Τι συνέβη σε δύο επιχειρηματίες που δεν έδωσαν το Δώρο Χριστουγέννων

Αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη είναι δύο ιδιοκτήτες επιχειρήσεων σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα, λόγω μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων 2023 σε εργαζόμενους, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο (23/12).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, από αστυνομικούς του αστυνομικού τμήματος Αλεξανδρούπολης σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ιδιοκτήτριας επιχείρησης στην πόλη, έπειτα από καταγγελία εργαζόμενου ότι δεν έλαβε το Δώρο Χριστουγέννων.

Επίσης, στην Καβάλα εργαζόμενοι προχώρησαν σε καταγγελία σε βάρος ιδιοκτήτη επιχείρησης για μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων. Σε βάρος του εργοδότη σχηματίστηκε δικογραφία από το αστυνομικό τμήμα Καβάλας, το οποίο διενεργεί και την προανάκριση.

Τι πρέπει να κάνεις αν δεν λάβεις το Δώρο Χριστουγέννων 2023

Αν είσαι εργαζόμενος ή εργαζόμενη και ο εργοδότης σου, ενώ έχει περάσει η διορία καταβολής του Δώρου, δεν σου έχει πληρώσει ακόμα το Δώρο, θα πρέπει να ακολουθήσεις την εξής διαδικασία: Οι εργαζόμενοι-ες ή και τα σωματεία μπορούν και θα πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ, παράλληλα, διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Επισημαίνεται, ότι οι εργαζόμενοι/-ες ή και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας. Στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως 48 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Επιθεωρητές Εργασίας έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Οι εργαζόμενοι/-ες μπορούν να προβαίνουν σε επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες στην ενιαία γραμμή εξυπηρέτησης 1555 ή στην ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής ανώνυμης καταγγελίες της Επιθεώρησης Εργασίας ή με αποστολή μηνύματος μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στο Τμήμα Επιθεώρησης του τόπου εργασίας τους.

Η ΓΣΕΕ ενημερώνει ότι το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ (ΚΕΠΕΑ-ΓΣΕΕ) www.kepea.gr (κάνετε κλικ εδώ) είναι στην διάθεση των εργαζομένων για την υποβολή καταγγελιών ή την παρακολούθηση καταγγελιών στην Επιθεώρηση Εργασίας που αφορούν στη μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων.

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.