Το φυσικό αέριο θα φτάσει στο Μαρκόπουλο!

Επενδύσεις που προσεγγίζουν τα 800 εκατ. ευρώ (770 εκατ ευρώ) προγραμματίζει η enaon EDA (πρώην ΔΕΔΑ, που ανήκει στον όμιλο Italgas) για την περίοδο 2024-2028 για την επέκταση και αναβάθμιση -μέσω ψηφιοποίησης- του δικτύου διανομής φυσικού αερίου της χώρας, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δικτύων που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Στη βάση του προγράμματος αυτού, προβλέπεται να κατασκευαστούν περίπου 2.600 χιλιόμετρα νέων δικτύων χαμηλής και μέσης πίεσης και να συνδεθούν στο δίκτυο φυσικού αερίου περί τους 110.000 νέοι καταναλωτές, οικιακοί, εμπορικοί και βιομηχανικοί.

Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης καλύπτει 9 Περιφέρειες (Αττική, Θεσσαλία, Αν. Μακεδονία – Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρο, Δυτική Ελλάδα και Κρήτη) καθώς και τη Μητροπολιτική Ενότητα της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της enaon EDA, εντός της περιόδου αναφοράς το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου θα επεκταθεί και στη νησιωτική χώρα, αρχής γενομένης από τις Σποράδες (Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος). Προβλέπεται στη συνέχεια έλευση του φυσικού αερίου και στην Κρήτη, καθώς στο τέλος της περιόδου αναφοράς (2028) προβλέπεται να ξεκινήσει η κατασκευή απομακρυσμένου δικτύου στα Χανιά και το Ηράκλειο.

Πιο συγκεκριμένα, στην Αττική (πεδίο δράσης της πρώην ΕΔΑ Αττικής), προγραμματίζονται επενδύσεις 175 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2024-2028, με στόχευση κατά κύριο λόγο την «πύκνωση» του υφιστάμενου δικτύου. Μεταξύ των νέων περιοχών όπου προβλέπεται να φτάσει το φυσικό αέριο περιλαμβάνονται το Μαρκόπουλο και τα Μέγαρα – Νέα Πέραμος. Προγραμματίζεται η κατασκευή 498 χιλιόμετρα αγωγών μέσης και χαμηλής πίεσης και η προσθήκη 24.000 νέων καταναλωτών στην καταναλωτική βάση των χρηστών αερίου έως το 2028.

Στη Θεσσαλονίκη, η enaon EDA προβλέπει επενδύσεις 129 εκατ. ευρώ για την κατασκευή 277 χιλιομέτρων νέων δικτύων, που θα οδηγήσουν στην προσθήκη 10.500 νέων συνδέσεων ως τα τέλη του 2028. Στη Θεσσαλία, εκτός από την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στα μεγαλύτερα νησιά των Σποράδων, ο προγραμματισμός προβλέπει την έλευση του φυσικού αερίου στο νότιο Πήλιο, το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα και το Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου. Οι επενδύσεις θα ανέλθουν σε 105 εκατ. και οι νέες συνδέσεις σε 10.400.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, προβλέπονται επενδύσεις 64 εκατ. ευρώ, η πλειονότητα των οποίων θα κατευθυνθεί στην κατασκευή αγωγών μέσης και χαμηλής πίεσης μήκους 332 χιλιομέτρων. Οι νέες συνδέσεις έως το 2028 προβλέπονται σε 14.850. Στην Κεντρική Μακεδονία, προγραμματίζονται επενδύσεις 72 εκατ. ευρώ για την η κατασκευή 326 χιλιομέτρων νέων δικτύων. Οι νέες συνδέσεις εκτιμώνται σε 15.300.

Στη Δυτική Μακεδονία, προβλέπεται η «πύκνωση» του δικτύου σε Καστοριά, Γρεβενά, Φλώρινα και Άργος – Ορεστικό, καθώς και η ανάπτυξη δικτύου σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα. Οι επενδύσεις θα ανέλθουν σε 58,5 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή 237 χιλιομέτρων νέων δικτύων, που θα «φέρουν» 8.500 νέες συνδέσεις.

Στη Στερεά Ελλάδα προγραμματίζεται η κατασκευή 196 χιλιομέτρων νέων δικτύων. Οι επενδύσεις θα ανέλθουν σε 51 εκατ. ευρώ, ενώ οι νέες συνδέσεις σε 14.000.

Σημαντικές επενδύσεις προγραμματίζει η enaon EDA για την περίοδο 2024-2028 και στις περιοχές αδείας της στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου τώρα στην παρούσα φάση πρόσβαση στο φυσικό αέριο έχει μόνο το διυλιστήριο της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η έλευση του φυσικού αερίου σε Αργος και Ναύπλιο. Προβλέπονται επενδύσεις 17 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή 75 χιλιομέτρων δικτύου έως το 2028, με τις συνδέσεις να φτάνουν τις 2.100

Στην Περιφέρεια Ηπείρου, θα τροφοδοτηθούν οι τέσσερις πρωτεύουσες των περιφερειακών ενοτήτων που αποτελούν τα κυριότερα αστικά κέντρα. Ειδικότερα, φέτος προβλέπεται η σύνδεση και η ενεργοποίηση της ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων, ενώ παράλληλα η επέκταση και η πύκνωση του δικτύου στις πόλεις των Ιωαννίνων (που αυτή τη στιγμή υπάρχει δίκτυο μόνο μέσης πίεσης), της Άρτας, της Πρέβεζας και της Ηγουμενίτσας. Το 2025 προβλέπεται η σύνδεση και η ενεργοποίηση και των τεσσάρων πόλεων. Θα επενδυθούν 43 εκατ. για 183 χιλιόμετρα δικτύων, με εκτιμήσεις για 4.200 νέες συνδέσεις.

Τέλος, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας φέτος προγραμματίζεται η σύνδεση της ΒΙ.ΠΕ. Πατρών και εντός του 2025 το φυσικό αέριο θα φτάσει στην Πάτρα, τον Πύργο και το Αγρίνιο. Κατά την περίοδο 2025-2028 προγραμματίζονται έργα επέκτασης και πύκνωσης του δικτύου διανομής σε αυτές τις τρεις πόλεις. Οι επενδύσεις θα ανέλθουν σε 51 εκατ. έως το 2028, για 215 χλμ. νέου δικτύου και οι νέες συνδέσεις εκτιμώνται σε 9.000.

Ψηφιοποίηση δικτύου διανομής φυσικού αερίου

Εκτός από την επέκταση των δικτύων, κεντρικός πυλώνας της αναπτυξιακής στρατηγικής της enaon EDA είναι η ψηφιοποίησης των υποδομών διανομής αερίου, μέσω της αντικατάστασης των υφιστάμενων συμβατικών «ρολογιών» αοό ψηφιακούς μετρητές. Η εταιρεία προγραμματίζει να ολοκληρώσει την αντικατάσταση των υφιστάμενων συμβατικών μετρητών σε ορίζοντα 4 ετών (ταχύτερα δηλαδή σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα) για να «ξκεκλειδώσει» ταχύτερα τα αναμενόμενα οφέλη για τη δραστηριότητα διανομής και κατ’ επέκταση για τους τελικούς πελάτες.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη του νέου έξυπνου μετρητή Nimbus της Italgas που μπορεί -μεταξύ άλλων- να διανέμει και να μετράει πολλαπλούς τύπους αερίων ακόμη και σε ανάμειξη μεταξύ τους, συμπεριλαμβανομένου του υδρογόνου. Οι πρώτες εγκαταστάσεις Nimbus έχουν ήδη ξεκινήσει στην Ιταλία στα τέλη του 2023 και βρίσκεται σε εξέλιξη μια δοκιμαστική φάση για να εξεταστεί η απόδοσή του που θα ολοκληρωθεί φέτος. Τούτων λεχθέντων, φέτος θα εγκατασταθούν διορθωτές όγκου (ΡΤΖ) σε μετρητές μεγάλου διαμετρήματος που αφορούν κυρίως σε σημεία παράδοσης με εμπορική χρήση, ενώ κατά τα επόμενα 3 έτη (2025–2027) θα εγκατασταθούν έξυπνοι μετρητές Nimbus στα υπόλοιπα σημεία παράδοσης.

neoiagones.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.