«Το κοινωνικό στίγμα μπορεί να σε σκοτώσει, όχι όμως ο HIV» – Αποκαλυπτική έρευνα για το πώς αντιμετωπίζονται οι οροθετικοί

Σοκάρουν οι αριθμοί της έρευνας για τον HIV.

Αποκαλυπτικοί είναι οι αριθμοί της νέας έρευνας για τον ιό HIV. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 1 στους 3 πιστεύει ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω του φιλιού ή της αγκαλιάς, το 59% θεωρεί πως όταν έρχεται σε επαφή με κάποιον φορέα του ιού θα πρέπει να προσέχει για να μην κολλήσει, ενώ μόλις το 60% γνώριζε πως ο ιός αυτός μπορεί να αντιμετωπιστεί.

«Δυστυχώς πολύς κόσμος ακόμα δεν γνωρίζει αρκετά στοιχεία για τον HIV», τόνισε στο MEGA ο λοιμωξιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί μπορεί να περάσουν και 10 χρόνια για να εμφανιστούν συμπτώματα που θα τον οδηγήσουν σε υποψία ότι είναι θετικός. Η διάγνωση δεν σημαίνει ότι κόλλησε φέτος, αλλά μάλλον ανταποκρίνεται σε γεγονότα πριν από μία πενταετία».

Ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε πως ο HIV μεταδίδεται μέσω σεξουαλικής επαφής χωρίς προφύλαξη και της ενδοφλέβιας χρήσης ναρκωτικών.

«Όσοι πέρνουν αγωγή μηδενίζουν το ιικό φορτίο. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν φυσιολογικά και δεν μεταδίδουν καθόλου, ούτε με σεξουαλική επαφή ούτε με το αίμα. Και ναι, μπορούν να κάνουν παιδιά, να γεννηθούν φυσιολογικά χωρίς να κολλήσουν τον ιό», είπε.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, πρόσφατα στη χώρα μας ξεκίνησε η προφυλακική χορήγηση φαρμάκων για HIV.

Το κοινωνικό στίγμα
Μία σημαντική παράμετρος αποτελεί και το στίγμα που βιώνουν οι οροθετικοί. Όπως είπε στο MEGA ο Μάριος Ατζέμης, το στίγμα πάντα θα υπάρχει, ενώ η κοινωνία παρουσιάζει μία σημαντικού μεγέθους έλλειψη ενημέρωσης.

«Υπάρχει μία έλλειψη ενημέρωσης για τους τρόπους μετάδοσης και τι συνιστά ο HIV, ότι ζούμε κανονικά, κάνουμε τη θεραπεία και δεν μπορούμε να μεταδώσουμε. Γιατί υπάρχει ακόμα τόσο μεγάλο στίγμα; Πάντα οι άνθρωποι θα στιγματίζουν άλλους ανθρώπους. Οι οροθετικοί εκλαμβάνονται ως κάτι που παρεκλίνει από τη νόρμα», δήλωσε.

Εκτός από το στίγμα του HIV, οι οροθετικοί έρχονται αντιμέτωποι και με τον ρατσιμό, αποτέλεσμα και άλλων ταυτοτήτων τις οποίες φέρουν.

«Η επιστήμη έχει προχωρήσει, ας προχωρήσει και η κοινωνία. Αυτή τη στιγμή ο HIV δεν μπορεί να σε σκοτώσει εφόσον λαμβάνεις την αγωγή σου. Αυτό που μπορεί να σε σκοτώσει είναι το κοινωνικό στίγμα», κατέληξε.

megatv.com

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.