Σε μείζον ζήτημα για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας αλλά και τη θωράκιση της οικονομίας εξελίσσεται το ζήτημα του ηλεκτρικού χώρου και των υποδομών δικτύων. Στο φόντο και της υπερβάλλουσας ζήτησης για εγκατάστασης έργων ΑΠΕ, αλλά και της προσπάθειας πολλών επιχειρήσεων και δη βιομηχανιών να εγκαταστήσουν μονάδες αυτοπαραγωγής, το ζήτημα αξιολόγησης και προτεραιοποίησης σε σχέση με τη δημιουργία νέων υποδομών λαμβάνει χαρακτήρα επείγοντος.
Στο θέμα εστιάζουν όλες οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, αλλά και όσες επέλεξαν την Ελλάδα για μια νέα μορφή επιχειρηματικής δράσης, που έχει να κάνει με τη δημιουργία μεγάλων data centers, που απαιτούν μεγάλα φορτία ενέργειας. Τα data centers, καθώς μάλιστα, έχουν προταχθεί από την κυβέρνηση, ως “διάσημα” της αλλαγής της αναπτυξιακής σελίδας της χώρας, έχουν ένα ιδιαίτερο πολιτικό συμβολισμό κι έτσι εάν “σκαλώσουν”, λόγω έλλειψης δικτύων, θα προκαλέσουν “απόνερα” στο αφήγημα της κυβέρνησης.
Προς, ώρας, με βάση πληροφορίες, ο προγραμματισμός για την κατασκευή τέτοιας υποδομής (6,5 MW) στο Ηράκλειο, και δη της Lamda Hellix προχωρά κανονικά με ορίζοντα το 2025, καθώς, μάλιστα, έχει χωροθετηθεί στη ΒΙΠΕ, όπου υπάρχουν σχετικές υποδομές, ωστόσο σε ένα από τα αντίστοιχα της Microsoft, στο Επιχειρηματικό Πάρκο Πέτρα Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος, φαίνεται τα πράγματα να είναι “σκούρα”. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές απαιτείται σημαντική αναβάθμιση του δικτύου ώστε να καλύψει τις ανάγκες της εν λόγω υποδομής. Κάτι που προς ώρας αποτελεί ένα μείζον ζήτημα για την προώθηση του έργου, που είναι προγραμματισμένο να “μπει στην πρίζα”, επίσης, το 2025.
Υπενθυμίζεται ότι σε τρεις στρατηγικά επιλεγμένες περιοχές στα Μεσόγεια θα γίνουν τα τρία νέα data centers της Microsoft στην Αττική. Από τα τρία κέντρα, τα δύο θα γίνουν στο Κορωπί και το ένα στην περιοχή των Σπάτων. Όλα μαζί θα βρίσκονται σε λειτουργική σχέση μεταξύ τους. Η δυναμικότητα του Κέντρου Δεδομένων στα Σπάτα (19,2 MW) θα είναι η διπλάσια από αυτή των Κέντρων Δεδομένων που θα εγκατασταθούν στο Κορωπί (9,6 MW).
Καμπανάκι από τον ΣΕΒ
Στο μεταξύ ένα από τα βασικά ζητήματα που έθεσε κατά την επίσκεψή της, στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη και στην Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου, η Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο την περασμένη Δευτέρα, ήταν και αυτό των δικτύων και του ηλεκτρικού χώρου. Συγκεκριμένα, με βάση την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΕΒ, απαιτείται “η επιτάχυνση των έργων υποδομών και διασυνδέσεων για τη δημιουργία επιπλέον ηλεκτρικού χώρου είναι επίσης επιβεβλημένη. Οι καθυστερήσεις στα έργα αυτά δυσχεραίνουν τη σύναψη συμβάσεων προμήθειας ενέργειας (PPAs), την σύνδεση νέων ΑΠΕ στο δίκτυο αλλά και την επέκταση του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering), ειδικά όταν οι λύσεις αποθήκευσης ενέργειας παραμένουν ιδιαίτερα κοστοβόρες χωρίς σαφές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Τέλος, πρέπει να διευκολυνθούν οι πράσινες επενδύσεις μικρότερης κλίμακας σε ΜμΕ ώστε όλοι οι κλάδοι και τα επιχειρηματικά μεγέθη να είναι αποδέκτες των ωφελειών της πράσινης μετάβασης” ανέφερε ο ΣΕΒ, που στο πρόσφατο συνέδριο που διοργάνωσε στο Μέγαρο Μουσικής είχε αναδείξει, μεταξύ άλλων, την ανάγκη για:
Ενίσχυση και επέκταση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και των νέων διασυνδέσεων, μέσω των οποίων θα μπορέσει η Ελλάδα να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Δημιουργία επαρκών ενεργειακών δικτύων για την αξιοποίηση των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία.
Θωράκιση των πλέον ευαίσθητων βιομηχανικών οικοσυστημάτων σε ζωτικούς τομείς όπως η υγεία, η ενέργεια, η αμυντική βιομηχανία, οι μεταφορές, το διάστημα και τα ψηφιακά συστήματα.
Τα PPAs
“Επιχειρείται να σταματήσει η εξέταση των αιτήσεων παραγωγών ΑΠΕ κατηγορίας Β (ΡΡΑ με βιομηχανίες) με την αιτιολογία της έλλειψης ηλεκτρικού χώρου” ανέφερε ο Αντώνης Κοντολέων, πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, μιλώντας στο στο 5ο Renewable & Storage Forum, δίνοντας ένα συνολικό στίγμα για το τι συμβαίνει σε σχέση με τις ανάγκες των μεγάλων καταναλωτών ενέργειας και την απόκριση των αιτημάτων τους από την πολιτεία.
“Ανατρέπονται τα επιχειρηματικά σχέδια για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των βιομηχανιών, γεγονός το οποίο θα επηρεάσει αρνητικά τις εξαγωγές τους και τη συμμετοχή τους σε διεθνείς διαγωνισμούς” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ΔΕΔΔΗΕ
Στο μεταξύ με βάση όσα είπε ο κ. Δημήτρης Βράνης, Διευθυντής Διεύθυνσης Χρηστών Δικτύου ΔΕΔΔΗΕ, μιλώντας την Πέμπτη στο 5ο Renewable & Storage Forum, στόχος του Διαχειριστή είναι να ενισχύσει το δίκτυο της χώρας, ώστε να αξιοποιηθεί και το δυναμικό των ΑΠΕ.
“Είναι γεγονός ότι από τα 22 GW που είναι η ισχύς των εγκατεστημένων υποσταθμών, 8 GW είναι ελεύθερα για σύνδεση σταθμών ΑΠΕ όλων των κατηγοριών και εάν λάβουμε υπ’οψιν και τον περιορισμό του 27% θα μπορούσαν να διατεθούν σταθμοί ισχύος 12,5 GW” ανέφερε και προσέθεσε: “Βέβαια, δεν είναι όλοι αυτοί οι υποσταθμοί στα σημεία του άμεσου ενδιαφέροντος κάποιων από τους ενδιαφερόμενους. Όμως εάν αυτό το συνδυάσουμε επίσης με την δυνατότητα για περίπου άλλα 4,5GW σταθμών με μηδενική έγχυση προς το δίκτυο, αμέσως μαζεύονται άλλα 15,5 GW ΑΠΕ που θα μπορούσαν να συνδεθούν στο δίκτυο. Ταυτόχρονα γίνονται ενέργειες για την ενίσχυση στο δίκτυό μας ξεκινώντας από περιοχές όπου υπάρχει πιο έντονο ενδιαφέρον ενώ υπάρχουν δρομολογημένα έργα της τάξεως των 3,5 GW” επεσήμανε ο κ. Βράνης.
Τέλος, ο κ. Βράνης, τόνισε τον ρόλο της αποθήκευσης σημειώνοντας ότι η τελευταία καλείται να παίξει τον σημαντικότερο ρόλο μετακυλύοντας την χρονική στιγμή που θα χρησιμοποιείται αυτή η ενέργεια, είτε αυτή λέγεται πράσινο υδρογόνο, είτε αποθήκευση σε μπαταρίες είτε αντλησιοταμίευση.
Η κυβέρνηση
Πάντως, με βάση το ΥΠΕΝ, προτάσσονται για τη δημιουργία του απαραίτητου ηλεκτρικού χώρου, αναγκαίου και για τις ΑΠΕ, η εγκατάσταση συστήματος μπαταριών συνδυαστικά με τα έργα των ανανεώσιμων. Π.χ. τα νέα φωτοβολταϊκά έργα που θα κατασκευαστούν να συνοδεύονται με μπαταρίες για να εξοικονομηθεί ηλεκτρικός χώρος.
energymag.gr