Σπάτα: Παράσταση διαμαρτυρίας στο Αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”, τη Δευτέρα από το Εργατικό Κέντρο Λαύριο!

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 8πμ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Οι συνθήκες εργασίας στις αεροπορικές και τις υπόλοιπες εταιρείες στο αεροδρόμιο της Αθήνας, σύμφωνα και με καταγγελίες εργαζομένων είναι απαράδεκτες.

Εξαντλητικές υπερωρίες, κομμένα ρεπό και συνεχές τρέξιμο προκειμένου «να βγει η δουλειά» συντελούν σε μια επικίνδυνη κατάσταση τόσο για την υγεία των εργαζομένων στο αεροδρόμιο όσο και για την ομαλή και ποιοτική εξυπηρέτηση των επιβατών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουν παραιτηθεί εκατοντάδες συνάδελφοι που εργάζονταν πάνω από 5 χρόνια στο αεροδρόμιο, εξαιτίας των εξαντλητικών συνθηκών και της πίεσης.

Επίσης το τελευταίο διάστημα, εν όψει καύσωνα, οι εργαζόμενοι αδυνατούν να κάνουν ακόμα και τα απαραίτητα διαλείμματα με αποτελέσματα να βρίσκονται για ώρες ολόκληρες στον ήλιο. Δεκάδες είναι όσοι νιώθουν αδιαθεσία καθημερινά, υπάρχουν λιποθυμίες, σοβαροί τραυματισμοί. Σε αυτές τις συνθήκες εγκυμονούν μια σειρά επαγγελματικές ασθένειες και κίνδυνοι.

Οι παραιτήσεις συναδέλφων μας λόγω των εξαντλητικών και επικίνδυνων συνθηκών εργασίας είναι καθημερινές, ενώ η όλη συζήτηση από την πλευρά των εργοδοτών ότι δε βρίσκουν προσωπικό δεν αποτελεί δικαιολογία, ούτε αφήνει περιθώριο να δεχτούμε να χάσουμε κι άλλα δικαιώματα και πολύ χειρότερα να θέτουμε σε καθημερινή βάση σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα. Δε δεχόμαστε να γίνουμε ακόμα ένα “νούμερο” στους μακάβριους πίνακες καταγραφής των εργοδοτικών εγκλημάτων που συμβαίνουν στους χώρους μας και με θράσος οι εργοδότες το ρίχνουν στην “ατομική ευθύνη” ή σε προβλήματα υγείας. Σοβαρές ευθύνες βαραίνουν τις κυβερνήσεις αλλά και τις εταιρείες, οι οποίες αξιοποιώντας απαράδεκτους νόμους όπως αυτός που δίνει το δικαίωμα για δουλειά με ορισμένου χρόνου συμβάσεις για χρόνια έχουν αφήσει υποστελεχωμένα πολλά πόστα και ειδικότητες.

Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, η απουσία συλλογικών συμβάσεων στη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων – ενώ ακόμα και εκεί που υπάρχουν μένει εκτός ΣΣΕ το μεγαλύτερο κομμάτι των εργαζομένων –διασφάλισαν το νομοθετικό πλαίσιο εκείνο για να επικρατήσει η εργασιακή ζούγκλα και στους χώρους του αεροδρομίου. Η καθιέρωση αυτών των βάρβαρων εργασιακών σχέσεων έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και το δικαίωμα στην καλοκαιρινή άδεια να αμφισβητείται από την εργοδοσία, με την πλειοψηφία των εργαζόμενων τελικά να μην παίρνει παρά μόνον λίγες ημέρες.

Την ίδια στιγμή οι αεροπορικές εταιρείες, οι υπόλοιπες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο επωφελούνται διάφορων προνομίων είτε μέσω απευθείας χρηματοδοτήσεων είτε μέσω άλλων διευκολύνσεων προκειμένου να αυξάνεται η κερδοφορία τους. Ενώ με τη δουλειά 16 ώρες τη μερά που ανακοίνωσε οτι σκέφτεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση μέσα στο κατακαλόκαιρο, θέλουν να ανοίξουν το δρόμο για ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση.

Οι διαφορετικές εργασιακές σχέσεις (ορισμένου χρόνου συμβάσεις, εργολαβικοί εργαζόμενοι) έχουν αντίκτυπο και στην οργάνωση των εργαζομένων, ενώ δε θα έπρεπε να στέκεται εμπόδιο στη συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση εφόσον πλέον υπάρχει η πείρα ότι οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις αξιοποιούνται στη λογική “διαίρει και βασίλευε” της εργοδοσίας με αποτέλεσμα την καταπάτηση ακόμα και στοιχειωδών δικαιωμάτων.

Κάνουμε κάλεσμα και στα σωματεία των εργαζομένων στο χώρο του αεροδρομίου ώστε να διεκδικήσουμε από κοινού άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, να γίνουν προσλήψεις προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες και τις εταιρείες με αορίστου χρόνου συμβάσεις, 5θήμερο- 8ωρο, να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και δουλεύουν πάνω από 6 μήνες το χρόνο με σύμβαση. Να απαιτήσουμε την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, να τηρείται το 5θήμερο- 8ωρο- 40ωρο χωρίς διευθέτηση του χρόνου εργασίας και να αφορούν όλους τους εργαζόμενους.

 Καλούμε την κυβέρνηση, τις αεροπορικές και τις υπόλοιπες εταιρείες να πάρουν άμεσα μέτρα απέναντι σε αυτή την κατάσταση.
 Να προσληφθεί άμεσα προσωπικό με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.
 Να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς αντί να αναγκάζονται οι εργαζόμενοι να ενισχύσουν το εισόδημα τους δουλεύοντας ρεπό και υπερωρίες.

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023 ΣΤΙΣ 8ΠΜ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.