Σταϊκούρας: Πώς θα στηριχθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι στο νέο lockdown

Τους τέσσερις άξονες των νέων μέτρων στήριξης περιέγραψε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, λίγες ώρες πριν τις ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για ένα νέοι lockdown.

Αναφέρθηκε σε επέκταση, διεύρυνση, εμπλουτισμό και ενίσχυση των υφιστάμενων παρεμβάσεων ως τα βασικά χαρακτηριστικά των μέτρων στήριξης για την εργασία, τις επιχειρήσεις, τις οφειλές προς το κράτος αλλά και για τα ενοίκια για τα οποία δεν απέκλεισε νέες πρωτοβουλίες.

Προανήγγειλε νέο πακέτο ενίσχυσης των παρεμβάσεων των 2,3 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ την προηγούμενη εβδομάδα και ανέφερε πως σχεδιάζονται ανακοινώσεις. “Αν χρειασθεί και όσο χρειασθεί θα λαμβάνουμε δημοσιονομικά μέτρα” ανέφερε απαντώντας σε ένα ενδεχόμενο παράτασης της υγειονομικής κρίσης.

Παραδέχθηκε πως μεγαλώνει η ύφεση του 2020 και πως σε δύο εβδομάδες θα ανακοινωθεί ο νέος προϋπολογισμός. Ανέφερε πως σήμερα φτάνουν στα 37 δισ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα.

Σε επίπεδο ΕΕ έκανε σαφές πως απαιτείται επιτάχυνση αφού δεν έχουν έρθει προς το παρόν λεφτά πέραν των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ενώ στο τέλος Νοεμβρίου αναμένεται μέρος του SURE αξίας 1,3 δισ. ευρώ και όλα τα υπόλοιπα εργαλεία μαζί με την ΕΤΕπ μεταφέρονται για το 2021. Μάλιστα είπε πως πιθανόν να χρειασθεί ενίσχυση των εργαλείων που έχουν αποφασισθεί ανά την ΕΕ αν η υγειονομική κρίση δεν αποκλιμακωθεί.

Αναλυτικά, στο πεδίο των μέτρων στήριξης, ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ πως σήμερα αποδεικνύεται γιατί είναι ορθή η στρατηγική λελογισμένης χρήσης των ταμειακών διαθέσιμων. Μίλησε για επέκταση, διεύρυνση, εμπλουτισμό και ενίσχυση των υφιστάμενων μέτρων. Εξήγησε αναφερόμενος στους τέσσερις άξονες των παρεμβάσεων πως θα υπάρχουν νέες παρεμβάσεις για να βοηθήσουν:

* Τους εργαζόμενους επιχείρησης που κλείνει με κυβερνητική εντολή ή είναι σε ειδικό καθεστώς

* Την ρευστότητα στις επιχειρήσεις με βασικό Μοχλό την Επιστρεπτέα Προκαταβολή που πλέον εντάσσει και τις νέες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και ταμειακή μηχανή.

* Την ελάφρυνση βαρών με αναστολές φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων που θα επεκταθούν και θα διευρυνθούν και

* Το θέμα των ενοικίων στο οποίο δεν απέκλεισε και νέες παρεμβάσεις.

Ως παράδειγμα στήριξης είπε πως η επιχείρηση μπορεί να βάλει τους εργαζόμενους της σε αναστολή, θα τύχει μείωσης ενοικίων, δεν θα πληρώσει άμεσα φορολογικές υποχρεώσεις και θα διευκολυνθεί για την εξόφλησή τους το μέλλον. Επίσης θα λάβει ρυθμίσεις από τις τράπεζες για τις δανειακές της υποχρεώσεις και στο πεδίο της ρευστότητας μπορεί να ενταχθεί στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως “αυτά τα μέτρα πέτυχαν, μάλιστα αρκετές ευρωπαϊκές χώρες τα αντέγραψαν”, ενώ οδηγούν σε γρήγορη εκταμίευση πόρων. Είπε πως το πρόσφατο πακέτο μέτρων κοστίζει γύρω στα 2,3 δισ. ευρώ και αυτό που θα ανακοινώσει σήμερα “είναι αρκετά αυξημένο σε σχέση με τις προηγούμενες ανακοινώσεις” και είναι επιπλέον των 24 δισ. ευρώ που έχουν ήδη θεσπιστεί. Επανέλαβε ότι ήδη τα μέτρα υπερβαίνουν το 6% του ΑΕΠ, έναντι 4% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο μέτρων στήριξης στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Έχουμε κάνει τα κουμάντα μας έτσι ώστε το ταμείο της χώρας να έχει τα ταμειακά διαθέσιμα για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στην δυναμική της υγειονομικής κρίσης ακόμα και στο χειρότερο σενάριο” είπε. Ανέφερε πως τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι στα 37 δισεκατομμύρια ευρώ, όσα ήταν στην αρχή της υγειονομικής κρίσης τον Φεβρουάριο του 2020.

Κατέστησε σαφές επίσης πως τουλάχιστον το 2021 δεν θα υπάρχουν δημοσιονομικοί κανόνες. Κάτι που σημαίνει ότι θα έχει – κάθε χώρα της Ευρώπης και η Ελλάδα – ευελιξία.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επισήμανε “θέλω να είμαι ειλικρινής, δεν αντιμετωπίζονται όλα τα προβλήματα, διαφορετικά δεν θα μιλάγαμε παγκοσμίως για την πιο βαθιά ύφεση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο”. Πρόσθεσε πως “αποδεικνύεται από όλα τα στοιχεία ότι αν μη τι άλλο, έχουμε κάνει κάτι που έχει περιορίσει τις κοινωνικές και οικονομικές δυσμενείς συνέπειες αυτής της υγειονομικής κρίσης”.

Για την αλλαγή στις προβλέψεις για την ύφεση από το 8,2% που είχε υπολογιστεί για φέτος, επισήμανε ότι δεν είναι σε θέση να απαντήσει αυτή τη στιγμή. Θα κατατεθεί σε δύο εβδομάδες στη Βουλή το σχέδιο Προϋπολογισμού.

Προφανώς θα υπάρχει περίπτωση, είπε αλλά σήμερα θα γίνουν οι νέες ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό για νέα μέτρα, και δεν έχουμε ακόμα διαθέσιμα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2020.

capital.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.