Σπάτα: Στο «μικροσκόπιο» έγγραφα και χώροι που διαβιούν άγρια ζώα – Κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Κλιμάκιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεταβαίνει σήμερα στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, ώστε να διερευνηθεί η υπόθεση θανάτωσης του χιμπατζή, που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και κυβερνητική παρέμβαση.

Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε στο OPEN, νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς:

«Το πρώτο και βασικό είναι ότι τώρα το πρωί (σ.σ. οι δηλώσεις του έγιναν νωρίτερά σήμερα) στέλνουμε ένα κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων και από διάφορες διευθύνσεις του υπουργείου μας να ελέγξουν τα νομιμοποιητικά έγγραφα όλων των ζώων στο Πάρκο, να ελέγξουν επίσης τους χώρους όπου διαβιούν τα άγρια ζώα και ιδιαίτερα να δώσουν έμφαση στο ζήτημα της ασφάλειας και των επισκεπτών και των εργαζομένων και των ιδίων των ζώων».

Δηλαδή «για ποιον λόγο κατάφερε ο χιμπατζής να διαφύγει, αν τηρούνται οι όροι ασφαλείας -που προφανώς δεν τηρήθηκαν δεδομένου ότι είχαμε αυτό το ατυχές και λυπηρό περιστατικό. Παράλληλα, απευθυνθήκαμε εγγράφως και στην ιδιοκτησία και τους θέσαμε μία σειρά αιτημάτων».

Πότε ελέγχθηκε τελευταία φορά το πάρκο

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο είναι μια επιχείρηση οικονομικής δραστηριότητας, εξήγησε έπειτα ο Γιώργος Αμυράς, προσθέτοντας πως «όπως και κάθε άλλη επιχείρηση ελέγχεται από την περιφέρεια».

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ειδική επιτροπή που πραγματοποιεί τους ελέγχους και ο υφυπουργός δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πότε έγινε έλεγχος τελευταία φορά, λέγοντας χαρακτηριστικά «ρωτήστε την περιφέρεια».

Νέα δήλωση του ιδρυτή Ζαν Ζακ Λεσουέρ

Από πλευράς του, ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσουέρ, δήλωσε σήμερα ότι «υπάρχει μία επιτροπή που θα έρθει και νομίζω πως πολύ σωστά είπε ο κ. Αμυράς, να περιμένουμε το πόρισμά της και να απαντήσει η ίδια η επιτροπή αν τηρήθηκαν ή όχι τα μέτρα ασφαλείας».

Για το πώς κατάφερε να δραπετεύσει ο χιμπατζής, ο κ. Λεσουέρ ανέφερε πως «πολύ σωστό, δεν έχω τίποτα να προσθέσω, έχει δίκιο ο κ. Αμυράς».

«Το περιστατικό είναι πολύ απλό, αν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη. Υπήρχε μία έντονη διαμάχη μέσα στην ομάδα των χιμπατζήδων, έχουμε εννιά, είναι ένας μεγάλος χώρος, όλα αυτά τα ζώα έχουν γεννηθεί σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Τα τέσσερα από αυτά έχουν γεννηθεί σε εμάς, ο Μπαζού είναι μαζί μας 15 χρόνια, 12 χρόνια πριν στη Γαλλία. Ο Μπαζού κυνηγήθηκε από την υπόλοιπη ομάδα και στην έξαρση αυτής της διαμάχης, βγήκε έξω, πέρασε τα ηλεκτροφόρα καλώδια και βγήκε, έξω. Βρέθηκε στον εξωτερικό χώρο του Πάρκου και εν συνεχεία βγήκε έξω στο πάρκινγκ» δήλωσε έπειτα, περιγράφοντας τι συνέβη.

Η διευθύντρια του Zero Stray Pawject, Σταματίνα Σταματάκου, τοποθετήθηκε για το περιστατικό.

«Όταν έχεις να κάνεις με ένα άγριο ζώο, μέσα στα αυτοκίνητα έχουμε και πυροσβεστήρες για παν ενδεχόμενο. Εάν σου επιτεθεί το ζώο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον πυροσβεστήρα για να το «σπρώξεις», προφανώς και δεν κυνηγάμε τα ζώα με πυροσβεστήρες. Το ζώο έφυγε από μία γωνία της περίφραξης. Το σημείο ήταν περιφραγμένο είχε 3 σειρές από ηλεκτροφόρα καλώδια, ωστόσο και αυτά

«Όποιος έχει πάει στο πάρκο και έχει κοιτάξει τα ζώα στα μάτια μπορεί να δει πόσο θλιμμένα και δυστυχισμένα είναι. Ο χιμπατζής είναι το πιο συγγενικό είδος του ανθρώπου. Ζουν σε ένα πολύ μικρό περιβάλλον, γι’ αυτό το ζώο ήθελε να φύγει. Το πάρκο, η εξουδετέρωση, είναι λέξεις που τις χρησιμοποιούμε για να βαφτίζουμε την αλήθεια και την κάνουμε πιο όμορφη», τόνισε.

«Αν θέλουμε τα παιδιά να αναπτύξουν φιλοζωικά αισθήματα, μπορούμε να τα πάμε στα καταφύγια με τα αδέσποτα ζώα και όχι να βλέπουν την άγρια ζωή πίσω από μία γυάλα. Άλλο πράγμα τα ζώα συντροφιάς και άλλο τα άγρια ζώα», είπε σχετικά.

«Θα πάρουμε πιο αυστηρά μέτρα. Όλα τα μέτρα που παίρνουμε δεν θα φτιάχνουμε μόνοι μας, υπάρχουν διεθνείς προδιαγραφές. Ο χιμπατζής ήταν πολύ φιλικός τόσα χρόνια, αλλά το είδος έχει 4 φορές τη δύναμη ενός ανθρώπου» , κατέληξε ο κ. Λεσέρ.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.