Στο Κορωπί το mega data center αξίας 400 εκατ. ευρώ της Amazon – Που θα βρίσκεται

Στο Κορωπί θα γίνει το data center της Amazon Web Services (AWS) στη χώρα μας. Πρόκειται για το data center που ανακοινώθηκε πρόσφατα από την αμερικανική εταιρεία και το οποίο αναμένεται να κοστίσει 200 εκατ. ευρώ.

Τo data center αυτό, «local zone» όπως τα ονομάζει η AWS, θα είναι μέρος του πολύ μεγαλύτερου data center που θα χτίσει η Digital Realty, συνολικής αξίας 400 εκατ. ευρώ. Το data center θα φέρει την κωδική ονομασία «ΑΤΗ4» και θα είναι το τέταρτο κατά σειρά data center της Digital Realty στην Ελλάδα.

Η αμερικανική εταιρεία, με την οποία συνεργάζεται στενά η AWS, έχει δημιούργησε μέχρι σήμερα δύο data centers, τα «ΑΤΗ1» και «ATH2». Πρόσφατα εγκαινίασε παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και των υπουργών Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, το «ΑΤΗ3», αξίας 70 εκατ. ευρώ. Το «ΑΤΗ4» σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς θα είναι ένα mega data center που θα κοστίσει κοντά στα 400 εκατ. ευρώ.

Το ακίνητο βρίσκεται δίπλα σε εκείνο του «ATH3» και εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει να χτίζεται μέσα στο 2022. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, θα είναι ένα data center εφάμιλλο των αμερικανικών mega data centers και ένα από τα μεγαλύτερα στη Ευρώπη.

Το 50% της δυναμικότητας του «ATH4» θα αξιοποιήσει η Digital Realty και το άλλο 50% η AWS. H τελευταία, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, έχει συμφωνήσει να εξαγοράσει τις σχετικές υποδομές από την Digital Realty αντί 200 εκατ. ευρώ. «Η Amazon Web Services αξιοποιεί συχνά αυτή τη στρατηγική», παραδέχεται καλά ενημερωμένη πηγή. «Η ίδια δεν χτίζει data centers, τα αναθέτει σε τρίτους και στη συνέχεια τα παραλαμβάνει με το κλειδί στο χέρι».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η AWS συνεργάζεται με την Digital Realty. Στην πράξη, οι δύο εταιρείες συνεργάζονται στενά για την υποστήριξη των πελατών της AWS. Η τελευταία αξιοποιεί συστηματικά τις υποδομές της Digital Realty για τη διασύνδεση και την παροχή υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους σε πελάτες της AWS στην αμερικανική και ευρωπαϊκή ήπειρο. Την υπηρεσία αυτή την ονομάζει AWS Direct Connect και η οποία επιτρέπει σε πελάτες της AWS να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες της, μέσω υποδομών της Digital Realty.

Φυσικά, δεν αναφερόμαστε σε μεμονωμένους χρήστες, αλλά μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, όπως η Pfizer, με την οποία η AWS ανακοίνωσε πρόσφατα την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας, πάνω σε κλινικές δοκιμές. Η Pfizer θα αξιοποιεί τις υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους (cloud computing) της AWS για να επιταχύνει τις κλινικές δοκιμές που πραγματοποιεί ανά τον κόσμο.

Με το νέο data center που αποκτά η AWS στη χώρα μας, ουσιαστικά αποκτά μια νέα «τοπική ζώνη (local zone)». Με τον τρόπο αυτό, η εταιρεία επιχειρεί να δώσει μια βελτιωμένη απόκριση σε όλους τους χρήστες των υπηρεσιών της, που δεν ξεπερνά ένα ορισμένο χρόνο (Latency).

Αυτό μπορεί να φαίνεται παράξενο σε ορισμένους, αλλά όταν σε μια περιοχή όπως π.χ. η Αν. Μεσόγειος που μπορεί να έχει 2 εκατ. χρήστες Amazon Prime, η Disney+ κ.λπ., αυτοί θα πρέπει να έχουν μια συγκεκριμένη χρονική απόκριση όταν παρακολουθούν ταινίες. Και όσο οι χρήστες αυτού του είδους αυξάνουν, τόσο αυξάνεται η δίψα για χωρητικότητες και μεγαλύτερες ταχύτητες στα δίκτυα, όπως και στις υπηρεσίες υπολογιστικού «νέφους».

powergame.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.