Σε περιπτώσεις αδέσποτων ιπποειδών, αρμόδιος για τη διαχείρισή τους, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, είναι ο Δήμος στον οποίο αυτά βρέθηκαν (Ν. 4555/2018, άρ.83, 84). Ο Δήμος οφείλει να «τσιπάρει» τα αδέσποτα ιπποειδή καθώς μόνο εκείνος νομιμοποιείται, αποκλειστικά και ΡΗΤΑ, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες που ενδεχομένως προκύπτουν (π.χ. κατάσχεση αλόγων που διατηρούν σωματεία σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, αιτήσεις σε Εισαγγελία, ασφαλιστικά μέτρα, κ.λπ.).
Αναφορικά με το περιστατικό το οποίο καταγγέλλεται, μόλις αυτό γνωστοποιήθηκε στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αττικής, ενημερώθηκαν άμεσα οι Αστυνομικές Αρχές, προκειμένου να επιληφθούν του θέματος, καθότι – όπως ήδη επισημάνθηκε – η επίλυσή του δεν εμπίπτει επ’ ουδενί στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας.
Εξάλλου, η Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, λαμβάνοντας υπόψη τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των αδέσποτων ιπποειδών και δεδομένων των κινδύνων που θα μπορούσαν να προκύψουν (ατυχήματα, ζωοανθρωπονόσοι, κ.λπ.), αποτελεί τον μοναδικό μέχρι στιγμής φορέα που έχει χρηματοδοτήσει και συνάψει από το 2023 σχετική σύμβαση για τη στείρωση όλων των αρσενικών ίππων, ενώ τον Ιούλιο εγκρίθηκε και επιπλέον κονδύλι για την παροχή ζωοτροφών.
Σε κάθε περίπτωση η Περιφέρεια έχει αποδείξει ότι δεν αποποιείται ουδεμία ευθύνη, εφόσον το ζήτημα εμπίπτει στις αρμοδιότητές της, εν προκειμένω όμως επαναλαμβάνουμε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση αρμόδιος για το θέμα είναι ο οικείος Δήμος.
Αν και αυτονόητο, ξεκαθαρίζουμε κατηγορηματικά και με σαφήνεια ότι εσωτερικές διενέξεις μεταξύ των μελών, νυν και πρώην, φιλοζωικών οργανώσεων, δεν αφορούν την Περιφέρεια Αττικής, η οποία αποδεικνύει καθημερινά ότι πρωταρχικό της μέλημα είναι η επίλυση των προβλημάτων των πολιτών.
Είναι επίσης αυτονόητο, ότι η εκμετάλλευση ενός ευαίσθητου θέματος προς άγραν τηλεθέασης, δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος του κύρους και της εικόνας της Περιφέρειας.