προκλήθηκε το τριπλό ουράνιο τόξο: «Τα ουράνια τόξα τρίτης τάξης ή τριτοβάθμιας προέρχονται από τρεις αντανακλάσεις μέσα στο σταγονίδιο. Σε αντίθεση με τα πρωτεύοντα στα οποία το κόκκινο φως διαθλάται λιγότερο από το μπλε φως με αποτέλεσμα το κόκκινο να φαίνεται στο εξωτερικό χείλος και το μπλε στο εσωτερικό, και τα δευτερεύοντα τόξα όπου οι ακτίνες αντανακλώνται δύο φορέα μέσα στο σταγονίδιο με αποτέλεσμα λόγω της διπλής ανάκλασης η ένταση του τόξου να είναι μικρότερη και η σειρά του χώματος να αντιστρέφεται, στα τριτοβάθμια ουράνια τόξα οι ακτίνες αφήνουν το σταγονίδιο να κατευθύνεται μακριά από τον ήλιο».

Δείτε την ανάρτηση του κ. Κολυδά:

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.