Συλλαλητήριο την Τετάρτη στην πλατεία του Γέρακα για την προστασία των Δημόσιων Δομών Υγείας

Η προστασία των Δημόσιων Δομών Υγείας είναι υπόθεση όλων μας.

Όλοι στο συλλαλητήριο διεκδίκησης που οργανώνει το συντονιστικό Εργατικού Κέντρου Λαυρίου-Ανατολικής Αττικής, Σωματείων, Συλλόγων και μαζικών φορέων της Αν. Αττικής, στην πλατεία του Γέρακα την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023 στις 7μμ.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι, Εργαζόμενοι, Αυτοαπασχολούμενοι, Συνταξιούχοι και νέοι της Ανατολικής Αττικής,

Την ίδια στιγμή που η κατάσταση στην χώρα και η επίθεση στα δικαιώματά μας από την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, που έρχεται σε συνέχεια όλων των προηγούμενων, είναι οξυμένη, από την ακρίβεια που κατασπαράζει κυριολεκτικά τον εισόδημά μας μέσα σε λίγες μέρες που σε συνδυασμό με την φοροληστεία και τους τσακισμένους μισθούς έχουν γονατίσει τις λαϊκές οικογένειες, αλλά και με τα τύμπανα του πολέμου να ηχούν όλο και πιο κοντά μας από τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς των μονοπωλιακών ομίλων, δυστυχώς και με την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτές.

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι πιο  εκρηκτική από ποτέ και ολοένα και πιο πίσω από τις ήδη αυξανόμενες ανάγκες μας. Οι εργαζόμενοι, οι κάτοικοι, η νεολαία της Ανατολικής Αττικής υποφέρουν. Αιτία είναι αλλού η ανυπαρξία δομών, αλλού η υποστελέχωση των δομών και αλλού οι δομές υπάρχουν, αλλά σε τραγική αναλογία σε σχέση με τον πληθυσμό που υποτίθεται ότι εξυπηρετούν. Η μη ύπαρξη δημόσιου γενικού Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική έχει στοιχίσει πολύ ακριβά στην λαϊκή οικογένεια της περιοχής.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με απολύσεις, με εκ περιτροπής εργασία, με την εντατικοποίηση, με την επιδίωξη να κάνουν τη δουλειά και τη ζωή μας λάστιχο, να μην αφήσουν τίποτα όρθιο. Οι αυτοαπασχολούμενοι βλέπουν να φουσκώνουν τα χρέη και οι υποχρεώσεις, να μη μπορούν να στηρίξουν το εισόδημα της οικογένειάς τους, να φορολογούνται ακόμα πιο άγρια. Οι Συνταξιούχοι να μην τους επιστρέφεται τίποτα πίσω από τον κλεμμένο ιδρώτα τους. Την ίδια στιγμή βλέπουμε να φουσκώνουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των μεγαλοεπιχειρηματιών από τις επιδοτήσεις και τις φοροαπαλλαγές και ο λογαριασμός να έρχεται πάλι σε μας.

Στην Ανατολική Αττική υπάρχει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας με χιλιάδες εργαζόμενους και εκατομμύρια επιβάτες, δύο λιμάνια, δεκάδες βιομηχανικές ζώνες και πάρκα. Χιλιάδες εργάτες Γης οι οποίοι είναι  εγκαταλελειμμένοι στην μοίρα τους και εκτεθειμένοι σε ανθυγιεινές συνθήκες ζωής και δουλειάς. Ενώ η Ανατολική Αττική είναι  ένας βασικός χώρος παραθέρισης για τις λαϊκές οικογένειες του λεκανοπεδίου και μία περιοχή που τα τελευταία χρόνια έχει μετρήσει την μεγαλύτερη οικιστική ανάπτυξη. Με περιοχές που από χωριά μετατράπηκαν σε εργατουπόλεις.

Σε αυτή λοιπόν την τεράστια περιοχή με τα παραπάνω χαρακτηριστικά οι δημόσιες δομές Υγείας ολοένα και απαξιώνονται, την ίδια ώρα φυσικά  στην περιοχή μας οι ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ξεφυτρώνουν δεξιά κι αριστερά σε κάθε δήμο σαν τα «μανιτάρια», ερχόμενες να καλύψουν υγειονομικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και να μας υφαρπάξουν και το τελευταίο ευρώ από την τσέπη μας.

Στην περιοχή μας λοιπόν η ύπαρξη Δημόσιου Γενικού Νοσοκομείου και η γενναία στελέχωση των Κέντρων Υγείας είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Τα παραδείγματα από το Λαύριο έως το Γραμματικό και από το Μαραθώνα μέχρι την Σαρωνίδα είναι άφθονα. Από απλές περιπτώσεις μέχρι πολυτραυματίες που επιπτώσεις στην ζωή και στην υγεία τους θα ήταν διαφορετική εάν υπήρχαν οι κατάλληλες δομές υγείας στην περιοχή.

Τώρα είναι η ώρα οργανωμένα ο λαός της περιοχής μας να βγει στο προσκήνιο και να παλέψει για όλα όσα έχουμε ανάγκη και μας τα στερεί το σάπιο σύστημα που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ζωές μας.

ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023 7ΜΜ ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΡΑΚΑ. ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΟΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

 • Να δημιουργηθεί Δημόσιο Γενικό Νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική με ευθύνη του κράτους και καμία ανάμειξη ιδιωτών.
 • Να ενισχυθούν με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού το Κέντρα Υγείας της Ανατολικής Αττικής και να εξασφαλιστεί πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση.
 • Τη δημιουργία δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Τα Κέντρα Υγείας, να είναι στελεχωμένα με γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων, που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες όλο το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, με βασικό προσανατολισμό την Πρόληψη. Με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, διαγνωστικά εργαστήρια, οδοντιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια, φαρμακεία.
 • Δημιουργία Κέντρων Πρόληψης σε όλη την Αν. Αττική με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση.
 • Δημιουργία σταθμών του ΕΚΑΒ σε κάθε δήμο της περιοχής. Πλήρη επάνδρωση των ήδη υπαρχόντων σταθμών τόσο σε προσωπικό όσο και σε οχήματα.
 • Να δημιουργηθεί με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους Κέντρο Υγείας στο μεγαλύτερο δήμο της περιοχής, το Δήμο Παλλήνης.
 • Κατάργηση κάθε πληρωμής για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες, υγειονομικό υλικό και τεχνικά βοηθήματα.
 • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ευθύνη του κράτους χωρίς καμιά προϋπόθεση σε όλους τους ανασφάλιστους, ανέργους και τα μέλη της οικογένειάς τους.

Για το χώρο του αεροδρομίου του Ελ. Βενιζέλος:

 • Να δημιουργηθεί με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους μονάδα Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο χώρο του Αεροδρομίου.
 • Στελέχωση και επάνδρωση του σταθμού των ΕΚΑΒ που υπάρχει στο χώρο.

Για τα λιμάνια Λαυρίου και Ραφήνας:

 • Ύπαρξη Μονάδων ΕΚΑΒ και κλιμακίων ιατρών και νοσηλευτών σε μόνη βάση στα Λιμάνια Ραφήνας και Λαυρίου.

Για τα εργοστάσια και τις βιομηχανικές ζώνες της περιοχής:

 • Κλιμάκια γιατρών εργασίας σε κάθε βιομηχανική ζώνη της Ανατολικής Αττικής.
 • Αναβάθμιση του ΚΥ Κορωπίου ώστε να μπορεί να παράσχει βοήθεια σε μικρής κλίμακας βιομηχανικά ατυχήματα.
 • Λειτουργία νοσοκομειακής κλινικής εγκαυμάτων εντός του Νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής που θα δημιουργηθεί, ικανή να αντιμετωπίσει πολυεγκαυματίες λόγω βιομηχανικών ή άλλων ατυχημάτων.

Για τους πρόσφυγες και μετανάστες εργάτες:

 • Με ευθύνη του ΚΥ Νέας Μάκρης ύπαρξη ειδικού κλιμακίου για την ιατρική παρακολούθηση των χιλιάδων εργατών γης της περιοχής. Το κλιμάκιο αυτό να φροντίζει για τακτικό προληπτικό έλεγχο των εργατών, των εμβολιασμό όσων δεν έχουν κάνει, την εκπαίδευση στα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας κατά την χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.
 • Μόνιμα κλιμάκια ιατρών και νοσηλευτών όλων των απαραίτητων βασικών ειδικοτήτων στις προσφυγικές δομές της Ανατολικής Αττικής

Για τους χώρους εκπαίδευσης, τους χώρους αναψυχής, άθλησης και τις παραλίες:

 • Τα Κέντρα υγείας να διασυνδέονται με την οικογένεια, τα σχολεία, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τους τόπους δουλειάς, τους τόπους άθλησης, τα γηροκομεία.
 • Μόνιμη θέση γιατρού και νοσηλευτή στα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα, στην Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Αναβύσσου, στα μεγάλα στάδια και αθλητικούς χώρους της περιοχής.
 • Ειδική μέριμνα για την ύπαρξη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα ειδικά σχολεία της περιοχής, στις δεκάδες κατασκηνώσεις που λειτουργούν κατά τους θερινούς μήνες σε πολλούς δήμους.
 • Ύπαρξη κλιμακίων ναυαγοσωστών, νοσηλευτών και ιατρών στις πολυσύχναστες παραλίες της περιοχής.

Ιατρικές μελέτες με κρατική ευθύνη:

 • Να πραγματοποιηθεί με ευθύνη του κράτους επιστημονική έρευνα για το πώς επηρεάζεται η υγεία των κατοίκων των όμορων ως προς το Αεροδρόμιο Δήμων από την λειτουργία του Αεροδρομίου.
 • Ειδική ιατρική μελέτη για το αν και πως έχει επηρεάσει η πυρκαγιά του 2018 την υγεία των κατοίκων των πληγέντων περιοχών σε ότι έχει να κάνει με νεοπλασίες και άλλα χρόνια νοσήματα.
 • Ειδική μελέτη για την μόλυνση της περιοχής του Λαυρίου από την λειτουργία των Μεταλλείων και από την σύγχρονη απόπλυση ναρκών και άλλου πολεμικού υλικού από τις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ και από την πυρκαγιά στο εργοστάσιο της ΧΥΜΑ.
 • Με ευθύνη του κράτους την διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας για την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα του κάμπου των Μεσογείων και πως επιδρά η τυχών μόλυνση του στην υγεία των κατοίκων της περιοχής, αν επιδρά στην τροφική αλυσίδα.

Επίσης:

 • Στις επερχόμενες εργασίες ανακατασκευής των Κέντρων Υγείας να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους και να μην υπάρξει καμία βλαπτική μεταβολή για τους εργαζόμενους και τους ασθενείς σε αυτά.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.