Το irafina.gr στο “Σπίτι της Τρίγλιας”! Συνέντευξη με τον Γιώργο Κική – Η ιστορία, το όραμα & ο Τριγλιανός Άγιος (φωτό+video)

Με όνομα βαρύ σαν ιστορία… το «Σπίτι της Τρίγλιας» για πολλούς ραφηνιώτες δεν αποτελεί απλά ένα Λαογραφικό Μουσείο όπου σ αυτό στεγάζονται οι αναμνήσεις και τα κειμήλια των παππούδων, των γιαγιάδων και των προγόνων τους, είναι το “Σπίτι” τους και αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής τους.

Τo “Σπίτι της Τρίγλιας” που βρίσκεται στην οδό Ελευθέρου Βενιζέλου, σε ένα από τα τυπικά προσφυγικά σπίτια της περιοχής, επισκεφθήκαμε ένα απόγευμα του Σεπτεμβρίου και συνομιλήσαμε με τον “οικοδεσπότη” του σπιτιού, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Τριγλιανών Ραφήνας τον Γιώργο Κική, ο οποίος μας αποκάλυψε πολλά:

Για τους ευεργέτες τριγλιανούς, την ιστορία των ξεριζωμένων προγόνων τους, το σπίτι, τις εργασίες που γίνονται, τις εμπειρίες, την συγκίνηση και την τιμή που βίωσαν με την αναβίωση των Θεοφανείων στην Τρίγλια, παρουσία του Ελπιδοφόρου, και τον “ραφηνιώτη” Νίκο Αλικάκο που έπιασε τον σταυρό.

Αναφέρθηκε στις πρωτόγονες καταστάσεις που ζούμε φέτος, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Άγιο Χρυσόστομο: “Άλλες χρονιές τέτοιες μέρες το σπίτι ζούσε μεγάλες δόξες. Κεράσματα με τριγλιανά γλυκά, αρτοκλασίες, κόσμος πολύς”.

Το σπίτι αυτό, σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο Γιώργος Κικής είχε παραχωρηθεί ως κατοικία στον ιερέα της Ραφήνας, που δεν ήταν άλλος από τον Παπαθανάση, μέχρι που αρχές του ΄90 ο Δήμος Ραφήνας το παραχώρησε στον Σύλλογο Τριγλιανών. Είναι χτισμένο κατά τα πρότυπα και τις συνήθειες της εποχής: “Χωρισμένο στα τρία. ένας χώρος εισόδου, ο αντρέ όπως λεγόταν, η μεγάλη κάμαρη, το υπνοδωμάτιο δηλαδή, η κουζίνα και ο στάβλος, ένας μικρός χώρος στο πίσω μέρος του οικήματος. Με τα χρόνια έφυγε ο στάβλος και μπήκε εντός του σπιτιού η τουαλέτα που ήταν έξω”.

“Θέλω να ευχαριστήσω τον κο Αθανάσιο Μαρτίνο όπου με δικά του έξοδα έγινε η πλήρη ανακαίνιση του παλιού σπιτιού, η κατασκευή του γραφείου, η αποθήκη και έγινε συντήρηση στο Μουσείο. Είναι μεγάλη τιμή για όλους εμάς η προσφορά του κου Μαρτίνου”, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος των Τριγλιανών Ραφήνας.

Δείτε το πρώτο βίντεο:

Ποιος όμως είναι ο σκοπός της διοίκησης των Τριγλιανών Ραφήνας; “Σκοπός μας είναι να διδάσκουμε την ιστορία μας σε μη τριγλιανούς. Γιατί πολύ απλά εκείνοι την ξέρουν. Επισκέπτονται το σπίτι -προ κορονοϊού- όλων των βαθμίδων τα σχολεία, ΚΑΠΗ, Πολιτιστικοί Σύλλογοι και άλλοι φορείς του τόπου και όχι μόνο. Κάθε εβδομάδα είχαμε και μια επίσκεψη. Μάλιστα πέρσι μας επισκέφθηκε μια ομάδα Κινέζων, οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν με όσα είδαν κι έμαθαν. Εμείς κερνάμε, φιλοξενούμε και εξιστορούμε όλον τον κόσμο που πραγματικά δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον”, τονίζει ο κος Κικής.

Στη συνέχεια η συζήτησή μας στράφηκε στις δράσεις και στις εκδηλώσεις του Συλλόγου. “Παίρνουμε μέρος σε πολλές εκδηλώσεις, -λέει ο Πρόεδρος- ενώ κάθε χρόνο ετοιμάζουμε νέα πράγματα. Παραλαμβάνουμε το Άγιο Φώς το Μεγ. Σάββατο μαζί με τους ιερείς και το φέρνουμε στην Παντοβασίλισσα, Είμαστε ο μοναδικός Σύλλογος που πήγαμε και φέραμε με την φρεγάτα τα Οστά του Αγίου Νικολάου, έχουμε τις τιμητικές εκδηλώσεις που γίνονται σ αυτόν τον χώρο,παίρνουμε μέρος σε δεξιώσεις και το τελευταίο νέο, είναι ότι ετοιμάζουμε ένα ντοκιμαντέρ με όλη την ιστορία των τριγλιανών διάρκειας 60 λεπτών, όπου ελπίζουμε να το παρουσιάσουμε εδώ αυτόν τον μήνα και του χρόνου που θα κλείνουμε 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή να το παρουσιάσουμε διεθνώς”.

Όσον αφορά τις σχέσεις που έχουν με τους Νεοτριγλιανούς μας είπε ότι “Είναι άριστες, δεν θα μπορούσε να ήταν κι αλλιώς αφού έχουμε συγγενείς και φίλους στη Νέα Τρίγλια, βλεπόμαστε, τα λέμε, υπάρχει ένα δέσιμο μεταξύ μας και φυσικά κάνουμε κοινές δράσεις”.

Ο Γιώργος Κικής είναι μια τετραετία στο τιμόνι του Συλλόγου και όπως μας αποκάλυψε: “Τυχαία ασχολήθηκα με τον Σύλλογο κι όταν τελικά με έπεισαν κάποιοι να κατέβω στις εκλογές εξελέγη πρόεδρος”. Όσο για το οραμά του, απαντά: “Στόχος μου είναι να γίνει αναγνωρίσιμος ο Σύλλογος πέρα από τη Ραφήνα κι αυτό θεωρώ ότι το πετύχαμε.Επίσης να φέρουμε νέα παιδιά κοντά μας που κάποια στιγμή όταν εμείς φύγουμε, να έρθουν να αναλάβουν εκείνα. Πιο νέοι, πιο μαχητικοί, φρέσκιες ιδέες και σκέψεις. Αυτό είναι το ιδανικό, Να τα εντάξουμε στον Σύλλογο και σιγά σιγά να αναλάβουν δράση”.

Δείτε το δεύτερο βίντεο:

Κλείνοντας ο Πρόεδρος μας μίλησε και για τον Τριγλιανό Άγιο, “τον Άγιο Χρυσόστομο, ο οποίος είναι γέννημα-θρέμμα τριγλιανός και τον τιμούμε κάθε χρόνο ως ένας δικός μας άνθρωπος. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για αυτόν τον ιερέα. Έφτιαξε στην Τρίγλια το λιμάνι, τους δρόμους, το σχολείο, ένα τριώροφο που έχει ονομαστεί το σχολείο του Χρυσόστομου. Πρόκειται για ένα κτίριο του 1900 όπου ΄έγινε ανακαίνιση και κοσμεί την περιοχή”.

Φέτος δυστυχώς όπως μας είπε ο κος Κικής θα γίνει μόνο το θρησκευτικό “κομμάτι”, , λόγω κορονοϊού. Όλα τα άλλα που γινόντουσαν κάθε χρόνο υπό τον φόβο του ιού ματαιώθηκαν.

Δείτε το τρίτο και τελευταίο μέρος της συνέντευξης:

Γιώργο Κική, πρόεδρε του Συλλόγου Τριγλιανών Ραφήνας, σε ευχαριστούμε για την φιλοξενία και για όσα ενδιαφέροντα μας είπες.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.