Τι μέγεθος σεισμού στη Θήβα μπορεί να δώσει «κλωτσιά» και να ενεργοποιήσει τα ρήγματα στην Αττική

Όχι ένας, ούτε δύο, ούτε τρείς αλλά τέσσερις σεισμούς «έζησε» σήμερα (7/4/2022) η Θήβα σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα, με τον τελευταίο εξ’ αυτών – 3,9 ρίχτερ στις 14.36-να γίνεται αισθητός και στην Αθήνα. Ο πρώτος σεισμός χτύπησε λίγο μετά τις 10:40 ήταν επίσης 3,9 ρίχτερ και επίσης έγινε αισθητός στην Αθήνα.

Σχολιάζοντας στο Newsbeast αυτή την έντονη δραστηριότητα ο Ευθύμιος Λέκκας μας είπε τα εξής: «Είναι σίγουρα μια αναζωπύρωση αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Θήβα, αλλά κατά την άποψη μου η συγκεκριμένη περιοχή η οποία μας απασχολεί έντονα από τον περασμένο Ιούλιο είναι ένα φαινόμενο σε αποδρομή. Είναι σίγουρα ενδιαφέρον αυτό που συμβαίνει εκεί- μιλάμε για 2.900 σεισμούς από τον Φεβρουάριο του 2021 μέχρι σήμερα».

Όσο για το γιατί έγιναν αισθητοί οι σεισμοί στην Αθήνα αν και σχετικά μικροί, ο κος Λέκκας μας απάντησε πως: «Κατ’ αρχάς η απόσταση ανάμεσα στη Θήβα και την Αττική είναι μικρή. Οι σεισμοί λοιπόν που είναι κοντά στα 4 ρίχτερ και πάνω, γίνονται κάποιες φορές αισθητοί και περισσότερο στα ψηλά κτίρια, αυτά που κουνιούνται και πιο εύκολα. Επίσης, μια μικρή διαφορά να έχει το ρήγμα που δίνει το σεισμό μπορεί να έχουμε αλλαγή της κατεύθυνσης των σεισμικών κυμάτων. Ανάλογα με αυτή την κατεύθυνση, κάποιους σεισμούς τους καταλαβαίνουμε πιο εύκολα.

Σε κάθε περίπτωση, τα ρήγματα της Θήβας δεν ενεργοποιούν αυτά της Αττικής, τουλάχιστον οι μικροί σεισμοί. Παρ’ όλα αυτά, αυτοί οι σεισμοί σημειώνονται σε μια διπλανή σεισμοτεκτονική γειτονιά. Αυτό σημαίνει ότι τα ρήγματα γύρω από τη Θήβα δεν μπορούν μεν να επηρεάσουν αυτά της Αττικής αλλά αν γίνει εκεί ένας πραγματικά μεγάλος σεισμός, της τάξης των 6 Ρίχτερ και άνω θα μπορούσε αυτός ο σεισμός να δώσει μια…. κλωτσιά, να το πω έτσι λαϊκά και να ενεργοποιήσει κάποια από τα δικά μας στην Αττική».

newsbeast.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.