Τι πρέπει να κάνω (και τι όχι) αν δω κάποιον να πνίγεται στη θάλασσα

Το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με το κολύμπι στη θάλασσα. Υπάρχουν, ωστόσο, και απρόοπτα που μπορεί να προκύψουν για τα οποία πρέπει να είμαστε έτοιμοι.

Ένα από αυτά είναι το ενδεχόμενο να δούμε κάποιον άνθρωπο να πνίγεται. Προ ημερών, το iefimerida.gr ζήτησε τα «φώτα» του Δημήτρη Χαλιώτη, εθελοντή ναυαγοσώστη – εκπαιδευτή, αναπληρωτή εκπροσώπου της Σχολής Ναυαγοσωστικής του Ερυθρού Σταυρού, για να δώσει απάντηση στο ερώτημα αν το φαγητό πριν το μπάνιο μπορεί να οδηγήσει σε πνιγμό.

Πώς καταλαβαίνουμε ότι κάποιος πνίγεται

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πνιγμός στη θάλασσα είναι πολύ διαφορετικός απ’ ό,τι νομίζουν οι περισσότεροι, καθώς το θύμα είναι συνήθως σε κάθετη (όρθια) θέση και δεν μπορεί να φωνάξει ή να καλέσει σε βοήθεια. Επιπλέον, είναι μύθος ότι ο άνθρωπος που πνίγεται κουνά μανιωδώς τα χέρια του, καθώς εκείνη τη στιγμή το μόνο που προσπαθεί να κάνει είναι να ζήσει. Γι’ αυτό και ο πνιγμός στο νερό ονομάζεται και «σιωπηλός θάνατος».
Τα βασικά σημάδια που πρέπει να σημάνουν «καμπανάκι»για πνιγμό:

το άτομο είναι ήσυχο
δεν ανταποκρίνεται αν κάποιος ρωτήσει αν είναι καλά
δείχνει να αναπνέει γρήγορα
το βλέμμα είναι απλανές, χωρίς να εστιάζει κάπου
τα μαλλιά μπορεί να καλύπτουν το μέτωπο ή τα μάτια
το κεφάλι του είναι κοντά στο νερό και γέρνει προς τα πίσω
προσπαθεί, χωρίς επιτυχία, να πάρει ύπτια θέση
δείχνει σα να σκαρφαλώνει μια «αόρατη σκάλα»

Τι μπορούμε να κάνουμε αν δούμε κάποιον να πνίγεται

Οι περισσότεροι ίσως να θεωρούν ότι αν δουν κάποιον να πνίγεται θα πρέπει, δίχως δεύτερη σκέψη, να τρέξουν και να κολυμπήσουν προς το μέρος του για να τον βοηθήσουν. Σύμφωνα με τον ναυαγοσώστη του Ερυθρού Σταυρού Δημήτρη Χαλιώτη, μια τέτοια κίνηση ίσως να απέβαινε μοιραία για τους δυο.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να καλέσουμε στο 112 ή στο 108 το Λιμενικό για να έρθει συνδυασμένη βοήθεια. Το δεύτερο που θέλουμε να κάνουμε είναι να μην πλησιάσουμε τον άνθρωπο που πνίγεται γιατί θα κινδυνεύσουμε εμείς οι ίδιοι. Έχουμε δει πολλά περιστατικά όπου πνίγεται εν τέλει και ο άνθρωπος που πάει να βοηθήσει» εξηγεί ο Δημήτρης Χαλιώτης.

Όπως λέει, «το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να πετάξουμε ένα μέσο πλευστότητας προς την πλευρά του θύματος ώστε να πιαστεί και να παραμείνει στην επιφάνεια, κρατώντας όμως απόσταση ασφαλείας από το θύμα. Ας είναι ένα άδειο μπιτόνι, ένα πλαστικό κουτί, κάτι που επιπλέει, στην ανάγκη και κάποια άδεια μπουκάλια αναψυκτικού. Ο στόχος είναι να τον βοηθήσουμε να μείνει στην επιφάνεια. Φυσικά αν υπάρχει σωσίβιο ή κάποιο άλλο πιο κατάλληλο αντικείμενο το προτιμούμε».

«Ο άνθρωπος που πνίγεται έχει τετραπλάσια μυική δύναμη απ’ ό,τι υπό κανονικές συνθήκες»
Ερωτηθείς τι μπορεί να πάθει ένας ανεκπαίδευτος κολυμβητής που θα σπεύσει να βοηθήσει έναν άνθρωπο που πνίγεται ο ναυαγοσώστης του Ερυθρού Σταυρού απαντά:

«Η παροιμία που λέει “ο πνιγμένος από τα μαλλιά πιάνεται” είναι δυστυχώς απόλυτα ρεαλιστική. Το θύμα, σε κατάσταση πανικού, έχει τετραπλάσια μυική δύναμη απ’ ό,τι έχει κανονικά και θα προσπαθήσει να επιπλεύσει και να μείνει στην επιφάνεια με κάθε δυνατό τρόπο, ακόμη και πατώντας πάνω σε εμάς. Καταλαβαίνουμε πού μπορεί να οδηγήσει αυτό. Και κάτι τελευταίο. Ας μάθουμε πρώτες βοήθειες, γιατί ο άνθρωπος που θα βγει από τη θάλασσα χρειάζεται πρώτες βοήθειες. Είναι καλό γενικά να γνωρίζουμε όλοι τα βασικά».

iefimerida.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.