Στέργιος Τσίρκας: Μεγάλο στοίχημα η καθημερινότητα Παραλάβαμε Δήμο «λακκούβα»! Βελτιώνεται η κατάσταση

Ο Δήμος Μαραθώνα μετά την φονική πυρκαγιά και το φιάσκο της διοίκησης Ψινάκη, προσπαθεί να βάλει τις βάσεις για το μέλλον και να βρει το «βηματισμό του», εν μέσω της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης. Η νέα δημοτική αρχή υπό τον Στέργιο Τσίρκα, διανύει τον δεύτερο χρόνο και τα προβλήματα είναι ακόμη πολλά. Απ΄ την άλλη πλευρά έχει μπει τάξη σε πολλά άλλα.

Με τον κ. Στέργιο Τσίρκα θα λέγαμε ότι ήταν μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας και έγινε υπό την αυστηρή τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου που επιβάλλει η πανδημία. Όμως, η συζήτηση έγινε σε ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα ενώ οι ερωτήσεις που κάλυψαν ένα μεγάλο φάσμα των προβλημάτων του Δήμου, απαντήθηκαν με ειλικρίνεια και παρρησία.

Ο κ. Τσίρκας μας μίλησε για τα έργα που έχουν δρομολογηθεί, για τους τομείς που δεν είναι ικανοποιημένος αλλά και για το μέλλον στα μεγάλα «αγκάθια» όπως η δημιουργία ΧΥΤΑ, το ΕΠΣ στο Μάτι και η αποχέτευση.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε θέματα καθημερινότητας όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, οι δρόμοι, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, τα σχολεία, το παραλιακό μέτωπο, οι παιδικές χαρές ενώ έβγαλε και είδηση -στην δημοσιογραφική ορολογία- για την επικείμενη λειτουργία του κολυμβητηρίου.

Ο Δήμαρχος Μαραθώνα, πάντως προτίμησε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του αν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές προτάσσοντας στην παρούσα φάση τη διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων καθώς επίσης την υλοποίηση και την δρομολόγηση των μεγάλων έργων στο Δήμο.

-Κύριε Τσίρκα, πρόσφατα δημοσιεύσατε απολογισμό με τα πιο σημαντικά έργα του πρώτου χρόνου της διοίκησής σας. Είστε ικανοποιημένος ή θα επιθυμούσατε να είχαν γίνει περισσότερα;

Ποτέ ένας Δήμαρχος δεν πρέπει να είναι ικανοποιημένος. Πάντα πρέπει να επιδιώκουμε το παραπάνω. Αυτό θέλω κι’ εγώ, το παραπάνω. Σε αυτόν το χρόνο ξεκολλήσαμε βαλτωμένες χρηματοδοτήσεις που υπήρχε κίνδυνος να χαθούν, όπως τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων, την ενεργειακή αναβάθμιση στο κολυμβητήριο, το χλοοτάπητα στο Μαραθώνα, τις παιδικές χαρές και βέβαια το Πολιτιστικό Κέντρο στο Μαραθώνα.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η καθημερινότητα ήταν το μεγάλο μας στοίχημα και γι’ αυτό δώσαμε από την αρχή προτεραιότητα. Φυσικά και δεν είμαι απόλυτα ικανοποιημένος, με την κατάσταση της οδοποιίας, αφού θα πρέπει να γνωρίζουν οι κάτοικοι πως παραλάβαμε κυριολεκτικά ένα Δήμο «λακκούβα»!
Όμως πολύ σύντομα με τα έργα που έχουμε δρομολογήσει, η κατάσταση θα βελτιωθεί σε όλο το δήμο.

-Προφανώς πρόκειται για συλλογική προσπάθεια αιρετών και προσωπικού… εν μέσω μάλιστα μιας νέας πρωτόγνωρης υγειονομικής πραγματικότητας…

Είναι γεγονός, ότι η πανδημία μας έφερε αντιμέτωπους με καταστάσεις που δεν έχουμε αντιμετωπίσει ξανά. Είναι λίγο να πω ευχαριστώ, για όλους τους συνεργάτες μου, όσους στηρίζουν τη δημοτική αρχή και βέβαια το προσωπικό του Δήμου.
Σε όλους τους τομείς, οι άνθρωποί μας συχνά ξεπέρασαν τον εαυτό τους για να ανταπεξέλθουν σε δύσκολες και απαιτητικές καταστάσεις. Συνεχίζουμε όμως και κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία.

-Σας τιμά η τοποθέτηση. Επιτρέψτε μου να αναφερθούμε ειδικά σε αυτό που καταφέρατε με τους αρμόδιους συνεργάτες σας δηλ. την ταχύτατη οικονομική εξυγίανση και μείωση των εξόδων. Τελικά ήταν ζήτημα θέλησης;

Είναι αλήθεια ότι από την ανάληψη των καθηκόντων μας τα οικονομικά του Δήμου δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Προσπαθήσαμε από την πρώτη στιγμή να εξορθολογήσουμε τις δαπάνες και αυτό αποδείχτηκε ιδιαίτερα σημαντικό, αφού δυστυχώς λόγω και της πανδημίας υπάρχει μεγάλη υστέρηση στα έσοδα.

Το οικονομικό νοικοκύρεμα είναι πάντοτε ζήτημα θέλησης, αλλά και ικανότητας. Η δημοτική μας αρχή και εγώ προσωπικά έχουμε την τύχη να προΐσταται ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών ένας πολύ ικανός άνθρωπος, με τεράστια εμπειρία και γνώσεις, όπου με πολύ δουλειά και αγαστή συνεργασία με όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες τα έχουν καταφέρει άριστα..

Όλοι μαζί συνεργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για το καλό του τόπου μας, οπότε ναι, είναι ζήτημα θέλησης.

-Πώς σκοπεύετε να αναδείξετε το γεγονός ότι ο Δήμος είναι ο ιστορικότερος της χώρας; Δυστυχώς μέχρι σήμερα κανένας προκάτοχός σας δεν κατάφερε να το αξιοποιήσει επαρκώς και να προσδώσει την αίγλη που του αρμόζει…

Ο Μαραθώνας, είναι γνωστός σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Η διαδρομή του Μαραθώνα, ως αθλητικό γεγονός, μας διαφημίζει στο εξωτερικό. Η ιστορία μας μιλά από μόνη της στην καρδιά κάθε επισκέπτη που έρχεται από την άλλη άκρη του κόσμου. Αυτό όμως δεν αρκεί.
Για να το καταφέρουμε αυτό οφείλουμε ταυτόχρονα να σκύψουμε πάνω στα προβλήματα της πόλης, να φτιάξουμε δηλαδή τις κατάλληλες συνθήκες που βοηθούν στην ανάπτυξη και στην αναγέννησή της. Γιατί δεν έχει νόημα ένα “branding” χωρίς στέρεες βάσεις και πραγματικό αντίκρισμα στην πόλη και στους ανθρώπους της.

Εργαζόμαστε ώστε ο ιστορικός Μαραθώνας, να αναγνωρίζεται ως μια σύγχρονη πόλη που συνδυάζει την ιστορία, τον πολιτισμό και το φυσικό κάλλος, χωρίς όμως να ξεχνάμε την παραγωγική του δυναμική. Για παράδειγμα σε συμβολικό επίπεδο καταφέραμε και πλέον ο Μαραθώνας μνημονεύεται στον τίτλο της Μητρόπολης.
Από εκεί και πέρα, η ανάπλαση του Μουσείου του Μαραθωνίου Δρόμου, η ανάδειξη τοπόσημων, και τα εργαλεία του σύγχρονου μάρκετινγκ θα μας βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση.

-Να πάμε και σε πιο ειδικά θέματα. Επικριθήκατε σφόδρα για την κατάσταση πολλών σχολικών μονάδων…

Κοιτάξτε, δέχομαι την κριτική, αλλά πρέπει να είναι δίκαιη. Όταν αναλάβαμε τα σχολεία πώς ήταν; Σχολεία που δεν είχαν συντηρηθεί για χρόνια. Παραλάβαμε 93 παιδιά για υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση χωρίς στέγη και καταφέραμε μέσα σε μόλις δυο μήνες να φτιάξουμε Νηπιαγωγείο και μάλιστα να γίνει και πρότυπο σε όλη την Ανατολική Αττική για τη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας.
Τα σχολεία μας αποτελούν προτεραιότητα και προχωράμε για να λύσουμε διαχρονικά προβλήματα σε Μαραθώνα, Νέα Μάκρη και Γραμματικό, για τη σχολική στέγη.
Ήδη υλοποιούμε τη συντήρηση όλων των σχολικών μονάδων και ειδικότερα για το Βαρνάβα, έχουμε εντάξει σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό.

-Κολυμβητήριο. Διακαής πόθος όλων των Δημάρχων. Γίνεται εκ νέου μια προσπάθεια. Το ερώτημα όμως παραμένει: Πότε οι δημότες θα κάνουν την πρώτη βουτιά;

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, γιατί το ξαναλέω οι συνθήκες της πανδημίας πάνε πολλά πράγματα πίσω, πιστεύω ότι από το καλοκαίρι το κολυμβητήριο θα λειτουργήσει πάλι.
Βέβαια, πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι ακόμα και αν εμείς είμαστε έτοιμοι, θα πρέπει να έχουμε και το ΟΚ της πολιτείας αφού λόγω της Covid-19 δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Πιστεύω όμως ότι θα τα καταφέρουμε.

-Αθλητικές εγκαταστάσεις σχεδόν υπό διάλυση…

Πραγματικά και σε αυτόν τον τομέα έχουμε πολλή δουλειά. Προχωράμε σε ένα ευρύτερο σχέδιο, για την αξιοποίηση και συντήρηση των αθλητικών χώρων. Πέρα όμως από τα έργα για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων, όπως προανέφερα την αντικατάσταση του χλοοτάπητα στο Μαραθώνα, σχεδιάζουμε την ανακατασκευή των ανοικτών γηπέδων μπάσκετ και μέσα σε σχολικές μονάδες, καθώς επίσης και μέσω του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ θα γίνει ανακατασκευή στα γήπεδα ποδοσφαίρου Νέας Μάκρης και Αγίας Μαρίνας.
Επίσης, στο Βαρνάβα συνδέσαμε το γήπεδο με το δίκτυο ηλεκτροδότησης που ήταν κομμένο εδώ και χρόνια. Έχουμε προγραμματίσει την τοποθέτηση στεγάστρου στο ανοικτό γήπεδο μπάσκετ στην ΚΕΔΜΑ και την βελτίωση των εγκαταστάσεών της, καθώς και στην ανάθεση για τη διαρκή παρακολούθηση της καταλληλότητας των αθλητικών εγκαταστάσεων.

-Παραλιακό μέτωπο. Υπάρχει γκρίνια για τις πεζοδρομήσεις. Πόσο έχουν προχωρήσει;

Δε νομίζω ότι είχαμε γκρίνια. Το αντίθετο μάλιστα. Ο κόσμος μας έδωσε συγχαρητήρια, ο Δήμος μας ακούστηκε πανελλαδικά και όχι μόνο για το Μαραθώνιο, γίναμε το καλοκαίρι ένα υπόδειγμα.
Βρήκαμε χώρους στάθμευσης, δουλέψαμε με τους συνεργάτες μου και τους τοπικούς καταστηματάρχες που στη συντριπτική τους πλειοψηφία αγκάλιασαν την προσπάθεια και βέβαια ο κόσμος που μας επισκέφθηκε ήταν ευτυχώς αρκετά ώριμος εν μέσω Covid-19 και βοήθησε να πάνε όλα καλά.
Από εκεί και πέρα ετοιμάζουμε ένα ευρύτερο σχέδιο παρεμβάσεων και ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, ξεκινώντας από τη Νέα Μάκρη, ώστε και να εκσυγχρονιστεί και να αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες και μια καθημερινή απόλαυση για τους μόνιμους κατοίκους μας. Πιστεύω σύντομα θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε σχετικές ανακοινώσεις και για την παραλία του Μαραθώνα.

-Με την πλατεία στο Γραμματικό τι θα γίνει;

Και εδώ κάναμε πεζοδρόμηση με μεγάλη επιτυχία και την ευχαριστήθηκε ο κόσμος. Πρόσφατα πήραμε και απόφαση για να αγοράσει ο Δήμος οικόπεδο έναντι της πλατείας για να δώσουμε ανάσα στο κέντρο του Γραμματικού.

-Να πάμε λίγο στο ζήτημα με το ΕΠΣ (Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο) για το Μάτι μετά τη φονική πυρκαγιά. Υπάρχουν πολλά θέματα προς διευθέτηση και μεγάλες αντιδράσεις…

Το ΕΠΣ προσπαθεί να επιλύσει σοβαρά θέματα και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως στο Μάτι, αλλά και σε άλλες πυρόπληκτες περιοχές δεν θέλουμε να δημιουργήσει νέα προβλήματα. Πράγματι, αυτό φάνηκε και από τη δημόσια διαβούλευση.
Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το καλό των πληγέντων ώστε να αναγεννηθούν και να λυθούν τα προβλήματα αυτά, όπως για παράδειγμα οι περιπτώσεις Αμπελούπολης και Προβαλίνθου που πρέπει να ενταχθούν στο ΕΠΣ, καθώς και η κυκλοφοριακή πρόταση που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει από την αρχή.

-Επίσης στις πυρόπληκτες περιοχές τι γίνεται με τις προγραμματικές συμβάσεις και τι περιλαμβάνουν;

Πρόσφατα μας ενημέρωσαν από το Υπουργείο Υποδομών ότι η διαδικασία ανάθεσης της προγραμματικής σύμβασης των 15,2 εκατ. ευρώ ανατέθηκε σε μεγάλη τεχνική εταιρία και προβλεπόμενος χρόνος έναρξης των εργασιών είναι το τέλος Μαρτίου 2021.
Τα έργα της προγραμματικής περιλαμβάνουν την πλήρη ανακατασκευή όλων των δρόμων των πυρόπληκτων περιοχών, ανακατασκευή πεζοδρομίων, οδοσήμανση, μικρά τεχνικά έργα κλπ. Επίσης, εμείς ως Δήμος προχωρούμε σε προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης σε Μάτι και Ζούμπερι.
Αξίζει να αναφέρουμε και ότι η προεκλογική μας δέσμευση για την απόκτηση της έκτασης σχεδόν 130 στρεμμάτων του πρώην ΝΑΤ έγινε νόμος του Κράτους. Πρόκειται για μια έκταση που, με σωστή αξιοποίηση, θα δώσει πνοή αναγέννησης στην πυρόπληκτη περιοχή και θα γίνει σημείο αναφοράς για όλο το Δήμο.

-ΧΥΤΑ Γραμματικού. Κάθετα αντίθετος με αδιαπραγμάτευτη θέση. Ποιες είναι οι προτάσεις σας για τη διαχείριση απορριµµάτων & αποβλήτων;

Απόλυτα αντίθετος! Κοιτάξτε, είναι εύκολο να λέει κάποιος σε τι είναι αντίθετος, το δύσκολο είναι να έχεις προτάσεις, να κάνεις έργο και να δίνεις λύσεις. Μην ξεχνάμε ότι το έργο ήταν ήδη σε φάση δοκιμαστικής λειτουργίας όταν αναλάβαμε ως δημοτική αρχή. Εμείς διατρανώσαμε την αντίθεσή μας σε αυτό το έγκλημα. Προσλάβαμε μεγάλο δικηγορικό γραφείο και ήδη έχουμε προσφύγει στο ΣτΕ και παρακολουθούμε καθημερινά τις εξελίξεις. Αν χρειαστεί δεν θα σταματήσουμε εκεί, αλλά θα αγωνιστούμε με κάθε νόμιμο τρόπο.

Για τη διαχείριση των απορριμμάτων δεν πρέπει να ξεχνάμε ποια ήταν η εικόνα του Δήμου παλαιότερα και ποια είναι σήμερα. Κατ’ αρχάς καταβάλλαμε πιστέψτε με υπεράνθρωπες προσπάθειες να φέρουμε βόλτα την αποκομιδή και των απορριμμάτων, αλλά και των κλαδεμάτων που ήταν παρατημένα από χρόνια. Και τα πήγαμε καλά. Έπειτα, προχωράμε σε ένα νέο τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, ώστε να αυξήσουμε το ποσοστό ανακύκλωσης, προσπαθούμε να δώσουμε μόνιμες λύσεις με τα βιολογικά απόβλητα που πάνε για κομπόστ, να καθορίσουμε κανάλια ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή κλπ.

έλω να τονίσω εδώ ότι χρειαζόμαστε σύμμαχους τους συμπολίτες μας γιατί η υπόθεση με τα σκουπίδια και την ανακύκλωση είναι πραγματικά ένας καθημερινός αγώνας και δεν πρέπει να ξεχνάμε ούτε το πόσο μεγάλος είναι ο Δήμος μας, ούτε το γεγονός ότι έχουμε μεγάλη επισκεψιμότητα ειδικά το καλοκαίρι. Χρειάζεται λοιπόν επιμονή και υπομονή και συνεργασία με την τοπική κοινωνία, ώστε να κερδίσουμε το στοίχημα αυτό, για το καλό όλων μας. Αυτό θα είναι και μια σπουδαία απάντηση ενάντια σε λύσεις τύπου ΧΥΤΑ!

-Αποχέτευση: Υπογράψατε τον Ιούλιο, μνημόνιο συνεργασίας με την Περιφέρεια Αττικής και την ΕΥ∆ΑΠ. Μπορούμε να μιλήσουμε με χρονοδιαγράμματα;

Η αποχέτευση είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για όλη την Ανατολική Αττική και για το Δήμο μας και πιστεύω ότι οδεύει στην οριστική του λύση. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που θα συμβάλλει στην ποιότητα ζωής και στην ανάπτυξη του τόπου.
Την κατασκευή και διαχείριση έχει αναλάβει με νόμο του Κράτους η ΕΥΔΑΠ, με την οποία είμαστε σε τακτική επικοινωνία.
Ευελπιστώ η δημοπράτηση των δικτύων να πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

-Παιδικές χαρές. Υπογράφτηκε με τον ανάδοχο η σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό τους. Πότε θα είναι έτοιμες;

Επαναλαμβάνομαι, αν και δεν μου αρέσει, ότι παραλάβαμε μία πιστοποιημένη παιδική χαρά το Σεπτέμβρη του 2019. Ήδη έχουμε κατασκευάσει πέντε σε όλες τις περιοχές του Δήμου, ξεκινούν οι εργασίες για ακόμα τέσσερις και κάνουμε τη μελέτη για επιπλέον τέσσερις παιδικές χαρές.
Αναθέσαμε για πρώτη φορά πρόγραμμα διαχείρισης και συντήρησης παιδικών χαρών και βέβαια όλες οι παιδικές χαρές θα είναι ασφαλείς και πιστοποιημένες. Στόχος μας είναι μέχρι τη λήξη της θητείας μας να έχουμε κατασκευάσει 30 παιδικές χαρές σε όλο το Δήμο Μαραθώνος.

-Και ένα τελευταίο θα είστε εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος το 2023;

Έχουμε τεράστιο έργο μπροστά μας και όλη μου η έννοια και η ενέργεια είναι να καταφέρουμε να πάμε τον τόπο μας μπροστά δημιουργώντας ένα καλύτερο αύριο με σωστές υποδομές για τα παιδιά μας.
Όταν θα έρθει η ώρα να είστε σίγουρος ότι θα σας ενημερώσω εγκαίρως.

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Ι. Δρίβα

Πηγή: Εφημερίδα Polis

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.