Περισσότερους από 2.000 χρήστες του διαδικτύου (σ.σ. στην συντριπτική τους πλειονότητα Κορεάτες) εξαπάτησαν ένας 61χρονος Γερμανός κι ένας 49χρονος Πολωνός, οι οποίοι συνελήφθησαν σε Ελλάδα και Ιταλία αντίστοιχα στο πλαίσιο εκτέλεσης «ερυθράς αγγελίας» που είχε εκδοθεί από την Europol.
Οι δύο συλληφθέντες φέρονται για μία τετραετία σχεδόν να εξαπατούσαν ανυποψίαστους πολίτες, από τους οποίους άρπαξαν περισσότερα από 28 εκατ. ευρώ. Η σύλληψη του 61χρονου Γερμανού έγινε στις 26/10 στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» στα Σπάτα, λίγο πριν ταξιδέψει με προορισμό το Ντουμπάι. Την ίδια ημέρα, συνελήφθη στην πίστα αγώνων της Ίμολα και ο 49χρονος Πολωνός, ενώ αμφότεροι φέρονται ως «εγκέφαλοι» του FutureNet, μια από τις μεγαλύτερες απάτες με μορφή «πυραμίδας», που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξαπατούσαν τα θύματα τους υποστηρίζοντας ότι θα επωφεληθούν αγοράζοντας διαφημιστικά πακέτα και πουλώντας τα με κέρδος σε νέους χρήστες μέσω του YouTube και του Facebook. Για σχεδόν 4 χρόνια το σχέδιο λειτούργησε άψογα, αποφέροντας το μεγάλο χρηματικό ποσό στους δύο συνεργούς – μετρ στην απάτη τύπου «πυραμίδας» (σ.σ. γνωστή και ως σχήμα Πόντζι). Για την έκδοση «ερυθράς αγγελίας» σε βάρος τους, είχε προηγηθεί αίτημα των Αρχών της Νοτίου Κορέας στην Interpol. Ο 61χρονος Γερμανός οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και στη συνέχεια διατάχθηκε η προσωρινή κράτησή του, στις φυλακές Κορυδαλλού, προκειμένου εξετασθεί η διαδικασία έκδοσής του.
Όπως επισημαίνεται από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., υπήρξε άψογος συντονισμός μεταξύ της Interpol και των ελληνικών Αρχών, με άμεση ανταπόκριση στην «ερυθρά αγγελία» που εκδόθηκε για τον Γερμανό.
Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε ότι ο όρος «σχήμα Πόντζι» χρησιμοποιείται για οποιαδήποτε χρηματική απάτη στηρίζεται σε «πυραμίδα» επενδυτών.
Η «πυραμίδα» επενδυτών αποτελεί ένα παράνομο επενδυτικό σχήμα που περιλαμβάνει την πληρωμή απόδοσης σε επενδυτές από τα χρήματα που πληρώνονται από μεταγενέστερους επενδυτές, αντί από τα καθαρά κέρδη που συγκεντρώνονται από πραγματικές πωλήσεις. Το είδος αυτής της απάτης χρονολογείται από τον 19ο αιώνα.
newsbeast.gr