Τι δουλειά έχουν αγάλματα Αιγύπτιων θεών στη Νέα Μάκρη; (φωτό & βίντεο)

Το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών είναι αρχαίο ιερό και χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που βρίσκεται δίπλα στο Μικρό Έλος της Μπρεξίζας, στη σημερινή Νέα Μάκρη. Θεωρείται ότι χτίστηκε από τον Ηρώδη τον Αττικό περίπου το 160.

Ο Ηρώδης επέλεξε τον Μαραθώνα για την ίδρυση του ιερού σε έκταση που του ανήκε γιατί ήταν ο τόπος καταγωγής του, ενώ εκεί κοντά είχε ανεγείρει την έπαυλη στην οποία έμενε. Πιθανολογείται ότι το έχτισε επηρεασμένος από τον αυτοκράτορα Αδριανό για τον οποίο έτρεφε μεγάλο θαυμασμό.

Όταν ο Αδριανός επισκέφτηκε τον Νείλο, εντυπωσιάστηκε από τον πολιτισμό των Αιγυπτίων και όταν επέστρεψε στη Ρώμη έχτισε έπαυλη στο Τίβολι της Ρώμης πάνω σε ένα τεχνητό νησί, αντιγράφοντας το Σαραπείο που βρισκόταν στο Δέλτα του Νείλου. Το Σαραπείο ήταν ναός αφιερωμένος στον ελληνοαιγυπτιακό μυστηριακό θεό Σέραπι. Αυτό έκανε και ο Ηρώδης ο Αττικός στη Ν. Μάκρη.

Ο ναός πρέπει να ήταν πραγματικά εντυπωσιακός στην εποχή της ακμής του, όταν κοσμούνταν ακόμη από τεράστια αγάλματα, τμήματα των οποίων έχουν εντοπιστεί από τους αρχαιολόγους.Πλέον, στη θέση του ναού ο επισκέπτης συναντά αντίγραφα των αγαλμάτων της θεάς Ίσιδας και του θεού Όσιρι.Βάσει του μεγέθους των αγαλμάτων αντιλαμβάνεται και το μέγεθος που θα πρέπει να είχε ο ναός, ο οποίος εκτιμάται ότι βρισκόταν επάνω σε ένα νησάκι που σχηματιζόταν εντός του έλους και επικοινωνούσε με τη στεριά με διώρυγες.

Στις 20 Ιουνίου 2018, ο φύλακας του επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου του Ιερού των Αιγυπτίων Θεών, μετά τη λήξη της εργασίας του, διαπίστωσε ότι άγνωστοι εισέβαλαν στον αρχαιολογικό χώρο και προξένησαν σημαντικές φθορές στα αντίγραφα των αγαλμάτων των θεών Ίσιδος και Όσιρη που είναι στημένα ανά ζεύγος στους τρεις πυλώνες του ιερού.Τα αυθεντικά ευρήματα έχουν πια μετακινηθεί στο αρχαιολογικό μουσείο του Μαραθώνα για να προστατευτούν από τη φθορά καθώς και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

maleviziotis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.