Στην πρώτη γραμμή ενάντια στον ΧΥΤΑ ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Νέου Βουτζά – Τι ζητά από τα μέλη του


Η νέα χρονιά επεφύλασσε μια νέα απειλή για την, ήδη, πληγείσα από την πυρκαγιά του 2018, περιοχή μας.

Η Περιφέρεια Αττικής, παρά τις αντιδράσεις, του Δήμου Μαραθώνα, των Πολιτών και των Φορέων, αποφάσισε να ξεκινήσει, τον Σεπτέμβριο, στο Γραμματικό, η κατασκευή δύο Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Βιοαποβλήτων, με πρόθεση να λειτουργήσουν άμεσα. Και μάλιστα, δαπανά για το έργο αυτό, περίπου 50εκ ευρώ, επιδιώκοντας να το εντάξει, για χρηματοδότηση στα ευρωπαϊκά κονδύλια. Ταυτοχρόνως, παρατείνει για ένα ακόμη εξάμηνο, ως το τέλος Ιουνίου 2021, τη δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ.

Με απλά λόγια, η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, παρά τα όσα προεκλογικώς δήλωνε, ακολουθώντας τα χνάρια της προηγούμενης διοίκησης, αγνοεί τη θέληση των κατοίκων και του Δήμου, αδιαφορεί για τις ενστάσεις των επιστημόνων, ότι είναι ο πλέον ακατάλληλος, για την προστασία του περιβάλλοντος και των ιστορικών μας Μνημείων, χώρος και προγραμματίζει στο συγκεκριμένο σημείο, λειτουργία Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων. Η Περιφέρεια δεν υπολογίζει τις επιπτώσεις από τη ρύπανση και τη μόλυνση στη χλωρίδα και πανίδα του Ευβοϊκού, όπου εκβάλλει το ρέμα πάνω στο οποίο βρίσκεται ο ΧΥΤΑ, ούτε την πιθανή επίδραση στο νερό της Λίμνης και στον κάμπο του Μαραθώνα από τα στραγγίσματα των υδατοπερατών πετρωμάτων κάτω από το ΧΥΤΑ.

Δείτε ακόμα:  Γλυκά Νερά: «Είναι προγραμματισμένοι δολοφόνοι, δεν θεραπεύονται»

Δυστυχώς, δεν υπολογίζει ούτε την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωση, που απαγορεύει την κατασκευή παρόμοιων έργων σε περιοχές, οι οποίες γειτνιάζουν με ζώνες NATURA, (μία στην παραλία Σχοινιά και μια στον Ευβοϊκό).

Η λειτουργία Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων και Βιοαποβλήτων θα μετατρέψει τον ιστορικό Δήμο Μαραθώνα σε μια ΝΕΑ ΦΥΛΗ και η καμένη περιοχή μας εκτός από την ακαταλληλότητα του νερού, των βρώσιμων προϊόντων της γης και της θάλασσας, θα δεχθεί μεγάλη επιβάρυνση και στον αέρα αφού οι ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι που πνέουν συνήθως στο Νέο Βουτζά θα φέρνουν κατευθείαν τη μυρωδιά και τις καρκινογόνες ουσίες στους πνεύμονες μας. Ανυπολόγιστη θα είναι και η επιβάρυνση της λεωφόρου Μαραθώνος από τα εκατοντάδες απορριμματοφόρα που καθημερινά θα διέρχονται, μεταφέροντας σκουπίδια από τα δύο τρίτα της Αττικής.
Όλα αυτά αποτελούν έναν εφιάλτη που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει πραγματικότητα. Είναι άμεση η ανάγκη να αποτρέψουμε την εκτέλεση αυτού του οικολογικού και πολιτιστικού εγκλήματος

Ήδη, ο Σύλλογός μας, μαζί με δεκάδες Συλλόγους και Ομάδες ακτιβιστών, συνέστησαν το Δίκτυο Πολιτών και Φορέων από τον Βαρνάβα έως τον Βουτζά, το οποίο έχει ξεκινήσει μια σειρά δράσεων και κινητοποιήσεων.

Δείτε ακόμα:  Πικέρμι: Νέοι βανδαλισμοί στο Nτράφι - Ενημερώθηκε το Α. Τ Ραφήνας! (φωτό)

Μεταξύ αυτών, είναι και η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να εμποδίσουμε τη λειτουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή.

Οι κάτοικοι του Νέου Βουτζά είναι ευαισθητοποιημένοι σε θέματα προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς. Πιστεύουμε, ότι και αυτήν τη φορά θα ανταποκριθείτε στις έκτακτες ανάγκες που παρουσιάζονται λόγω των δικαστικών ενεργειών προσφέροντας όσα χρήματα μπορεί ο καθένας.

Δυστυχώς λόγω της πανδημίας δεν θα έχουμε άμεσα την ευκαιρία να σας συναντήσουμε από κοντά. Για το λόγο αυτό σας αποστέλλουμε τον αριθμό του λογαριασμού του Συλλόγου μας στην ALPHA BANK (GR 8901401760176002002004744) για να καταθέσετε το ποσόν της ετήσιας συνδρομής των 10 ευρώ για το 2021, ή, 20 ευρώ αν δεν έχετε πληρώσει για το 2020. Όποιος επιθυμεί να συνδράμει στον αγώνα μας να αποτρέψουμε τη λειτουργία χωματερής στην περιοχή μας θα μπορεί να καταθέσει ότι νομίζει και οι αποδείξεις θα σας περιμένουν στην πρώτη Γενική Συνέλευση την οποία ελπίζουμε να διοργανώσουμε αμέσως μετά τη λήξη των μέτρων ασφαλείας εξαιτίας της πανδημίας.

Δείτε ακόμα:  Στη δημοσιότητα τα μέλη της συμμορίας διαρρηκτών που «χτυπούσε» σπίτια σε Μαραθώνα, Νέα Μάκρη

Μέχρι σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο, στη δυσκολότερη ίσως περίοδο που αντιμετώπισε ποτέ ο Σύλλογός μας, πέτυχε πολλά για την αποκατάσταση της περιοχής μας και την επούλωση των πληγών από τη φονική πυρκαγιά. Διαθέσαμε τα χρήματά σας σε έργα ανάπλασης του περιβάλλοντος – δενδροφυτεύσεις και συντήρηση τους, σε έργα Μνήμης (συμβολή στο Μνημείο των θυμάτων) και αρωγή σε άστεγους πυρόπληκτους, στην πυρασφάλεια, στον εξωραϊσμό της Β΄ και Γ΄ Εισόδου του Οικισμού και στην δημιουργία Γραφείων για το Σύλλογο μας.

Ας μην ξεχνάμε, ότι με τις δικές μας ενέργειες, για 3η συνεχή χρονιά, δεν πλήρωσαν ΕΝΦΙΑ οι κάτοικοι στις πυρόπληκτες περιοχές καθώς και λογαριασμούς ύδρευσης (Δήμος Μαραθώνα).

Άλλωστε βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν την έναρξη της Προγραμματικής Σύμβασης, για έργα οδοποιίας και συνοδά υδραυλικά έργα, η οποία γίνεται μετά από την καθοριστική πίεση του Συλλόγου μας και πιστεύουμε, ότι θα συμβάλλει στη βελτίωση του οδικού δικτύου του Οικισμού μας.

Με την ίδια ευθύνη θα αντιμετωπίσουμε και στη συνέχεια τις ανάγκες και τα προβλήματα της περιοχής μας και θα διαχειριστούμε την οικονομική σας συνδρομή.

Σας ευχαριστούμε πολύ
Το ΔΣ