Τα θηλυκά σκυλιά κατακρίνουν το αφεντικό τους κάθε φορά που αποδεικνύεται ανεπαρκές στις προσδοκίες τους

Μόνο… πλάστη που δεν κρατούν οι θηλυκοί σκύλοι για να τιμωρήσουν τα αφεντικά τους όταν δεν κάνουν αυτό που πρέπει, με αποτέλεσμα να «πέφτουν» στα μάτια τους. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι σκυλίτσες κρίνουν συνεχώς το αφεντικό τους και μάλιστα τον κατακρίνουν κάθε φορά που αποδεικνύεται ανεπαρκές στις προσδοκίες τους.

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Behavioural Processes», ερευνητές στην Ιαπωνία μελέτησαν τη συμπεριφορά 30 σκύλων, αρσενικών και θηλυκών. Μπροστά στους σκύλους δύο εθελοντές προσπαθούσαν να ανοίξουν ένα βάζο με λιχουδιές, από τους οποίους ο ένας ήταν ικανός να το ανοίξει με ευκολία, ενώ ο άλλος παιδεύτηκε μέχρι να τα καταφέρει.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι θηλυκοί σκύλοι κοιτούσαν επίμονα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τον εθελοντή που αποδείχτηκε «ικανός» να ανοίξει το βάζο, από το οποίο είχαν την προσδοκία να φάνε λιχουδιές. Αντίθετα, σχεδόν αδιαφόρησαν για τον εθελοντή που αποδείχτηκε «ανίκανος». Μάλιστα, τα θηλυκά ήταν πιο πιθανό να πλησιάσουν τον έξυπνο, ικανό εθελοντή για να πάρουν τη λιχουδιά. Τα αρσενικά, από την άλλη, ούτε παρατήρησαν περισσότερο έναν από τους δύο εθελοντές ούτε έκαναν διακρίσεις ποιον θα πλησιάσουν για να φάνε τη λιχουδιά. Ήταν ευχαριστημένα, αρκεί να φάνε τη λιχουδιά, αδιαφορώντας ποιος θα τους τη δώσει.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το πείραμα δείχνει πως οι θηλυκοί σκύλοι μπορεί να αναγνωρίσουν ποιος άνθρωπος είναι «ικανός», και αυτό επηρεάζει τη συμπεριφορά τους, την οποία προσαρμόζουν ανάλογα.

newsbreak.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.