Στα κάγκελα οι παραγωγοί στον Μαραθώνα: Καλλιέργειες θαμμένες στο χιόνι- Ο πάγος φέρνει αυξήσεις στις τιμές;

Οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών στον Μαραθώνα, εκτός από τις καταστροφές στα θερμοκήπιά τους, προσπαθούν να δουν τι έχει σωθεί από τις υπαίθριες καλλιέργειες που ακόμα είναι θαμμένες στο χιόνι. Υπόσχονται συγκράτηση των τιμών στους πάγκους των λαϊκών αγορών, αλλά κρούουν τον κώδωνα για αυξήσεις μέσω εισαγωγών και μεσαζόντων.

Η σφοδρή χιονόπτωση που έφερε η «Ελπίς» και οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν έχουν πλήξει μεγάλο μέρος της φυτικής παραγωγής στην Αττική και σε γύρω περιοχές.

Ο Μαραθώνας, που όπως είπε στο Sputnik ο πρόεδρος του τοπικού Αγροτικού Συλλόγου, Αλέκος Βάρσος, «είναι ο λαχανόκηπος της Αθήνας», αφού σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργούνται αγροτικά προϊόντα που διατίθενται στους καταναλωτές είτε μέσω της κεντρικής Λαχαναγοράς είτε μέσω σούπερ μάρκετ και λαϊκών αγορών.

«Στον Αγροτικό Σύλλογο Μαραθώνα είναι μέλη 350 παραγωγοί» σημείωσε ο κ. Βάρσος, τονίζοντας ότι η πλειονότητα των μελών του Συλλόγου διαθέτει τα αγαθά που καλλιεργεί στις λαϊκές αγορές.

«Στον Σύλλογο είναι περίπου 350 παραγωγοί –εκτός από κάποιες μεγάλες εγκαταστάσεις (σ.σ. θερμοκήπια) που προμηθεύουν και την Κεντρική Λαχαναγορά και σούπερ μάρκετ– οι οποίοι σε καθημερινή βάση μέσω των λαϊκών αγορών διοχετεύουν περίπου 400 τόνους οπωροκηπευτικών» ανέφερε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, οι καλλιέργειες με θερμοκήπια είναι περίπου 3.000 στρέμματα, «χωρίς να υπολογίζουμε σε αυτά τα ανθοκήπια» και οι «υπαίθριες καλλιέργειες είναι πάνω από 40.000 στρέμματα».

Εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης, η πλειονότητα των θερμοκηπίων έχει υποστεί ζημιές με πολλά να έχουν διαλυθεί εντελώς και να έχουν καταπλακώσει τα καλλιεργούμενα οπωρολαχανικά, ενώ και όσα καλλιεργούνται σε υπαίθριες καλλιέργειες βρίσκονται θαμμένα στο χιόνι.

Οι παραγωγοί, όπως δήλωσε ο κ. Βάρσος, θα πάνε στις λαϊκές με ό,τι μπορέσουν να βγάλουν από το χιόνι και τα κατεστραμμένα θερμοκήπια, ενώ υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσουν να συγκρατήσουν τις τιμές.

«Το Σάββατο 29 Ιανουαρίου το πρωί θα είμαι στη λαϊκή στην Καλλιδρομίου στα Εξάρχεια. Θα πάω με λίγα οπωρολαχανικά, δηλαδή το 1/3 της ποσότητας που πήγαινα, γιατί είναι δύσκολα λόγω του χιονιού που ακόμα υπάρχει. Τόσο εγώ όσο και οι συνάδελφοι μου επειδή είμαστε χρόνια στις λαϊκές αγορές με τα εναπομείναντα είδη που υπάρχουν θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τις τιμές σε λογικά επίπεδα.

Γιατί πάνω από τις επαγγελματικές σχέσεις είναι και οι ανθρώπινες σχέσεις που έχουμε αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια με τους καταναλωτές» είπε.

Πρόσθεσε, όμως, ότι εξαιτίας των ελλείψεων στα συγκεκριμένα είδη «ενδεχομένως να γίνουν εισαγωγές να μπουν μεσάζοντες και οι τιμές να φτάσουν στα ύψη. Δεν θα ευθυνόμαστε εμείς για αυτό».
«Εμείς θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να κρατήσουμε τις τιμές. Εγώ αύριο στη λαϊκή που θα πάω έχω πελάτες τόσα χρόνια και θα κρατήσω τις ίδιες τιμές. Δεν θα σωθώ αν αντί για 50 λεπτά για παράδειγμα πουλήσω τον μαϊντανό 70 λεπτά. Γιατί να τους επιβαρύνω;» είπε.

Οι παραγωγοί του Μαραθώνα τηρούν στάση αναμονής προκειμένου να δουν τις αποφάσεις του αρμόδιου υπουργείου και της κυβέρνησης, καθώς έχουν ζητήσει αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν τα θερμοκήπια τους.

Τα ποσά για να επισκευαστούν, όπως ανέφερε ο κ. Βάρσος, είναι τεράστια, ενώ μέχρι στιγμής, όπως τόνισε, δεν διαφάνηκε η διάθεση της αποζημίωσης.

«Δεν μας έχουν πει ξεκάθαρα τι θα γίνει. Περιμένουμε και θα δούμε πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση, εάν μετά από μια εβδομάδα δεν μας απαντήσουν ότι θα αποζημιωθούμε μπορεί να προβούμε σε κινητοποιήσεις. Οι ζημιές είναι μεγάλες και εάν δεν συμβάλει η πολιτεία αποκλείεται να μπορέσουμε μόνοι μας να τα κατασκευάσουμε. Για να γίνει αντιληπτό σας λέω ότι η κατασκευή ενός στρέμματος θερμοκηπίου κόστιζε πριν από χρόνια 10.000 ευρώ, σήμερα ξεπερνά τις 25.000 ευρώ. Εάν χρησιμοποιηθούν πιο σύγχρονα μέσα όπως μεταλλικοί σκελετοί και τζάμια, εκεί μιλάμε για πάνω από 50.000 ευρώ το στρέμμα» κατέληξε ο κ. Βάρσος.

sputniknews.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.