ΣΤΑΣΥ: Κάτω από 1% η διασπορά σε εργαζόμενους – επιβάτες

Όλα τα πρωτόκολλα και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δηλώνει ότι τηρεί η ΣΤΑΣΥ, απαντώντας σε πρόσφατες ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών φορέων, σχετικά με τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού στο εργασιακό περιβάλλον.

Η ΣΤΑΣΥ τον περασμένο Αύγουστο, υπέγραψε σύμβαση συνεργασίας με εξουσιοδοτημένο διαγνωστικό κέντρο για την υποχρεωτική και δωρεάν διενέργεια μοριακών ελέγχων (tests) σε εργαζομένους της, οι οποίοι την περίοδο εκείνη επέστρεφαν από τις καλοκαιρινές τους άδειες.

Οι έλεγχοι αυτοί συνεχίζονται και θα συνεχιστούν ανελλιπώς για όσους εργαζόμενους εμφανίζουν συμπτώματα της Covid-19 ή έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν διενεργηθεί έως τώρα περισσότερα από 800 μοριακά τεστ, από τα αποτελέσματα και τις ιχνηλατήσεις των οποίων διαπιστώνεται ότι: Πρώτον, υπήρξαν ελάχιστα κρούσματα μεταξύ των εργαζομένων της. Δεύτερον και σημαντικότερο όλων ότι δεν έχει ανιχνευτεί έως τώρα ουδεμία ενδοεταιρική διασπορά του ιού, επιβεβαιώνοντας έτσι την τήρηση των ενδεδειγμένων μέτρων από την εταιρεία και τους εργαζόμενους.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: Η μετάλλαξη της Μποτσουάνα «έφθασε» στην Ευρώπη - Που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα

Παράλληλα στις 20 Οκτωβρίου 2020 σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ πραγματοποιήθηκαν στο σταθμό «Σύνταγμα» του Μετρό περισσότερα από 3.000 rapid tests σε επιβάτες και εργαζόμενους της εταιρείας, στα οποία διαπιστώθηκε διασπορά του ιού κάτω του 1%, ποσοστό σαφώς μικρότερο από τα δεδομένα της περιόδου εκείνης στον ευρύτερο πληθυσμό της Αττικής.

Ταυτόχρονα η εταιρεία εφοδιάζει συνεχώς όλους τους εργαζόμενους με επαρκή αριθμό μασκών μιας χρήσεως, ενώ σε όλους χώρους (γραφεία, σταθμούς, αμαξοστάσια, χώρους ενδιαίτησης εργαζομένων κ.λπ.) υπάρχουν αντισηπτικά σκευάσματα. Στις περισσότερες δε ειδικότητες εργαζομένων χορηγούνται και γάντια είτε μιας χρήσεως είτε ειδικού τύπου για τους τεχνίτες της συντήρησης.

Δείτε ακόμα:  Θρήνος για τον επιχειρηματία Φώτη Συκαλιά που νικήθηκε από τον κορονοϊό

Σε ό,τι αφορά τους σταθμούς, γίνεται από τα συνεργεία καθαρισμού συνεχής και επισταμένος καθαρισμός (απολύμανση) των επιφανειών που έρχονται σε επαφή οι επιβάτες (εκδοτικά και ακυρωτικά μηχανήματα εισιτηρίων, κουπαστές κ.λπ.), ενώ είναι συνεχείς οι παρεμβάσεις για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ολόκληροι το δίκτυο των Σταθερών Συγκοινωνιών.

Οι συρμοί κάθε βράδυ πλένονται εξωτερικά και απολυμαίνονται εσωτερικά με τη μέθοδο της νέφωσης, από ειδικά συνεργεία με τα οποία συνεργάζεται η ΣΤΑΣΥ.

Δείτε ακόμα:  Δύο προγράμματα κατάρτισης με 2.560 θέσεις και επίδομα 400 ευρώ (αιτήσεις)

Σε όλα τα σημεία εισόδου (γραφεία, αμαξοστάσια κλπ), τέλος, εφαρμόζεται σύστημα θερμομέτρησης όλων των εισερχομένων.

protothema.gr