Τάσος Σταυρίδης: “Η τοπική αυτοδιοίκηση θέλει μεράκι, διάθεση για προσφορά, εμπειρία αλλά το κυριότερο τεχνογνωσία”

Μετρημένος, σοβαρός, ευθύς και έτοιμος για να αντεπεξέλθει στις προσδοκίες όσων τον τιμήσουν με την ψήφο τους. Αυτός είναι μέσα σε τέσσερις-πέντε λέξεις ο Τάσος Σταυρίδης, ο οποίος κατεβαίνει ως γνωστόν στις εκλογές στο Πικέρμι, με την “Σύγχρονη Πολιτεία-Συνεργασία Ενεργών Πολιτών” του Βαγγέλη Μπουρνούς.

Πρόσφατα βρεθήκαμε στην Άνω Διώνη για χάρη ενός ρεπορτάζ και ευκαιρίας δοθείσης συνομιλήσαμε με τον κ. Σταυρίδη, που είναι κάτοικος της περιοχής και ξέρει από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν…

Κε Σταυρίδη πως είναι η ζωή σε έναν οικισμό σαν την Άνω Διώνη;

Πριν σας απαντήσω, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία και για τη δυνατότητα να γνωστοποιήσω τα χρονίζοντα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν.

Η περιοχή μας είναι ευλογημένη μεν από άποψη φυσικού κάλλους, ωστόσο επειδή πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, θα τη χαρακτήριζα περισσότερο εργοτάξιο παρά οργανωμένο οικισμό.

Τι εννοείτε;

Δείτε και μόνος σας! Δυστυχώς ένας οικισμός πολεοδομημένος από το 1969-1970 σήμερα στερείται και των πλέον αυτονόητων υποδομών που συναντούμε και σε χώρες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου και αυτό μόλις 20 χιλιόμετρα από την Ομόνοια. Φυσικά αυτό δεν έγινε τυχαία, αλλά γιατί υπήρξαμε θύματα των διοικήσεων του Οικοδομικού Συνεταιρισμού που δεν εκτέλεσε τα έργα για τα οποία είχαμε πληρώσει. Ευτυχώς καταφέραμε να απεμπλακούμε από αυτή την ιστορία και να περάσει η αρμοδιότητα στον Δήμο, όμως χάσαμε πολλά χρόνια όπου κυριολεκτικά δεν έγινε τίποτα.

Σήμερα, το 2019, για να πάμε στα σπίτια μας χρησιμοποιούμε δρόμους που δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ούτε ως αγροτικοί. Χωρίς άσφαλτο, χωρίς πεζοδρόμια, χωρίς κράσπεδα. Σκεφτείτε ότι μιλάμε για ένα οικισμό με περισσότερους από 2000 κατοίκους. Τι θα γίνει αν πρέπει να εκκενωθεί σε περίπτωση πυρκαγιάς; Πώς θα μπει ένα πυροσβεστικό όχημα, ένα ασθενοφόρο ή ένα περιπολικό; Θα γίνουμε ένα νέο Μάτι.
Αν σε όλα τα παραπάνω συμπληρώσετε την έλλειψη ολοκληρωμένου δικτύου ύδρευσης, αποχέτευσης, παιδικών χαρών και στοιχειωδών χώρων άθλησης και αναψυχής, θα καταλάβετε γιατί εδώ και δεκαετίες αισθανόμαστε πολίτες β’ κατηγορίας.

Μα εγώ για να έρθω εδώ δεν χρησιμοποίησα χωματόδρομο

Έχετε δίκιο και αυτό γιατί τα τελευταία 5 χρόνια γίναμε μάρτυρες μιας συστηματικής δουλείας για την ανόρθωση του οικισμού μας – και αυτό είναι μια αλήθεια που υπερβαίνει παρατάξεις και πολιτικές προτιμήσεις.
Τα τελευταία χρόνια η Δημοτική αρχή καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες να καλύψει τα χρόνια που πέρασαν ανεκμετάλλευτα. Κατασκευάστηκαν προσβάσιμοι δρόμοι που μας επιτρέπουν να φτάσουμε εσωτερικά στην Κάτω Διώνη, κατασκευάζει σοβαρό δίκτυο και όχι μονοσωλήνια, συντηρεί τακτικά τον οδοφωτισμό και ενισχύει τη δημοτική συγκοινωνία. Γενικά προσπαθεί να ανακουφίσει την τοπική κοινωνία μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες.

Αναφερθήκατε σε συνθήκες. Ποιες ακριβώς είναι αυτές;

Τα πράγματα δυστυχώς δεν είναι τόσο απλά. Όπως είπα και προηγουμένως μια από τις σοβαρότατες παραλείψεις ήταν ότι δεν είχε κατατεθεί ποτέ η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που θα οριοθετούσε μεταξύ άλλων και τα υφιστάμενα ρέματα της Διώνης. Έτσι λοιπόν, η τωρινή δημοτική αρχή αναγκάστηκε- ξεκινώντας κυριολεκτικά από το μηδέν- να δημοπρατήσει την απαραίτητη αυτή μελέτη που με την ολοκλήρωσή της θα απελευθερώσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για τα έργα υποδομής που επιβάλλεται να γίνουν. Αυτό επιτεύχθηκε αφού εξασφάλισε από την Περιφέρεια αρχική χρηματοδότηση ύψους 1.050.000 ευρώ κάτι που δεν θα επιβαρύνει καθόλου τους κατοίκους του οικισμού.

Αυτό ακούγεται χρονοβόρο. Στο μεταξύ τι θα γίνει;

Ακούγεται και είναι χρονοβόρο. Παράλληλα όμως η δημοτική αρχή οφείλει –και θα το κάνει- να προσπαθεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Ήδη έχει αποφασιστεί η βελτίωση της προσβασιμότητας ακόμη περισσότερων δρόμων, η συντήρηση των υφιστάμενων χωματόδρομων και η άμεση αντικατάσταση του οδοφωτισμού με λαμπτήρες LED που θα έχει ολοκληρωθεί το επόμενο δίμηνο. Παράλληλα είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι συνεχίζονται τα έργα βελτίωσης με κατασκευή νέου αγωγού ύδρευσης και δεξαμενής καθώς και συντηρήσεις των παιδικών χαρών.
Επίσης – και ως αντιπρόεδρος του συλλόγου «η ΑΙΟΛΙΣ» που δραστηριοποιείται και επικεντρώνει την προσοχή του στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής μας- προσπαθούμε να βοηθήσουμε από την πλευρά μας ως απλοί στρατιώτες. Ήδη λάβαμε μια δωρεά από τον κ. Μαρτίνο, τον οποίο ευχαριστώ θερμά για την άμεση ανταπόκρισή του, που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή κάποιων κομβικών οδικών αξόνων που θα ένωναν τη βόρεια με τη νότια Διώνη. Δεν θα παραλείψω επίσης να προσθέσω ότι ως σύλλογος συμβάλλαμε στην επίτευξη της κοινής και ενιαίας ονομασίας της ευρύτερης περιοχής με το όνομα ΔΙΩΝΗ.

Ποια είναι λοιπόν η συνταγή για τη βελτίωση των συνθηκών αυτών;

Η συνταγή είναι μία και αρκετά απλή . Χρειάζεται ένα μείγμα χαρακτηριστικών που πρέπει απαραιτήτως να υπάρχουν σε όποιον άνθρωπο αποφασίσει να ασχοληθεί με τα κοινά. Απαιτείται μεράκι, διάθεση για προσφορά, εμπειρία αλλά το κυριότερο τεχνογνωσία γιατί για να κάνεις οτιδήποτε πρέπει να ξέρεις και γιατί το κάνεις. Όταν κάποιος διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά νομίζω ότι είναι η ιδανική επιλογή για να τιμηθεί με την ψήφο των συμπολιτών του. Επειδή όμως οι μεμονωμένες μονάδες – όσο ικανοί και αν είναι- δεν μπορούν να καταφέρουν τα πάντα, θα πρέπει να πλαισιώνονται από ομάδες ικανές και αξιόπιστες. Μια τέτοια ομάδα είναι αυτή του Δημάρχου Ευάγγελου Μπουρνούς που έχει αποδείξει ότι συνεργάζεται τόσο με τους συλλόγους όσο και με τους κατοίκους των περιοχών για την επίλυση των προβλημάτων τους.

Ο Τάσος Σταυρίδης είναι αντιπρόεδρος του συλλόγου ΑΙΟΛΙΣ και κάτοικος της Άνω Διώνης τα τελευταία 10 χρόνια. Είναι διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός, κάτοχος master του Πολυτεχνείου Πατρών και μέλος του Τ.Ε.Ε.
Δραστηριοποιείται επαγγελματικά ως Πολιτικός Μηχανικός άνω της εικοσαετίας, σε μελέτες και κατασκευές ιδιωτικών και δημοσίων έργων, έχοντας περαιώσει επιτυχώς, πλήθος σύνθετων έργων τόσο ως διευθυντής μεγάλων τεχνικών έργων όσο και ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.