Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την ανδρογενετική αλωπεκία σε άνδρες και γυναίκες

Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι μία κατάσταση που οδηγεί σε μόνιμη απώλεια τριχών (αλωπεκία) και σχετίζεται με γενετικό υπόβαθρο. Μπορεί να αφορά άντρες και γυναίκες.

Ανδρογενετική Αλωπεκία σε άντρες

Είναι η πιο συχνή μορφή αλωπεκίας στους άνδρες. Εμφανίζεται στην δεκαετία των 20 ή των πρώιμων 30 με βαθμιαία απώλεια τριχών που ξεκινά από την πρόσθια γραμμή του μετώπου και τους κροτάφους που μπορεί να συνυπάρχει με αραίωση στο κέντρο του τριχωτού. Όσο εξελίσσεται ίσως φτάσει να αφορά όλο το κεφάλι, συνήθως εκτός της πίσω μεριάς της κεφαλής (ινιακή περιοχή) και χαμηλά πλάγια στους κροτάφους.

Ανδρογενετική Αλωπεκία σε γυναίκες

Παρότι είναι συχνότερη στους άντρες, πρόκειται για μία κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει και τις γυναίκες, κυρίως μετά την εμμηνόπαυση. Το μοτίβο της αραίωσης στις γυναίκες είναι διαφορετικό και αφορά σε συνολική αραίωση των μαλλιών και λέπτυνση της τρίχας στην κορυφή του κεφαλιού. Η περιοχή της μέσης γραμμής είναι σημαντική αποκαλύπτοντας την απώλεια των τριχών με τη μορφή χριστουγεννιάτικου δένδρου.

Σε τι οφείλεται

Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι μία γενετική νόσος και θεωρείται ότι η προδιάθεση να εμφανιστεί είναι κληρονομική. Εμπλέκεται η δράση των ανδρογόνων στον τριχικό θύλακα. Εξωγενείς περιβαλλοντικοί παράγοντες ίσως επιβαρύνουν την κλινική εικόνα σε ένα άτομο με προδιάθεση. Σε αυτούς περιλαμβάνονται το έντονο στρες, οι διατροφικές ελλείψεις, κάποια φάρμακα και παθήσεις του δέρματος του τριχωτού της κεφαλής. Η αλωπεκία ανδρογενετικού τύπου στις γυναίκες έχει συσχετιστεί κυρίως με τις ορμονικές διαταραχές, με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και με διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Η διάγνωση
Η τριχοσκόπηση ή/και το τριχοριζόγραμμα είναι η βασικότερη διαγνωστική μέθοδος καθώς επιτρέπει στο δερματολόγο να εκτιμήσει τον αριθμό, την πυκνότητα και την ποιότητα των τριχοθυλακίων. Πρόκειται για μη παρεμβατική μέθοδο που εφαρμόζεται επίσης για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων της θεραπείας.
Ο δερματολόγος ίσως επίσης εφαρμόσει και pull test για να αξιολογήσει τον αριθμό των τριχών που χάνονται και ίσως και εξετάσεις αίματος για να ελέγξει διατροφικούς και ορμονικούς παράγοντες.

Οι θεραπευτικές επιλογές

Εάν βρεθούν ιατρικά αίτια και ορμονικές διαταραχές, θα χρειαστεί να αντιμετωπιστούν ώστε να είναι αποτελεσματική η θεραπεία για την ανδρογενετική αλωπεκία. Η θεραπεία μπορεί να είναι μη παρεμβατική και να περιλαμβάνει τοπική φαρμακευτική αγωγή. Αυτή κυρίως αφορά σε μινοξιδίλη 2% και 5% σε γυναίκες και άνδρες αντιστοίχως και φιναστερίδη.

Παράλληλα μπορεί να συστηθεί συμπληρωματική θεραπεία που ενισχύει το αποτέλεσμα της αγωγής με μεσοθεραπεία του τριχωτού της κεφαλής και η αυτόλογη μεσοθεραπεία RPR. Κάποιοι ασθενείς, όμως, βελτιώνονται μόνο με μεταμόσχευση τριχών από υγιή στην πάσχουσα περιοχή.

Μασούρη Σοφία
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος,MD,PhD
Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης 7 Ραφήνα
https://masouridermatologos.gr/