Τι θα γίνει στην Ελλάδα όταν τελειώσουν οι δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca;

Ερωτηματικά δημιουργούνται για το τι θα γίνει όταν τελειώσουν οι δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca στην Ελλάδα. Επαρκούν οι δόσεις για όσους έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό με το συγκεκριμένο σκεύασμα;

Ενώ μαίνεται η κόντρα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και AstraZeneca για την καθυστέρηση στις παραδόσεις εμβολίων και η διαμάχη έχει πάρει τον δρόμο των βελγικών δικαστηρίων, ερωτηματικά υπάρχουν για το τι μέλλει γενέσθαι στη χώρα μας όταν τα εμβόλια παραγωγής της βρετανικής εταιρείας σταματήσουν να κυκλοφορούν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η Δικαιοσύνη θα ανακοινώσει την απόφασή της το αργότερο μέσα σε έναν μήνα, ενώ στις αρχές Μαΐου ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, έκανε γνωστό πως η Κομισιόν δεν ανανεώνει τα συμβόλαια με τη φαρμακοβιομηχανία μετά τον Ιούνιο.

Τι θα ισχύσει στην Ελλάδα για δεύτερη δόση με AstraZeneca

Στο πλαίσιο αυτό ερωτηματικά εγείρονται από πολίτες που επιθυμούν να μάθουν τι θα συμβεί αν κλείσουν ραντεβού για (πιθανότατα) δεύτερο εμβόλιο της AstraZeneca στο τέλος του καλοκαιριού οπότε και σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι θα τελειώσουν οι δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου.

Την απάντηση αναφορικά με αυτό το σενάριο δίνει στο Sputnik o γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους:

«Δεν προγραμματίζονται ραντεβού αν δεν υπάρχουν οι ανάλογες δόσεις εμβολίων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όποιος έκανε σε πρώτη δόση AstraZeneca έχει τη δυνατότητα να εμβολιαστεί και με τη δεύτερη» ξεκαθαρίζει ο κ. Θεμοστοκλέους.

Υπάρχει φόβος για καθυστερήσεις παραδόσεων;

Ερωτηθείς από το Sputnik, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών, για την επίτευξη του στόχου των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών στο 50%, ο κ. Θεμιστοκλέους ξεκαθάρισε ότι εντός του καλοκαιριού θα επιτευχθεί το τείχος ανοσίας στην Ελλάδα.

Ωστόσο, όπως ανέφερε, η εκτίμηση του στόχου έχει γίνει με το χειρότερο σενάριο στις παραδόσεις και παρότι δεν είναι δυνατό να δοθεί ακριβής ημερομηνία, η ανοσία θα επιτευχθεί μέσα στο καλοκαίρι. Αυτό όμως αφήνει ανοιχτό και ένα σενάριο καθυστερήσεων στις παραδόσεις εμβολίων.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν τελειώσουν οι δόσεις του AstraZeneca, και αν τελικά η ΕΕ με τη βρετανική εταιρεία οδηγηθούν σε ρήξη, αναμένεται να γίνει συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις προμήθειες από τις υπόλοιπες εταιρείες παραγωγής εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων και των διαθέσιμων εμβολίων που θα έχουν εγκριθεί ως τότε. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα ακολουθήσει κάθε απόφαση της ΕΕ.

sputniknews.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.