Τι ακριβώς κάνει ένας σεξουαλικός βοηθός για άτομα με αναπηρία – Ο Δημήτρης Ζώρζος μάς εξηγεί

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ηλιούπολη. Όταν ήταν 12 χρονών, διάβασε ένα άρθρο σε μια εφημερίδα, που εξιστορούσε την ζωή μιας φοιτήτριας στη Γαλλία, η οποία, για να πληρώσει τις σπουδές της, έκανε σεξεργασία για άτομα με αναπηρία και περιέγραφε πως, έτσι, ανακάλυψε την σεξουαλικότητά της σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. «Αυτό ήταν το έναυσμα να μπει στη συνείδησή μου η ιδέα», μού λέει.

Ο Δημήτρης Ζώρζος είναι 44 χρονών και από το 2010 ήταν σεξουαλικός βοηθός για άτομα με αναπηρία, ενώ τώρα είναι σεξουαλικός θεραπευτής και εκπαιδευτής σεξουαλικών βοηθών ΑμεΑ. Έχει εξασκήσει το επάγγελμα αυτό στη Βαρκελώνη και τη Βαλένθια μέσω της ομάδας Sexualidad Funcional, που είναι ένα κέντρο σεξουαλικής ανάπτυξης για τα άτομα με λειτουργική διαφορετικότητα, ενώ σκοπεύει να το φέρει και στην Ελλάδα.

 

«Με αυτή τη δουλειά βοηθάω κοινωνικά τα άτομα με αναπηρία. Στα ανοιχτά εργαστήρια που έκανα ως καθηγητής στην Ισπανία, συμμετείχαν ακόμα και άτομα χωρίς αναπηρίες, τα οποία μου ζητούσαν θεραπείες προσωπικές και ερωτικές. Με αυτή την κατάσταση που ξεφεύγει από την “κανονικότητα”, ξεκίνησα να αντιλαμβάνομαι καλύτερα τα όρια που έχει η ανθρώπινη σεξουαλικότητα και μέχρι πού μπορεί να φτάσει».

dimitris-zwrzos
Δημήτρης Ζώρζος

Η σεξουαλική βοήθεια στην πράξη
Τι ακριβώς κάνει ένας σεξουαλικός βοηθός; «Στην ουσία προσφέρει ένα ασφαλές πλαίσιο, ώστε τα άτομα με αναπηρία να εξερευνήσουν τη σεξουαλικότητά τους. Αυτό μπορεί να είναι χάδια, μασάζ ή συνουσία, πάντα ακολουθώντας τη συμφωνία που έχουν κάνει οι δυο πλευρές. Είναι πολύ δύσκολο να αφήνεις έναν άνθρωπο να σε ακουμπάει πνευματικά και σωματικά», εξηγεί ο ίδιος.

Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει κάποιος που κάνει αυτή τη δουλειά, είναι να νιώθει και να σέβεται την ισότητα των ανθρώπων. Οι σεξουαλικοί βοηθοί δεν είναι και δεν πρέπει να αισθάνονται ανώτεροι από τα άτομα που έχουν κάποια αναπηρία, πρέπει να τα αντιμετωπίζουν με ισοτιμία. «Είμαστε διαφορετικοί αλλά δεν παύουμε να είμαστε και ισότιμοι», επισημαίνει.

Η διαδικασία που προηγείται της σεξουαλικής επαφής, γίνεται σε τέσσερα βήματα. Αρχικά, το άτομο με αναπηρία θα έχει μια πρώτη συνέντευξη με κάποιον ψυχολόγο ή σεξολόγο για να συζητήσει για το είδος της σεξουαλικής βοήθειας που θέλει να λάβει -μπορεί να είναι άλλου είδους υποστήριξη πάνω στη σεξουαλικότητα και όχι απαραίτητα συνουσία. Έτσι γίνεται ένας πρώτος διαχωρισμός.

«Όσοι δουλεύουμε ως σεξουαλικοί βοηθοί, έχουμε προκαθορίσει τα δικά μας όρια -τι μπορούμε να προσφέρουμε και μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε – γιατί είναι πολύ δύσκολο ακόμα και για εμάς που έχουμε μεγάλη εμπειρία με τη σεξουαλικότητα με άγνωστα άτομα», εξηγεί ο Δημήτρης.

Το δεύτερο βήμα είναι να γίνει συνεδρία – περισσότερο εγκεφαλική και πνευματική, χωρίς ερωτική επαφή – μεταξύ του ατόμου με αναπηρία με τον σεξουαλικό βοηθό για να του πει τι ζητάει. Από εκεί και πέρα, βρίσκουν κοινό χώρο και συμφωνούν που, πως, πότε, πόσο και με ποιο τρόπο θα γίνει η πράξη στο σημείο που μπορούν να συναινέσουν. Όταν συμφωνηθεί, κλείνουν ένα ραντεβού για να γίνει η σεξουαλική βοήθεια. Αυτό είναι το τρίτο βήμα.

Το τέταρτο βήμα είναι μια συνεδρία, για να ειπωθεί εάν υπήρξε κάτι δυσάρεστο στην επαφή και αν έμειναν ευχαριστημένοι. Δηλαδή ένα συμπέρασμα για το αν κύλησε η διαδικασία όπως σχεδιάστηκε και αν υπήρξε συναίνεση.

«Η κοινωνία δεν βλέπει τους ανάπηρους ανθρώπους ως σεξουαλικά όντα»
Δυστυχώς, όπως λέει ο Δημήτρης, η κοινωνία δεν βλέπει τους ανάπηρους ανθρώπους ως σεξουαλικά όντα. «Τα άτομα με αναπηρία έχουν σεξουαλική και ερωτική ενέργεια και ζητούν έκφραση, αλλά επειδή είναι αποκλεισμένα από την κοινωνία, είτε κρύβονται είτε το υποκαθιστούν με κάτι άλλο. Σίγουρα υπάρχει ακόμα ταμπού για τη σεξουαλικότητα των ατόμων με αναπηρία, λόγω της συντηρητικοποίησης της κοινωνίας που πηγάζει και από τη θρησκεία».

«Υπάρχει μια στρεβλή ιδέα πως το άτομο με αναπηρία έχει σημαντικότερα προβλήματα και δεν έχει ανάγκη να ασχοληθεί με τη σεξουαλικότητά του ή ότι είναι ένα άτομο που θα πρέπει να προστατεύσουμε, κάνοντας στην άκρη τις σεξουαλικές του ανάγκες, σαν να τις παραβλέπουμε και να τις υποτιμούμε. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, προφανώς αυτό είναι μια πολύ σημαντική φυσική ανάγκη, όπως πολλές άλλες. Ένα άτομο με μη ικανοποιημένη σεξουαλικότητα, βιώνει σίγουρα προβλήματα. Τα ΑμεΑ δεν έχουν αυτή την ελευθερία να εκφραστούν», σημειώνει.

«Πάντα υπάρχουν άτομα που θα απευθυνθούν σε μένα τα οποία έχουν αναστολές, φόβους και δεύτερες σκέψεις σχετικά με αυτό που θα γίνει», προσθέτει. «Είχα άτομα με αναπηρία, μεγάλα σε ηλικία, που δεν είχαν βιώσει ποτέ σεξουαλικές σχέσεις και επιζητούσαν σεξουαλική βοήθεια για να ζήσουν αυτή την εμπειρία έστω μια φορά στη ζωή τους και να έχουν μία ερωτική επαφή πριν πεθάνουν, για να νιώσουν πως είναι άνθρωποι. Με τη σεξουαλική επαφή βελτιώνεται και η υγεία τους, το πώς ζουν, καταλαβαίνουν, αντιδρούν».

Κάνοντας αναδρομή στις δυσκολίες του επαγγέλματος, ο Δημήτρης εξηγεί πως έχει τύχει πολλές φορές να ξεπεράσουν και να καταπατήσουν τα όριά του.

«Άμα σκεφτούμε τις προσωπικές μας σχέσεις, είναι όλες εντελώς διαφορετικές και κάποιες πιο ακραίες. Υπήρχε μια νέα κοπέλα που επειδή είχε πολλά λεφτά, με καλούσε κάθε μήνα για σεξουαλική βοήθεια. Είχε αρχίσει να με αντιμετωπίζει κτητικά, σαν να είμαι το αγόρι της, επειδή με πλήρωνε για ερωτική επαφή. Σε μια επαφή που είχαμε σε ένα ξενοδοχείο, εγώ της ξεκαθάρισα οτι δεν μπορεί να μου μιλάει και να μου φέρεται έτσι καθώς αυτή είναι η δουλειά μου».

«Μου πέταξε κυριολεκτικά τα λεφτά της πάνω στο πουκάμισο και εγώ της τα άφησα και σηκώθηκα και έφυγα. Δεν επανέλαβα επαφή με το συγκεκριμένο άτομο εξαιτίας της ασέβειας. Είναι πολύ λεπτές αυτές οι καταστάσεις και οι ισορροπίες, οπότε πρέπει να δείχνεις σεβασμό. Όμως, όταν βλέπεις ότι δεν σε σέβονται σε μια προσυμφωνημένη σεξουαλική επαφή που γίνεται, είναι πολύ σοβαρό ζήτημα. Πρέπει να υπάρχει αγάπη και ισοτιμία και από τις δύο πλευρές. Εγώ είμαι ευαίσθητος σαν άνθρωπος στο πνευματικό επίπεδο».

Αντίστοιχα, έχει τύχει να αρνηθεί να αναλάβει κάποιον πελάτη. Αυτό μπορεί να συμβεί γιατί ενδέχεται να μην υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για την σεξουαλική πράξη που πρόκειται να συμβεί, εάν παραβιάζονται τα προσωπικά όρια που θέτει ο σεξουαλικός βοηθός ή εάν οι ανάγκες του εκάστοτε ατόμου είναι διαφορετικές από αυτό που μπορεί να προσφέρει. Το βασικότερο όλων είναι να υπάρχει συναίνεση και σεβασμός.

«Ένα ακόμα περιστατικό που μου έχει συμβεί κάνοντας το συγκεκριμένο επάγγελμα, είναι να δεθώ συναισθηματικά με μια κοπέλα με αναπηρία που βοηθούσα σεξουαλικά. Εξάλλου πρόκειται για μια κοινωνική επαφή στην οποία μπορεί να συμβούν τα πάντα», λέει ο Δημήτρης. «Αυτή ήταν μια πανέμορφη και πολύ ελκυστική κοπέλα, με τράβαγε πολύ ο τρόπος που σκέφτεται, ο τρόπος που με κοιτούσε, αυτά που λέγαμε και κάναμε. Ανταλάσσαμε μηνύματα και εγώ είχα κολλήσει μαζί της».

«Εκείνη το παραδέχτηκε πρόσφατα, γιατί τότε μου το έκρυβε. Και οι δύο αποστασιοποιηθήκαμε για να προστατευτούμε, γιατί δεν μπορούσαμε να έχουμε μια πραγματική ερωτική επαφή ως ζευγάρι, ήταν ήδη χτισμένες οι ζωές μας, αλλά γενικά ήταν κάτι πολύ έντονο ερωτικά και σεξουαλικά. Ακόμα και σήμερα όταν επικοινωνούμε μέσω μηνυμάτων, είναι κάτι που με κάνει χαρούμενο. Αυτό που έχω καταλάβει με τις σχέσεις μέσω της δουλειάς και των καταστάσεων που έχω βιώσει, είναι πως το σημαντικότερο είναι να υπάρχει ειλικρίνεια σε σχέση με τα συναισθήματα».

«Τα άτομα που ξεφεύγουν από τα πρότυπα ζουν περισσότερο απελευθερωτικά»
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτή η δουλειά. «Μόλις ξεμπερδέψω με ένα θέμα υγείας που έχω, έχω ήδη βρει ομάδες για να ξεκινήσω αυτό το επάγγελμα εδώ ως καθηγητής σε άτομα που θέλουν να γίνουν σεξουαλικοί βοηθοί ατόμων με αναπηρία και να σταθώ στο κομμάτι που έχει να κάνει με σεξουαλικότητα και αναπηρία γενικότερα.

«Έχω δει και έχω βιώσει πολλά κάνοντας αυτή τη δουλειά, έχω έρθει σε επαφή με πολύ διαφορετικά κορμιά και δεν πρέπει να σχετίζεται η σεξουαλικότητα με την σεξεργασία ή με μια πορνογραφική αισθητική που μπορεί να σκεφτεί κάποιος. Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Εγώ το βλέπω σαν μια πνευματική κατάσταση και θέλω να το μεταδώσω στα άτομα με αναπηρία»

«Έχω μάθει περισσότερα για την ανθρώπινη σεξουαλικότητα μέσω της σεξουαλικής βοήθειας, παρά από τις σχολές που έχω βγάλει που είχαν να κάνουν με ταντρικό σεξ ή bodywork κ.λπ. πάνω στη σεξουαλικότητα.Αποδομώ κάποια στερεότυπα, όπως είναι η κυριαρχία του ανθρώπου χωρίς αναπηρία»

Κάνω και ψυχοθεραπεία πάνω στη σεξουαλικότητα και έχω καταλάβει το εξής: όσοι είμαστε πιο κοντά στα μοντελικά κυριαρχικά πρότυπα, είμαστε τα λιγότερο ικανοποιημένα άτομα σεξουαλικά. Τα άτομα που ξεφεύγουν από αυτό που θεωρείται κοινωνικά ορθό και αποδεκτό στην πραγματικότητα, το ζουν εντελώς διαφορετικά και ίσως περισσότερο απελευθερωτικά. Η βάση είναι όμως η ευγένεια, η καλοσύνη και η αγάπη», υπογραμμίζει.

«Η διαφορετικότητα δεν είναι ασέξουαλ»
Σύμφωνα με το Δημήτρη, πολλές φορές τα άτομα φέρνουν σαν ανάμνηση παλαιότερους οργασμούς και αναπλάθουν τις καταστάσεις. Όμως επειδή βιώνουν μια νεότερη επαφή και το μυαλό είναι κολλημένο σε μια άλλη στιγμή και μια άλλη πραγματικότητα από αυτή που ζουν εκείνη την ώρα, ερωτικά μπορεί να τους δίνει έναν οργασμό ή μια απόλαυση, αλλά η επαφή εκείνη τη στιγμή είναι λίγο χλιαρή.

Τα άτομα που έχουν μπλεχτεί σε αυτό τον μηχανισμό της επανάληψης, μπορεί να το πετύχουν κάποιες φορές, αλλά κάθε φορά αυτό θα λιγοστεύει. Έτσι η σεξουαλικότητά τους δε θα ανυψωθεί, αλλά θα πέφτει μέχρι το μηδέν. Η οργασμική τελειότητα δεν επιτυγχάνεται έτσι.

«Τα πιο σημαντικά πράγματα που έχω μάθει κάνοντας αυτή τη δουλειά είναι πως πρέπει να προσπαθήσεις να ξεχνάς το σεξουαλικό σου παρελθόν και να μην κάνεις συγκρίσεις, όταν εμπλέκεσαι σε καινούργια ερωτική επαφή. Να μην προσπαθείς να κάνεις στο μέλλον αποκλειστικά αυτό που έχεις χαρακτηρίσει στο παρελθόν ως πετυχημένη σεξουαλική επαφή».

Κάθε επαφή, ακόμα και με το ίδιο άτομο, στο ίδιο μέρος, αλλά σε άλλο χρόνο, μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική. Δε θα πρέπει να εγκλωβιζόμαστε σε ταμπέλες και να κολλάμε σε συγκεκριμένα πράγματα. Θα πρέπει να ανοιγόμαστε σαν να είμαστε λευκή σελίδα, ώστε να δούμε τι μπορούμε να ανακαλύψουμε. Η ανθρώπινη σεξουαλικότητα απογειώνεται, έτσι και η ευχαρίστηση και οι οργασμοί και οι εμπειρίες με πολύ μικρότερα κουμπάκια και επαφές, σου δίνουν αισθήσεις και οργασμούς σε πολλαπλασιαζόμενα επίπεδα και προσεγγίσεις, πέρα και πάνω από αυτό που βλέπουμε σε ερωτικές ταινίες».

«Στην Ελλάδα πρέπει να μάθουμε πώς να αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα και άμα την μελετήσουμε, θα καταλάβουμε πως δεν είναι τόσο ασεξουαλική. Μπορεί να μας βγάλει κάτι διαφορετικό και πιο όμορφο», καταλήγει ο Δημήτρης.

reader.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.