Τέμπη: Μπορούν οι υπογραφές που συγκεντρώνονται να οδηγήσουν στην αναθεώρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών;

Η Λίνα Παπαδοπούλου, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ εξήγησε ποιο είναι το νομικό αποτέλεσμα που παράγεται από τις υπογραφές που συγκεντρώνονται για την αναθεώρηση του άρθρου του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών.
Ανήμερα της επετείου της τραγωδίας των Τεμπών πέρασαν το 1 εκατομμύριο οι υπογραφές στο διαδικτυακό ψήφισμα στο Change.org για τη δικαίωση των 57 θυμάτων.

Στόχος του ψηφίσματος, που ξεκίνησε ο Σύλλογος Θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών και η πρόεδρος του Μαρία Καρυστιανού, να ασκηθεί πίεση στους αρμόδιους φορείς, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που απαιτούνται για την αναθεώρηση του συντάγματος, την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών καθώς και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας.

«Δυστυχώς στο σύνταγμα δεν προβλέπεται κάτι βάσει του οποίου μπορεί να παραπεμφθούν οι υπουργοί, όπως ζήτησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Η συλλογή υπογραφών στο δικό μας σύνταγμα προβλέπεται μόνο προκειμένου να προταθεί προς την Βουλή η ψήφιση ενός νόμου. Το πρόβλημα εν προκειμένω δεν το έχει ο νόμος, αλλά το ίδιο το σύνταγμα».

Επιπλέον όπως εξήγησε η κα Παπαδοπούλου θεσμικά δεν προκύπτει ούτε η υποχρέωση να έρθει το ζήτημα στην Βουλή προς συζήτηση. Επομένως η συγκέντρωση υπογραφών είναι ένα εργαλείο για να ασκηθεί πολιτική πίεση.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.