Στο μηδέν η ροή φυσικού αερίου από τον “Nord Stream 1” – Ανησυχία στην ΕΕ μετά το μπλακ άουτ που επέβαλε η Ρωσία

Ιδιαίτερα προβληματισμένη εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας του ενεργειακού «στραγγαλισμού» που ενέτειλε η ρωσική εταιρεία ενέργειας Gazprom, σταματώντας την ροή φυσικού αερίου προς τη «Γηραιά Ήπειρο», επικαλούμε βλάβη στην τουρμπίνα του αγωγού Nord Stream 1.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, δήλωσε ότι «η Gazprom σκηνοθετεί τη διακοπή λειτουργίας με απατηλά προσχήματα».

Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, η διακοπή της λειτουργίας του μεγαλύτερου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη θα τροφοδοτήσει τις ανησυχίες για την αξιοπιστία του χειμερινού ενεργειακού εφοδιασμού.

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 σχεδιάζουν να εφαρμόσουν «επειγόντως» ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και των προϊόντων πετρελαίου, και ενθαρρύνουν έναν «ευρύ συνασπισμό» χωρών να μετέχει σε αυτό, όπως επιβεβαιώνουν σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν κατόπιν της συνεδρίασής τους σήμερα, Παρασκευή.

«Το ανώτατο όριο της τιμής θα οριστεί σε ένα επίπεδο που θα βασίζεται σε μια σειρά τεχνικών δεδομένων και θα αποφασιστεί από το σύνολο του συνασπισμού πριν από την εφαρμογή του», αναφέρεται στην ανακοίνωση, με τους υπουργούς Οικονομικών της G7 να διαβεβαιώνουν ότι μελλοντικές τιμές «θα ανακοινωθούν δημόσια με σαφή και διαφανή τρόπο».

«Στόχος μας είναι να ευθυγραμμίσουμε την εφαρμογή με το χρονοδιάγραμμα των σχετικών μέτρων εντός του έκτου πακέτου των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισημαίνουν τα μέλη της G7 -ήτοι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Βρετανία.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι ένα ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιo θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, ενώ παράλληλα θα πλήξει την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το πλαφόν συμβάλλει στην επίτευξη «των διττών μας στόχων, ασκώντας πίεση για τη μείωση των παγκόσμιων τιμών ενέργειας και στερώντας παράλληλα από τον Πούτιν τα έσοδα για να χρηματοδοτεί τον βάναυσο πόλεμό του στην Ουκρανία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τζάνετ Γέλεν.

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Σουνίτσι Σουζούκι, χαιρέτισε τη συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της G& για τον καθορισμό ανώτατου ορίου τιμής στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και ζήτησε την ταχεία εφαρμογή της απόφασης αυτής.

Ο Σουζούκι είπε στους δημοσιογράφους ότι το πλαφόν θα συντείνει στην άμβλυνση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού.

Ρωσία: Εμπάργκο στις χώρες που θα εφαρμόσουν το πλαφόν

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απείλησε ότι η Ρωσία δεν θα εξάγει πετρέλαιο σε όσες χώρες επιβάλλουν πλαφόν στο πετρέλαιό της, τονίζοντας ότι η σχετική κίνηση θα οδηγήσει σε σημαντική αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου.

«Εταιρείες που επιβάλλουν ανώτατο όριο τιμών δεν θα βρίσκονται μεταξύ των παραληπτών ρωσικού πετρελαίου», σημείωσε ο Πεσκόφ, υιοθετώντας τα σχόλια που έκανε χθες, Πέμπτη, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε νωρίτερα φέτος μερική απαγόρευση στις αγορές ρωσικού πετρελαίου, κάτι το οποίο θα σταματήσει σύμφωνα με τις Βρυξέλλες το 90% των ρωσικών εξαγωγών στο ευρωπαϊκό μπλοκ όταν τεθεί πλήρως σε ισχύ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε παράλληλα σήμερα, Παρασκευή, ότι έχει έρθει η ώρα η ΕΕ να εξετάσει παρόμοια επιβολή πλαφόν στις τιμές στις αγορές ρωσικού φυσικού αερίου.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι έχει έρθει η ώρα για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο που εισάγεται μέσω αγωγών στην Ευρώπη», επεσήμανε η Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, η οποία και επίκειται να παρουσιάσει στις 14 Σεπτεμβρίου το συνολικό σχέδιο δράσης της Κομισιόν προς αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης.

Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και η συνεπακόλουθη «έκρηξη» των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος καθιστούν πλέον επιτακτική την ανάγκη για λήψη μέτρων από πλευράς της ΕΕ και αλλαγές στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης. Όλα τα σχετικά βήματα θα τεθούν επί τάπητος κατά την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 9 Σεπτεμβρίου.

cnn.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.