Με τον πληθωρισμό και το κόστος ζωής να βρίσκονται πλέον στα ύψη, οι περισσότεροι πολίτες αναζητούν τρόπους να μειώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς του ρεύματος εν μέσω μίας άνευ προηγουμένου ενεργειακής κρίσης.
Η αλήθεια είναι πως το διαδίκτυο βρίθει με συμβουλές και tips για εξοικονόμηση ενέργειας, με κάποιες να είναι πραγματικά βοηθητικές και άλλες να μην έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην κατανάλωση.
Εν γένει, όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι ένας βασικός παράγοντας προκειμένου να μειώσετε την κατανάλωση ρεύματος στο νοικοκυριό σας είναι το να είστε εξοπλισμένοι με συσκευές υψηλής ενεργειακής κλάσης και απόδοσης. Μία συσκευή ενεργειακή κλάσης «Α» μπορεί να είναι πιο ακριβή από μία παρόμοια ενεργειακή κλάσης «G», ωστόσο το σίγουρο είναι πως σύντομα θα κάνετε απόσβεση, καθώς η διαφορά στους λογαριασμούς ρεύματος θα είναι σημαντική.
Όπως εξηγεί ο βρετανικός ενεργειακός οργανισμός «Energy Saving Trust»:
«Όταν αγοράζετε μία νέα οικιακή συσκευή είναι σημαντικό να κοιτάτε την ετικέτα όπου αναγράφεται η ενεργειακή της κλάση. Πλέον, οι συσκευές ελέγχονται, προκειμένου να διαπιστωθεί η ποσότητα της ενέργειας που καταναλώνουν, συγκριτικά με τις υπόλοιπες συσκευές του εμπορίου. Η κλίμακα έχει 7 κλάσεις, ξεκινώντας από το ‘Α’ και καταλήγοντας στο ‘G’, ωστόσο στα ψυγεία υπάρχουν συχνά και οι κλάσεις ‘A+, ‘A+++’, ‘A++’ και ‘Α+’, με την πρώτη να είναι η πιο αποδοτική».
Ωστόσο, δυστυχώς, δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν την παλιά τους συσκευή με τη νέα. Αυτός είναι και ο λόγος που συγκεντρώσαμε μερικές από τις πιο αποτελεσματικές συμβουλές εξοικονόμησης ρεύματος που δίνονται από επίσημους οργανισμούς ενέργειας, καθώς και ειδικούς σε έγκριτα μέσα.
Εξοικονόμηση ρεύματος: Πλυντήριο
Οι «υγρές συσκευές» (πλυντήριο ρούχων, πιάτων κ.τ.λ.) βρίσκονται στην κορυφή της λίστας του Energy Saving Trust με τις πιο ενεργοβόρες συσκευές ενός σπιτιού, με το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης να οφείλεται στο ρεύμα που χρειάζεται για να ζεσταθεί το νερό.
Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι υπάρχουν μερικοί εύκολοι τρόποι για να εξοικονομήσουμε ενέργεια, ακολουθώντας δύο βασικούς κανόνες.
Ο πρώτος, που ίσως γνωρίζατε, είναι πως πρέπει να αποφεύγετε να βάζετε το πλυντήριο σε λειτουργία όταν είναι μισογεμάτο. Ένα tip των ειδικών για το πλυντήριο ρούχων είναι να γεμίζετε εντελώς το πλυντήριο, αφήνοντας μόνο ένα μικρό κενό ίσο με μία παλάμη, για να διευκολύνετε τη διαδικασία της πλύσης.
Αυτό που, όμως, κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά, είναι το κουμπί «ECO» (οικονομική ή οικολογική λειτουργία), το οποίο απαιτεί περισσότερο χρόνο, αλλά μπορεί να σας κάνει οικονομία στο ρεύμα έως και 30%, με βάση τα στοιχεία του οργανισμού εξοικονόμησης φυσικών πόρων «Rotary World Savers». Αυτό συμβαίνει διότι η πλύση γίνεται με πιο κρύο νερό.
Εξοικονόμηση ρεύματος: Θερμοσίφωνας
Ο θερμοσίφωνας επίσης καταναλώνει σημαντικές ποσότητες ηλεκτρισμού, καθώς, με βάση τα επίσημα στοιχεία της ενεργειακής ιστοσελίδας της αμερικανικής κυβέρνησης, «Energy.Gov», ευθύνεται για το 1/5 της κατανάλωσης ρεύματος σε ένα νοικοκυριό.
Ένας εύκολος τρόπος για να μειώσετε την ποσότητα του ηλεκτρικού ρεύματος που «καίει» ο θερμοσίφωνας είναι να ρυθμίσετε σωστά τη θερμοκρασία, τόσο για λόγους οικονομίας, όσο και για λόγους ασφαλείας.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, συχνά, οι εργοστασιακές ρυθμίσεις επιβάλλουν στο θερμοσίφωνα να ζεστάνει το νερό, μέχρι τη θερμοκρασία των 70 βαθμών Κελσίου. Φυσικά, κανείς δεν κάνει μπάνιο σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες, επομένως η χρησιμότητα αυτής της ρύθμισης είναι να διατηρείται το νερό αρκετά ζεστό, σε περίπτωση που κάνουν συχνά μπάνιο πολλά άτομα διαδοχικά.
Εάν κάτι τέτοιο δε συμβαίνει συχνά στο σπίτι σας, τότε, σύμφωνα με τους ειδικούς, μία θερμοκρασία στους 50 βαθμούς Κελσίου είναι αρκετή για να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο, χωρίς πίεση χρόνου, εάν ζείτε μόνοι σας. Από την άλλη, μία οικογένεια μπορεί να επιλέξει μία θερμοκρασία γύρω στους 60-65 βαθμούς.
Η ρύθμιση αυτή θα σας βοηθήσει να κάνετε οικονομία, ενώ παράλληλα εάν ξεχάσετε το θερμοσίφωνα ανοιχτό για αρκετή ώρα, δεν θα σπαταλήσετε μεγάλες ποσότητες ρεύματος. Αυτό συμβαίνει διότι η διατήρηση της θερμοκρασίας του νερού στους 50 βαθμούς Κελσίου απαιτεί λιγότερη ενέργεια, από ό,τι μία υψηλότερη θερμοκρασία.
Εξοικονόμηση ρεύματος: Φωτισμός
Ένας πολύ εύκολος τρόπος για να εξοικονομήσετε ηλεκτρικό ρεύμα είναι να αντικαταστήσετε τις λάμπες σας με λαμπτήρες LED.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει το αμερικανικό «Energy.Gov», οι λάμπες τύπου LED χρησιμοποιούν τουλάχιστον 75% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τις συμβατικές λάμπες. Παράλληλα, ο φωτισμός LED διαρκεί έως και 25 φορές περισσότερο, σε σχέση με το συμβατικό, κάτι που σημαίνει ότι η εξοικονόμηση είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς δε χρειάζονται συχνή αντικατάσταση.
Εξοικονόμηση ρεύματος: Ψυγείο
Όπως μεταδίδει η επίσημη ιστοσελίδα ενεργειακής απόδοσης της αμερικανικής κυβέρνησης, «Energy Star», οι ψυγειοκαταψύκτες ευθύνονται για την κατανάλωση του 13% περίπου της συνολικής ενέργειας σε ένα σπίτι, εν μέρει διότι σε αντίθεση με άλλες ηλεκτρικές συσκευές, βρίσκονται μονίμως σε λειτουργία.
Εάν το ψυγείο σας είναι παλιό και δε διαθέτει σύστημα αυτόματης απόψυξης, τότε αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να κάνετε εσείς την απόψυξη 1-2 φορές το χρόνο, για να μειώσετε την κατανάλωση έως και 30%. Για να δείτε πως θα κάνετε απόψυξη στο ψυγείο σας, πατήστε ΕΔΩ. Ένας ακόμα τρόπος για να εξοικονομήσετε ενέργεια είναι να ελέγξετε πως η θέση του ψυγείου σας είναι σωστή (δε βρίσκεται δηλαδή κοντά σε κάποια εστία θερμότητας όπως ο φούρνος ή το καλοριφέρ) και πως η ρύθμιση της θερμοκρασίας δεν είναι υπερβολικά χαμηλή, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει την κατανάλωση έως και 15%.
Σύμφωνα με τον «FDA», μία καλή θερμοκρασία για το ψυγείο είναι στους 3-4 βαθμούς Κελσίου, ενώ για την κατάψυξη η συνιστώμενη θερμοκρασία είναι στους -18 βαθμούς, ωστόσο καλό θα ήταν να λάβετε υπόψη και τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Από εκεί και πέρα, η απώλεια της ψύξης που προκαλείται από το συχνό άνοιγμα της πόρτας ή από τις διάφορες χαραμάδες που υπάρχουν μπορεί να αυξήσει σημαντικά την κατανάλωση, επομένως είναι σημαντικό να ελέγξετε πως το μονωτικό λάστιχο είναι καθαρό και κάνει καλή επαφή. Την απώλεια ψύξης μπορείτε επίσης να μειώσετε εάν φροντίσετε η κατάψυξη να είναι κατά 70% με 85% περίπου πλήρης, είτε με τρόφιμα είτε με παγάκια.
Εξοικονόμηση ρεύματος: Φούρνος και κουζίνα
Οι φούρνοι φαίνεται να είναι η λιγότερο αποδοτική συσκευή μαγειρικής, έτσι, μία απλή λύση είναι να χρησιμοποιείτε έναν φούρνο μικροκυμάτων, εάν έχετε, για να ζεστάνετε το ήδη μαγειρεμένο φαγητό από το ψυγείο, «αφού τα μικροκύματα ζεσταίνουν το φαγητό πιο γρήγορα και η ενέργεια θερμαίνει μόνο το φαγητό και όχι ολόκληρο το εσωτερικό ενός φούρνου».
Εάν βέβαια δε μπορείτε να αποφύγετε τη χρήση του φούρνου, να έχετε υπόψη ότι σύμφωνα με την «Energy.Gov», εάν εκτελείτε συνταγή που απαιτεί ψήσιμο για μία ώρα ή και περισσότερο, τότε η προθέρμανση του φούρνου δεν είναι απαραίτητη.
«Παράλληλα, εάν ο φούρνος σας είναι ηλεκτρικός μπορείτε να σβήσετε είτε το φούρνο είτε το μάτι της κουζίνας 5-10 λεπτά νωρίτερα από την ώρα που χρειάζεται για να μαγειρευτεί το φαγητό και η υπολειπόμενη θερμότητα θα είναι αρκετή για να πετύχετε το ίδιο αποτέλεσμα», συμπληρώνει η ενεργειακή ιστοσελίδα της αμερικανικής κυβέρνησης.
Όσον αφορά το μάτι της κουζίνας, οι ειδικοί συμβουλεύουν τους αναγνώστες της έγκριτης ιστοσελίδας του BBC ότι , μαγειρεύοντας με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας θα ξοδέψετε κατά 30% λιγότερη ενέργεια, από ό,τι εάν είχατε αφήσει το καπάκι ανοιχτό, καθώς το καπάκι «παγιδεύει» τη θερμότητα στο εσωτερικό της κατσαρόλας.
Παράλληλα, είναι γνωστό πως ο πιο οικονομικός τρόπος για να βράσουμε το νερό είναι ο βραστήρας. Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Food», το βράσιμο μίας κούπας νερού χρησιμοποιώντας μία κατσαρόλα απαιτεί τον διπλάσιο χρόνο και την τριπλάσια σχεδόν ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος, σε σχέση με το αν είχατε χρησιμοποιήσει έναν βραστήρα.
Εξοικονόμηση ρεύματος: Τηλεοράσεις
Μία γνωστή τεχνική για να καταναλώνει μικρότερες ποσότητες ρεύματος η τηλεόρασή μας είναι να τη βγάζουμε από την πρίζα όταν δεν τη χρησιμοποιούμε.
Μία ακόμα πρόταση, από την επίσημη ιστοσελίδα του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, μας καλεί να μειώσουμε τη φωτεινότητα της οθόνης μας από το 100% στο 70% και έτσι να πετύχουμε εξοικονόμηση ρεύματος που φτάνει και το 20%, «χωρίς να παρατηρήσουμε μεγάλη διαφορά στην εικόνα».
ieidiseis.gr