Σταϊκούρας: Διπλασιάζεται η έκπτωση για το ρεύμα – Πρόσθετη ενίσχυση για το επίδομα θέρμανσης

Ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από το εκρηκτικό ράλι στις τιμές της ενέργειας κάνουν αυτή την ώρα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

«Είναι σαφές ότι αυτή η ενεργειακή κρίση αναδεικνύει μία νέα πρόκληση για όλα τα κράτη. Πρόκληση που οφείλει να απαντηθεί με δράση», είπε ο υπουργός Οικονομικών ξεκινώντας την εισήγησή του.

Ξεκινήσαμε πρόταση για τη σύσταση μηχανισμού στήριξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είπε ο κ. Σταϊκούρας αναφερόμενος στις κυβερνητικές δράσεις, ενώ ανέφερε πως:

Διπλασιάζεται η επιδότηση σε ρεύμα και θέρμανση σε όλους τους λογαριασμούς.

Το κράτος ενισχύει το επίδομα θέρμανσης με διεύρυνση των περιουσιακών κριτηρίων.

Ο αριθμός των νοικοκυριών που οφελείται με τα νέα μέτρα αναμένεται να ξεπεράσει το 1.000.000.

Τα μέτρα ενίσχυσης εκτιμάται ότι έχουν ύψος 500 εκατ. ευρώ

Η κλιμάκωση της κρίσης απαιτεί την επέκταση των μέτρων, ανέφερε παίρνοντας τον λόγο ο κ. Σκρέκας.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας, πρόκειται για επιδότηση της τάξης των 18 ευρώ το μήνα για ένα μέσο νοικοκυριό. Η αύξηση στα νοικοκυριά δεν θα ξεπεράσει τα 2-3 ευρώ το μήνα, ανέφερε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι οι κάτοχοι κοινωνικού τιμολογίου δεν θα δουν την αύξηση στους λογαριασμούς τους.

Δείτε ακόμα:  Νέα επίθεση σε διασώστες του ΕΚΑΒ – Γυναίκα έκανε γυαλιά-καρφιά το ασθενοφόρο

Αναφερόμενος στο επίδομα θέρμανσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης είπε:

Φέτος, λόγω των έκτακτων συνθηκών, το επίδομα διευρύνεται τόσο στο ύψος όσο και στον αριθμό των δικαιούχων.

Ειδικότερα, το ύψος αυξάνεται κατά 59% κατά μέσο για τα νοικοκυριά

Αυξάνουμε τη βάση υπολογισμού του επιδόματος από τα 220€ στα 300€

Το επίδομα για κάθε παιδί αυξάνεται κατά 10% σε σχέση με τα ισχύοντα

Στα εισοδηματικά κριτήρια, μπαίνουμε σε μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού: Για παράδειγμα, στην οικογένεια με δύο παιδιά από τα 24.000 ευρώ στα 26.000 ευρώ και στην οικογένεια με τρία παιδιά από τα 26.000 ευρώ στα 29.000 ευρώ

Δείτε live εικόνα:

Τα μέτρα αφορούν τον διπλασιασμό του κονδυλίου για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις, στα 300 εκατ. ευρώ και σε διεύρυνση των κριτηρίων για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης – που καλύπτει και τους καταναλωτές φυσικού αερίου με κόστος κοντά στα 200 εκατ. ευρώ.

Δείτε ακόμα:  Σεξουαλική επίθεση σε γραφείο τελετών – Όρμησε σε υπάλληλό του ανάμεσα στα φέρετρα!

Στο τραπέζι, έχει τεθεί και το ενδεχόμενο οριζόντιας έκπτωσης στο φυσικό αέριο με πρωτοβουλία από την αγορά και στόχο να καλυφθεί ένα σημαντικό τμήμα των ανατιμήσεων.

Η αύξηση του κονδυλίου της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος «μεταφράζεται» σε επιδότηση των καταναλωτών κοντά στα 13 ευρώ το μήνα για καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβατώρες.

Πηγή χρηματοδότησης του μέτρου θα είναι τα αυξημένα έσοδα από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, οι τιμές των οποίων επίσης παρουσιάζουν μεγάλη άνοδο.

Πρόκειται για μέτρο που θα περιλαμβάνεται και στην «εργαλειοθήκη» για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια που αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εν αναμονή ανακοινώσεων και από την Κομισιόν

Όλα αυτά, έρχονται λίγο πριν τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αγορά ενέργειας και φυσικού αερίου που αναμένονται στις 15/10.

Δείτε ακόμα:  Φθηνές διακοπές για όλους: Πως χορηγούνται φέτος τα voucher - Κριτήρια και όροι

Την επόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της (εργαλειοθήκη) για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντάνα Σπίναν, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης προς τον Τύπο στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι η Επιτροπή εξετάζει όλες τις επιλογές για να αντιμετωπιστεί η αύξηση των τιμών βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Οι προτάσεις που θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα η Επιτροπή θα αφορούν τη στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών με μέτρα συμβατά με τους ευρωπαϊκούς κανόνες που θα μπορούν να εφαρμόσουν άμεσα τα κράτη-μέλη. Πρόσθεσε, επίσης, ότι θα ληφθούν υπόψη όλες οι προτάσεις που έχουν κάνει τα κράτη-μέλη, ενώ παράλληλα θα εξεταστεί και η λειτουργία της αγοράς ενέργειας.

Οι Ευρωπαίοι παρακολουθούν με αγωνία την κούρσα των τιμών ενέργειας με τους βασικούς παίκτες να διαμορφώνουν το σκηνικό, πολλές φορές και με όρους κερδοσκοπίας.

cnn.gr