Στη Ζαπορίζια έφθασε ο Έλληνας πρόξενος της Μαριούπολης

Θετικά εξελίσσεται η επιχείρηση επαναπατρισμού του Έλληνα πρόξενου στη Μαριούπολη της εμπόλεμης Ουκρανίας, Μανώλη Ανδρουλάκη, ο οποίος έφθασε το απόγευμα της Τρίτης στη Ζαπορίζια.

Ο Έλληνας πρόξενος είναι καλά στην υγεία του, όπως διαβεβαιώνουν διπλωματικές πηγές, και πρόκειται να διανυκτερεύσει στη Ζαπορίζια, λόγω της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας. Το ταξίδι του επαναπατρισμού θα συνεχιστεί αύριο, Πέμπτη.

Ο κ. Ανδρουλάκης παρέμενε επί ημέρες εγκλωβισμένος σε καταφύγιο της πολιορκημένης Μαριούπολης και την Τρίτη ξεκίνησε η επιχείρηση απομάκρυνσής του, ωστόσο κρίθηκε αναγκαία η αλλαγή του δρομολογίου επαναπατρισμού.

Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ανέφερε νωρίτερα πως βρισκόταν σε κατεύθυνση προς Ζαπορίζια, ωστόσο, η πόλη βομβαρδίστηκε και υπήρξε -όπως αποδείχθηκε προσωρινή- αλλαγή στο σχεδιασμό.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ελπίδα πως το αργότερο το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Ανδρουλάκης θα βρίσκεται εντός ευρωπαϊκών συνόρων.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης για την κύρωση συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των ενωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο υπουργός Εξωτερικών απέρριψε την κριτική που ασκήθηκε από την αντιπολίτευση σχετικά με τους Έλληνες ομογενείς στην Ουκρανία, λέγοντας πως υπήρξαν τρεις ανακοινώσεις με προειδοποιήσεις για την κατάσταση που επικρατούσε και συστάσεις για αποχώρηση. Αναφέρθηκε ακόμη, στην επίσκεψη στη Μαριούπολη και τις συνομιλίες που είχε με τον Ουκρανό ομόλογο του Ντμίτρο Κουλέμπα αλλά και τις συνομιλίες που είχε στη Μόσχα με τον Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς και τις πέντε -έως τώρα- επιχειρήσεις εκκένωσης που στέφθηκαν από επιτυχία.

«Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή, τραγική στιγμή, το ελάχιστο που οφείλουμε όλοι είναι την απόλυτη σοβαρότητα», είπε.

 

cnn.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.