Θλίψη στον Γέρακα: “Έφυγαν” δύο μέλη της “Πηγής”

Μοιάζει με ειρωνεία. Μια μέρα χαράς και διασκέδασης, να χάνουμε έναν άνθρωπο που σε κάθε άλλη περίπτωση, θα ήταν και θα γιόρταζε μαζί μας. Μέλη, φίλοι και γείτονες, συνοδοιπόροι του Πολιτιστικού Συλλόγου “ΠΗΓΗ” στα τόσα χρόνια, έχουμε καθιερώσει μέσα Ιουλίου, να πίνουμε ένα ποτήρι κρασί και να ευχόμαστε καλό καλοκαίρι στη αυλή του Συλλόγου.

Και μαζί με τους νέους και κάποιοι από τους πρώτους διδάξαντες, όπως ο Θεόδωρος Μωϋσίδης, πάντα παρών, ευγενικός και ευδιάθετος, να χαίρεται μαζί μας, για όσα κατάφερε ένας Σύλλογος, που πρωτοστάτησε στην ίδρυσή του πριν σαράντα εφτά χρόνια. Μόνο που αυτή τη φορά, από αυτή την χαρούμενη αυλή του Συλλόγου, ο Θεόδωρος Μωϋσίδης απουσίαζε. Για την τοπική ιστορία της πόλης μας, που δεν πρέπει να ξεχνούν οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι, ο Θεόδωρος Μωϋσίδης ήρθε στο Γέρακα όταν οι συνθήκες διαβίωσης ήταν κάτι παραπάνω από δύσκολες.

Ένας Γέρακας χωρίς τα αυτονόητα, που το χειμώνα χανόταν στο σκοτάδι και τις λάσπες από τις έξι το απόγευμα, που δεν είχε νερό εκτός από το τρεχούμενο της πηγής, που δεν είχε σχολεία, που δεν είχε συγκοινωνία. Ο Θεόδωρος Μωϋσίδης, άξιος οικογενειάρχης της μεγάλης οικογένειας του Πέτρου Κορρού, αγάπησε αυτή τη μικρή πόλη, συνεργάσθηκε με κάποιους ευαισθητοποιημένους πολίτες του Γέρακα και δημιούργησαν τον Εκπολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Γέρακα “Η ΠΗΓΗ”.

Με Πρόεδρο τον Ισίδωρο Λαγκώνη, Αντιπρόεδρο τον Λουκά Μάνδαλη, Γραμματέα τον Θεόδωρο Μωϋσίδη, Ταμία τον Νικόλαο Ιωάννου και μέλη τους Δημήτριο Βούξινο, Σπυρίδωνα Γιαννάκου, Ηρακλή Λάμπρου, Γεώργιο Δαρμή και Σταύρο Μανιάτη, στις 30 Απριλίου του 1975, συνέταξαν ένα καταστατικό με είκοσι επτά άρθρα. Στα επόμενα χρόνια, ο Γέρακας ήταν σαν να απέκτησε την Κοινότητα που δεν είχε. Διότι ο Σύλλογος “ΠΗΓΗ”, άρχισε να διεκδικεί καλύτερους δρόμους, ηλεκτρισμό, πόσιμο νερό, σχολεία, όρια της πόλης, δημιουργία Κοινότητας.

Γιατί μέχρι τότε, ήταν ένα ξεχασμένο προάστιο, που οι πολιτικοί των Μεσογείων, επισκέπτονταν μόνο τις παραμονές των εκλογών.

Ο Θεόδωρος Μωϋσίδης πάντα παρών, είτε μέλος του Δ.Σ. είτε απλό μέλος του Συλλόγου, στήριξε αποφάσεις, συμμετείχε σε διεκδικήσεις που έφεραν αποτέλεσμα και προσέφερε πάντα το καλύτερο. Και συνέχισε μέχρι τις μέρες μας, να είναι πάντα δίπλα μας, σε κάθε γιορτή και εκδήλωση, θερμός αναγνώστης της Φωνής του Γέρακα, κάνοντας καλοπροαίρετη κριτική, σχολιάζοντας και διαδίδοντας τα καλά νέα. Όλα αυτά όμως, μέχρι πριν λίγες μέρες. Στις 13 Ιουλίου 2022, την ημέρα που ο Σύλλογος, είχε όπως κάθε χρόνο, διοργανώσει την καθιερωμένη του αποχαιρετιστήρια καλοκαιρινή βραδιά, για να ευχηθεί στους φίλους του καλό καλοκαίρι, ο Θεόδωρος Μωϋσίδης αντί να είναι μαζί μας όπως πάντα, διάλεξε να φύγει από κοντά μας.

Οι φίλοι του Συλλόγου, εκτός από την ευχή για καλό καλοκαίρι, ήπιαν κι ένα ποτήρι κρασί στη μνήμη του, έχοντας κατά νου, να τον θυμούνται ως έναν από τους κορυφαίους του Συλλόγου “ΠΗΓΗ”, όπως και όσους αγάπησαν αυτήν την πόλη. Από εμάς Καλό Παράδεισο και στους οικείους του, Θερμά και Ειλικρινή Συλλυπητήρια.

Μερικές φορές, οι μέρες είναι τόσο βαριές που δεν αντέχονται. Και πως να τις αντέξει κανείς, όταν χάνονται νέοι άνθρωποι που δεν πρόλαβαν να ζήσουν. Να δημιουργήσουν. Να χαρούν. Να ολοκληρώσουν τη διαδρομή τους. Όταν πάλεψαν ένα θηρίο για χρόνια και στο τέλος νικήθηκαν. Τι να πει κανείς στους γονείς, τα αδέλφια, τους φίλους. Που να βρεθούν λόγια και λέξεις. Και τώρα που οι αγκαλιές απαγορεύονται, πως να δείξεις όσα συναισθάνεσαι σε μια μάνα, σε έναν πατέρα, σε έναν αδελφό. Η σκέψη μας είναι κοντά στην Άννα τη Γρηγοριάδου, που ήταν χρόνια ολόκληρα στο Σύλλογο “ΠΗΓΗ” και στον Δημήτρη, σύντροφο δικό της και φίλο του Συλλόγου, που έχασαν την μονάκριβη Ξανθίππη τους.

Μια κοπέλα που είχε τη ζωή μπροστά της, αλλά τα σχέδια του σύμπαντος ήταν διαφορετικά και κανείς δεν μπόρεσε να τα αλλάξει. Τα λόγια χάνουν το νόημα σε τέτοιες στιγμές. Οι λέξεις φεύγουν από τα χείλη κι από τις γραφές. Μέσα από την καρδιά μας, τους ευχόμαστε να βρουν τη δύναμη και το κουράγιο, να αντέξουν το βάρος και να πορευτούν. Στην όμορφη Ξανθίππη που μας άφησε και πέταξε στους ουρανούς, ευχόμαστε Καλό Παράδεισο. Οι μαθητές της, όσοι πρόλαβαν να την γνωρίσουν, θα την θυμούνται σαν μια γλυκιά παρουσία στα πρώτα τους γράμματα, στα πρώτα τους βήματα.

Δέσποινα Δαλιάνη

Πολιτιστικός Σύλλογος Γέρακα “Η Πηγή”

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.