Τι συμβαίνει με τις πορτοκαλί κηλίδες σε Νέα Μάκρη και Ζούμπερι (φωτό)

Η παρουσία πορτοκαλί κηλίδων στην ακτογραμμή μεταξύ Ζούμπερι και Νέας Μάκρης, προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής.


Αρκετοί μάλιστα ήταν αυτοί που επικοινώνησαν με το irafina.gr, καθώς δεν μπορούσαν να έρθουν σε επικοινωνία με κάποιον από τον Δήμο Μαραθώνα.

Το ίδιο φαινόμενο έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες και στις παραλίες της Ραφήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του irafina.gr, οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη ενημερωθεί και έχουν παρθεί δείγματα τα οποία και έχουν σταλεί για ανάλυση.

Αυτό όμως που μας ανέφεραν είναι πως δεν πρόκειται για θαλάσσια ρύπανση, αλλά για το φαινόμενο της «Ερυθράς παλίρροιας» ή επιστημονικά το φαινόμενο «Algal Blooms», δηλαδή στην άνθιση φυτοπλαγκτού (μεγάλη συγκέντρωση υδρόβιων μικροοργανισμών) όταν αυτή προκαλείται από μερικά είδη δινομαστιγωτών και έχει κοκκινωπό έως καφετί χρώμα. Οι ερυθρές παλίρροιες είναι φαινόμενα ταχείας συσσώρευσης φυτοπλαγκτού, των αλμυρών, γλυκών και μικτών νερών, στη στήλη του νερού με αποτέλεσμα τον χρωματισμό των επιφανειακών νερών.

Στην Ελλάδα το πιο γνωστό παράδειγμα ερυθράς παλίρροιας είναι αυτό της Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα του Θερμαϊκού κόλπου, με πρώτη εμφάνιση το 1988 και πιο πρόσφατη τη φετινή, τον Απρίλιο του 2018.

Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και πέρσι τον Απρίλιο στη Ραφήνα.

Το φαινόμενο αυτό, τα τελευταία χρόνια, μας «επισκέπτεται» δύο φορές τον χρόνο, την άνοιξη και το φθινόπωρο και διαρκεί περίπου δύο με τρεις εβδομάδες. Κάνει τον κύκλο του και στη συνέχεια εξαφανίζεται.

 

 

Διαβάστε επίσης