Τι συμβολίζει ο μπακαλιάρος σκορδαλιά την 25η Μαρτίου

Πλησιάζει η γιορτή της 25ης Μαρτίου και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ίσως η πιο σημαντική επέτειος της Ελλάδας, αφού είναι συνδεδεμένη με την Επανάσταση του 1821 και τη διαμόρφωση του νέου ελληνικού κράτους.

Όλως περιέργως, ακόμα και το έθιμο να τρώμε τον κλασικό τηγανητό μπακαλιάρο με σκορδαλιά εκείνη την ημέρα προέρχεται από εκείνη την περίοδο. Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, που συμπίπτει με τη μέρα της κήρυξης της επανάστασης, αποτελεί μία σημαίνουσα ημέρα της νηστείας της Σαρακοστής, κατά την οποία επιτρέπεται η κατανάλωση λαδιού, κρασιού και ψαριού.

Γιατί όμως επικράτησε ο μπακαλιάρος; Διότι, ιδιαίτερα σε παλαιότερες εποχές, τα φρέσκα ψάρια ήταν απλησίαστο φαγητό για τη «φτωχολογιά», λόγω της τιμής τους αλλά και της απόστασης πολλών ηπειρωτικών περιοχών από τις ακτές. Έτσι, προτιμούνταν κυρίως η κατανάλωση παστού μπακαλιάρου, που είναι πάντα διαθέσιμος.

Και όσο για τη σκορδαλιά, ακόμα και πριν εξελιχθεί η διατροφολογία, ο σοφός λαός γνώριζε πως το σκόρδο ρίχνει την πίεση. Έτσι, η σκορδαλιά συνδυαζόταν με το εξαιρετικά αλμυρό ψάρι για να το εξισορροπεί.

reader.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.