Συνεχίζονται οι έλεγχοι για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε τρόφιμα – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σε 10 ανέρχονται οι υπερβάσεις για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε τρόφιμα κατά το έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στην εσωτερική αγορά τον Δεκέμβριο του 2023.

Από τα 368 δείγματα που ελέγχθηκαν, εντοπίστηκαν 10 υπερβάσεις Mrls και απορρίφθηκε 1 φορτίο με ρύζι με πιθανή επικινδυνότητα για τους καταναλωτές

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναρτήθηκαν από τη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής στην ιστοσελίδα του ΥπΑΑΤ, ελέγχθηκαν σε σημεία της εσωτερικής αγοράς (λαϊκή αγορά, σούπερ μάρκετ, καταστήματα λιανικής, σημείο διαλογής/μεταποίησης, λαχαναγορά, κατάστημα χονδρικής διάθεσης), από τα 368 δείγματα που ελέγχθηκαν, εντοπίστηκαν 10 υπερβάσεις Mrls και απορρίφθηκε 1 φορτίο με ρύζι με πιθανή επικινδυνότητα για τους καταναλωτές.

Τα προϊόντα στα οποία διενεργήθηκαν οι έλεγχοι είναι ελαιόλαδο, επιτραπέζιες ελιές, πατάτες, ρόδια, ρύζι, σέλερυ, σπανάκι και φράουλες.

Να σημειωθεί ότι MRL είναι το υψηλότερο επίπεδο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που είναι νομικά επιτρεπτό μέσα ή πάνω σε τρόφιμα ή ζωοτροφές, όταν τα φυτοφάρμακα εφαρμόζονται σύμφωνα με την ορθή γεωργική πρακτική. Στις αξιολογήσεις ασφάλειας των ανώτατων ορίων υπολειμμάτων (MRLs) της ΕΕ για τα φυτοφάρμακα ή στις προτάσεις για MRLs η χρόνια και οξεία έκθεση των καταναλωτών μέσω της διατροφής σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων εκτιμάται με τη χρήση ενός μοντέλου υπολογισμού που έχει αναπτύξει η EFSA (EFSA PRIMo). Σκοπός του μοντέλου είναι η ταυτόχρονη εκτίμηση της βραχυπρόθεσμης και της μακροπρόθεσμης έκθεσης των καταναλωτών σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων και η σύγκριση της εκτιμώμενης έκθεσης με τις τοξικολογικές τιμές αναφοράς για τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων για την υγεία των καταναλωτών.

Να αυξηθούν οι έλεγχοι
Την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων από τους ελέγχους χαιρετίζει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas. «Η δημοσιοποίηση των ελέγχων συμβάλει στην ενημέρωση των Ελλήνων καταναλωτών. Ελπίζουμε δε σε περαιτέρω σταδιακή βελτίωσή τους, ευελπιστώντας στην εντατικοποίηση και αύξηση των ελέγχων και των ανιχνευόμενων δραστικών ουσιών κυρίως στα εισαγόμενα και διαμετακομιζόμενα φρούτα και λαχανικά», δήλωσε σχετικά ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Γιωργος Πολυχρονάκης.

Παράλληλα, οι εξαγωγείς αναμένουν την αναγγελία δημιουργίας ιστότοπου, «ως έχουμε υποχρέωση, για την κοινοποίηση των Εθνικών Διατάξεων για τις κυρώσεις, για δόλιες και παραπλανητικές πρακτικές όσον αφορά τα πρότυπα εμπορίας με βάση το άρθρο 139 του Καν 2017/625/15.3.2017/ Αυτό αφορά και αυτές (τις δόλιες και παραπλανητικές πρακτικές) για τα νωπά οπωροκηπευτικά διασφαλίζοντας την εφαρμογή των ενωσιακών εμπορικών προδιαγραφών και στην εγχώρια αγορά της χώρας μας».

in.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.