Για τις 25 Φεβρουαρίου αναβλήθηκε η δίκη σε δεύτερο βαθμό της χήρας του άλλοτε κραταιού υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, Βίκυς Στάματη και του πρώτου εξαδέλφου του, Νίκου Ζήγρα για την αποκαλούμενη υπόθεση του «χρυσού ασφαλιστήριου συμβολαίου» της Ελβετίας, ύψους 500.000 ελβετικών φράγκων, το οποίο σύμφωνα με το κατηγορητήριο προέρχεται από τις μίζες που είχε λάβει ο εκλιπών κατά τη θητεία του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων βρισκόταν σήμερα ο Νίκος Ζήγρας, ενώ απουσίαζε η Βίκυ Σταμάτη.
Αμφότεροι, πρωτοδίκως έχουν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 6 ετών, ενώ τους έχει επιβληθεί χρηματική εγγύηση 20.000 ευρώ καθώς και ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Η ίδια ποινή είχε επιβληθεί και στον εκλιπόντα πρώην υπουργό, ενώ και στους τρεις το δικαστήριο είχε χορηγήσει αναστολή στην εκτέλεση της ποινής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας το επίμαχο ασφαλιστήριο συμβόλαιο της ελβετικής εταιρείας Zurich Lebensversicherungs Gesellschaft AG είχε συνάψει τον Δεκέμβριο του 1998 ο Άκης Τσοχατζόπουλος καταβάλλοντας εφάπαξ το ποσό των 500.000 ελβετικών φράγκων στην εταιρεία με επιταγή της τράπεζας Credit Lyonnais Suisse S.A.
Μέσω του συμβολαίου αυτού ο Νίκος Ζήγρας εισέπραττε ετήσια σύνταξη 33.147,60 ελβετικών φράγκων και αντίστοιχα η Βίκυ Σταμάτη 30.167,60 ελβετικά φράγκα, επίσης κάθε έτος.
Επιπλέον, μετά τη λύση του συμβολαίου ο εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου φέρεται να έλαβε το υπόλοιπο της αξίας του που υπολογίζεται σε 359.060,40 ελβετικά φράγκα. Συνολικά και στους τρεις αποδίδεται ότι εισέπραξαν από κοινού 773.989,20 ελβετικά φράγκα τα οποία «ξέπλυναν» μέσω της εν λόγω ασφαλιστικής σύμβασης.
Σε πρώτο βαθμό τόσο ο Νίκος Ζήγρας όσο και η Βίκυ Σταμάτη είχαν δηλώσει αθώοι αλλά και άγνοια σχετικά με την προέλευση των ωφελημάτων με τον πρώτο να καταγγέλλει ακόμη και πλαστογραφίας της υπογραφής του.
Ωστόσο, το δικαστήριο είχε απορρίψει όλους τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων τονίζοντας μεταξύ άλλων, στο σκεπτικό της ετυμηγορίας του ότι «προέκυψε κατά τρόπο πειστικό ότι όλοι οι κατηγορούμενοι θέλησαν τη δημιουργία του ως άνω λογαριασμού προκειμένου να “ξεπλύνουν” μέσω αυτού μέρος των παράνομων κτηθέντων από τη δραστηριότητα του πρώτου από αυτούς ωφελημάτων (σ.σ.: του Άκη Τσοχατζόπουλου)».
cnn.gr