Στους δύο απλήρωτους λογαριασμούς η εντολή για διακοπή ρεύματος – Στην Αττική 500 από σήμερα!

Η ανεξέλεγκτη ακρίβεια στην τιμή του ρεύματος έχει ξεπεράσει τα όρια χιλιάδων καταναλωτών, με χιλιάδες νοικοκυριά να βρίσκονται πλέον αντιμέτωπα με τις διακοπές ρεύματος.

Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί των παρόχων ενέργειας είναι αδύνατον να πληρωθούν από χιλιάδες νοικοκυριά, καθώς υπερβαίνουν σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και το μηνιαίο εισόδημα. Την ίδια ώρα οι διακανονισμοί εξυπηρετούνται με μεγάλη δυσκολία όταν καταφθάνουν νέοι, υψηλότεροι τρέχοντες λογαριασμοί.

Μετά από μία σύντομη περίοδος χάριτος λόγω Πάσχα, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται από το πρωί της Τετάρτης στους δρόμους, με σκοπό να κόψουν το ρεύμα από πολλά σπίτια. Θα πληγούν χιλιάδες πολίτες σε όλη την επικράτεια, ενώ από την αποκοπή δεν γλιτώνουν ούτε τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Σήμερα το πρωί, μιλώντας στο OPEN, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Κ. Μανιάτης έκανε γνωστό πως κατά μέσο όρο σε όλη την επικράτεια έχουμε 1.000 με 1.100 αποκοπές σε καθημερινή βάση. Μόνο στην Αττική κόβεται το ρεύμα σε 500 σπίτια την ημέρα.

«Στις περιφέρειες Θεσσαλονίκης, Μακεδονίας και Θράκης σε εβδομαδιαία βάση έχουμε 1.200 ετήσεις για αποκοπές. Σε Πελοπόννησο, Ήπειρο και Ιόνια Νησιά περίπου 1.600 αιτήσεις και στην Κρήτη περίπου 1.000 την εβδομάδα», είπε ο κ. Αδαμίδης.

Ούτε τα ευάλωτα νοικοκυριά δεν εξαιρούνται

Από την διακοπή του ρεύματος δεν εξαιρούνται ούτε τα ευάλωτα νοικοκυριά. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος στην Γενική Ομοσπονδία Προσωπικού ΔΕΗ κ. Γιώργος Αδαμίδης τόνισε χθες, μιλώντας στο Kontra, πως τα μοναδικά σπίτια στα οποία δεν θα κοπεί το ρεύμα εξαιτίας απλήρωτων λογαριασμών είναι όσων καταναλωτών διαθέτουν μηχανική υποστήριξη και μόνο αν το τιμολόγιο είναι στο όνομα του ανθρώπου που έχει το πρόβλημα.

Επί της διαδικασίας, ο κ. Μανιάτης είπε πως ο ΔΕΔΔΗΕ λαμβάνει κλήση ώστε να στείλει τα συνεργεία για αποκοπή αν υπάρξουν δύο καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των τιμολογίων ρεύματος.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς με τις αυξημένες τιμές Μαρτίου – Απριλίου που θα έρθουν το καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερα φουσκωμένοι.

Μαζικές αγωγές για τους λογαριασμούς ρεύματος

Την ίδια στιγμή βέβαια αυξάνεται και ο αριθμός όσων επιλέγουν να κάνουν μαζικές αγωγές κατά των εταιρειών ρεύματος για τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Όπως είπε ο δικηγόρος του ΙΝ.ΚΑ., Αλέξης Αλεξόπουλος, μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 1.000 πολίτες για μαζική αγωγή.

Την ίδια ώρα για ακόμη μια ημέρα, όπως φανερώνει ο πίνακας της ΡΑΕ, η Ελλάδα αναδεικνύεται σε πρωταθλήτρια έχοντας την υψηλότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος.

Του έσπασαν μονομερώς το συμβόλαιο και του έβαλαν ρήτρα αναπροσαρμογής χωρίς να τον ειδοποιήσουν

Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες καταναλωτών που καλούνται να πληρώσουν εξωφρενικά υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος, οι οποίοι έχουν εκτοξευθεί λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Μία τέτοια καταγγελία ήρθε στο φως το πρωί της Τετάρτης (27/4) στο MEGA, με έναν καταναλωτή, τον κ. Παναγιώτη, να αναφέρει ότι καλείται να πληρώσει 2.800 ευρώ για ρεύμα 4 μηνών σε σπίτι 80 τ.μ.

Όπως είπε ο ίδιος, το συμβόλαιο που είχε συνάψει με τον πάροχο ρεύματος έληγε τον Φεβρουάριο του 2023. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, ο πάροχος έσπασε το συμβόλαιο, το άλλαξε και πρόσθεσε ρήτρα αναπροσαρμογής, χωρίς να τον ειδοποιήσουν. Όπως είπε, το μόνο που του είπαν ήταν ότι το συμβόλαιό του θα πάψει να ισχύει, χωρίς να του αναφέρουν κάτι παραπάνω.

Ενας στους τέσσερις δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς

Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί με τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος είναι τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας του του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκη. Από την έρευνα οικονομικής συγκυρίας νομού Θεσσαλονίκης, προκύπτει ότι ένας στους τέσσερις καταναλωτές στο νομό δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τα φουσκωμένα τιμολόγια, ενώ πάνω από έξι στους δέκα (ποσοστό 65%) δηλώνουν πως τους θεωρούν υψηλούς και τους δυσκολεύει η αποπληρωμή τους.

Αντίθετα, μόλις το 9% και 13% των νοικοκυριών δηλώνουν ότι οι λογαριασμοί είναι φυσιολογικοί ή χαμηλοί και δεν δυσκολεύονται στην αποπληρωμή τους, αντίστοιχα ενώ και οι επιχειρήσεις βρίσκονται στη δίνη της ενεργειακής ακρίβειας, με το 82% εξ’ αυτών να αντιμετωπίζει αυξημένο ενεργειακό κόστος.

ieidiseis.gr

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.