Στις 17-19 Απριλίου η πρώτη Σύνοδος Πρυτάνεων μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Με βασικό προσανατολισμό την ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων, συνέρχεται η Σύνοδος Πρυτάνεων στις 17-19 Απριλίου στην Αλεξανδρούπολη, προεδρεύοντος του Πρύτανη του ΔΠΘ, Φώτιου Μάρη.

Επικειμένης της εγκατάστασης στη χώρα μας παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, το θέμα της ενίσχυσης των ΑΕΙ είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Για το λόγο αυτό, οι Πρυτάνεις αναμένεται να αναδείξουν την ανάγκη διορισμού 1.000 μελών ΔΕΠ καθώς και 1.500 διοικητικών υπαλλήλων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση.

Τους Πρυτάνεις θα απασχολήσουν, επίσης, η αύξηση του προϋπολογισμού των ΑΕΙ μέσα στην επόμενη τετραετία, ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός των πανεπιστημίων και η διεθνοποίηση και εξωστρέφεια των ελληνικών ΑΕΙ. Στη Σύνοδο θα παρευρεθεί και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, για να παρουσιάσει τις προτάσεις του.

Ανταλλαγή προβληματισμών θα γίνει και για το θέμα των Περιφερειακών Πανεπιστημίων, αφού ύστερα από την ψήφιση του νέου νόμου για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια προβλέπεται να αποδυναμωθούν. Για το λόγο αυτό, θα αναζητηθούν τρόποι ενίσχυσής τους.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη ανακοινωθεί πως εάν αποφασιστεί η ίδρυση παραρτήματος ξένου πανεπιστημίου στην περιφέρεια, το ύψος της εγγυητικής επιστολής θα πέφτει στο μισό.

Την τελευταία ημέρα των εργασιών της Συνόδου Πρυτάνεων, πρόκειται να παραστεί και ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, ως είθισται. Ο ίδιος, είχε δεσμευθεί κατά την τελευταία Σύνοδο, ότι αφού ψηφιζόταν το νομοσχέδιο για την Παιδεία, θα ξεκινούσε κύκλο επισκέψεων σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, έτσι ώστε να πραγματοποιήσει στοχευμένες συζητήσεις σχετικά με τις επιμέρους ανάγκες των Ιδρυμάτων και το ποιες πρωτοβουλίες θα αναληφθούν για την ενίσχυσή τους.

protothema.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.