Το μέλλον της Αττικής βρίσκεται στα Μεσόγεια – Τι θα συμβεί σε Ραφήνα, Σπάτα, Παλλήνη, Μαρκόπουλο & Λαύριο

Μπορεί η Αθηναϊκή Ριβιέρα να συγκεντρώνει σήμερα τα επενδυτικά βλέμματα, ωστόσο μία άλλη περιοχή της Αττικής φαίνεται πως ξαναβρίσκει το βηματισμό της στο εγχώριο real estate και να κατακτά εκ νέου σημαντική θέση στο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Πρόκειται για τα Μεσόγεια τα οποία πρωταγωνίστησαν τα τελευταία χρόνια, καταγράφοντας υψηλές τιμές κυρίως σε περιοχές όπως η Παλλήνη, η Παιανία και ο Γέρακας. Μετά από μία περίοδο στασιμότητας, επηρεαζόμενη από το γενικότερο κλίμα που επικρατούσε στο εγχώριο real estate όπου το αγοραστικό ενδιαφέρον παρέμεινε μειωμένο και οι τιμές υποχώρησαν σημαντικά.

Πλέον τα Μεσόγεια “ξαναβγαίνουν μπροστά” όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη της αγοράς, αφενός μεν λόγω των ποιοτικών ακινήτων που διατίθενται και αφετέρου λόγω των μεγάλων έργων υποδομών που προγραμματίζονται και αναμένεται να αλλάξουν άρδην την εικόνα της περιοχής.

Όπως επισημαίνει ο Αθανάσιος Ζηρογιάννης, επικεφαλής του μεσιτικού γραφείου “Zirogiannis Real Estate”, το μέλλον της Αττικής βρίσκεται στα Μεσόγεια. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από τα έργα υποδομής (Αττική Οδός, προαστιακός κλπ), οι τιμές στα Μεσόγεια είναι ακόμη προσιτές σε σχέση με πολλές περιοχές της Αθήνας, ενώ παράλληλα επισπεύδονται οι εντάξεις στο σχέδιο πόλης, που σημαίνει περισσότερες εκτάσεις, χαμηλή δόμηση και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος παίζει και η δημιουργία νοσοκομείου στα Μεσόγεια, που αναμένεται να προχωρήσει μέσα στο επόμενο διάστημα, κάτι που στερείται μέχρι σήμερα, η ευρύτερη περιοχή.

Σημαντικά έργα υποδομής

Ένα από τα βασικά προβλήματα που ταλαιπωρεί εδώ και πολλά χρόνια τους κατοίκων των περιοχών των Μεσογείων είναι η έλλειψη αποχετευτικού δικτύου.

Πλέον ένα από τα σημαντικότερα έργα που θα εκτελεστούν το επόμενο διάστημα στη χώρα μας, το οποίο θα συμβάλει στην προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος είναι το έργο κατασκευής του Δικτύου Αποχέτευσης του Δήμου Παλλήνης, το οποίο εντάσσεται στο επενδυτικό πλάνο που ήδη έχει ανακοινώσει η ΕΥΔΑΠ, αξίας άνω των 700 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία αποχετευτικών δικτύων και Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ανατολική Αττική.

Το έργο Αποχέτευσης του Δήμου Παλλήνης θα βάλει οριστικό τέλος στην, επί δεκαετίες, υποβάθμιση της υγείας, του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων ενός εκ των μεγαλύτερων Δήμων της Ανατολικής Αττικής, δημιουργώντας νέες αναπτυξιακές δυνατότητες για την περιοχή. Επιπλέον, θα απαλλάξει τους κατοίκους από το κόστος εκκένωσης βόθρων που φτάνει έως και 2.000 ευρώ το χρόνο, ενώ εξασφαλίστηκε η δωρεάν σύνδεση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με το δίκτυο.

Όπως ανέφερε προσφάτως και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Σαχινίδης μέχρι σήμερα η ΕΥΔΑΠ έχει δημοπρατήσει έργα συνολικού ύψους 462 εκατ. ευρώ στην Ανατολική Αττική. Πρόκειται όπως είπε για έργα πνοής στα Μεσόγεια, που θα αλλάξουν την ζωή των κατοίκων θα βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης τους και θα συμβάλλουν τα μέγιστα στην βελτίωση του υδροφόρου ορίζοντα.

Τα έργα αυτά (σε Παλλήνη, Σπάτα, Ραφήνα κλπ), θα ανακυκλώνουν το νερό των λυμάτων, το οποίο θα επιστρέφει καθαρό είτε ως μέσο ύδρευσης, είτε ως άλλες χρήσεις.

Το μεγαλύτερο αφορά στην προκήρυξη του έργου κατασκευής του “Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (Κ.Ε.Λ.) Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδας”.

Σε φάση εκκίνησης μπαίνει και η επέκταση του προαστιακού προς Ραφήνα και προς Λαύριο. Για την μεν πρώτη ο σχεδιασμός προβλέπει να να φτάσει μέχρι το Λιμάνι της Ραφήνας ως επέκταση από το Αεροδρόμιο, μία απόσταση 7 χιλιομέτρων περίπου. Θα εξυπηρετεί το Πικέρμι και τη Ραφήνα, ενώ η απόσταση Ραφήνα-Αθήνα θα καλύπτεται σε περίπου 45 λεπτά.

Όσον αφορά την επέκταση από Κορωπί προς Λαύριο θα περιλαμβάνει δύο σιδηροδρομικούς σταθμούς (Μαρκόπουλο και Λιμάνι Λαυρίου) και πέντε σιδηροδρομικές στάσεις (Καλύβια, Κερατέα, Δασκαλειό, Θορικός, Κυπριανός). Η απόσταση Αθήνα-Λαύριο θα διεξάγεται σε 55 λεπτά και Κορωπί-Λαύριο σε 28 λεπτά με την ολοκλήρωση της επέκτασης.

Οι τιμές

Όσον αφορά τις τιμές των νεόδμητων κατοικιών, σύμφωνα με τον κ. Ζηρογιάννη, στην Παλλήνη οι τιμές κυμαίνονται από 2.100 έως 2.600 ευρώ το τετραγωνικό στον Γέρακα από 2,200 έως 2.700 ευρώ το τετραγωνικό και στην Αρτέμιδα από 1.800 έως 2.200 ευρώ το τετραγωνικό.

Στην Ραφήνα οι τιμές κυμαίνονται από 2.000 έως 2.600 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ στα ίδια επίπεδα κυμαίνονται και οι τιμές στη Νέα Μάκρη.

Στην Παιανία οι τιμές διαμορφώνονται στα 2.000 με 2.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ στο Κορωπί από 1.900 έως 2.400 ευρώ το τετραγωνικό. Στα ίδια επίπεδα με τις τιμές στο Κορωπί, διαμορφώνονται και οι τιμές στο Μαρκόπουλο, ενώ στο Πόρτο Ράφτη από 2.000 έως 2.500 ευρώ το τετραγωνικό.

Σχετικά με την αγορά εντός σχεδίου οικοπέδων στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων, είναι υψηλή, ενώ ελάχιστα είναι τα διαθέσιμα οικόπεδα εκτός σχεδίου που είναι πάνω από 4 στρέμματα (σε αυτή την περίπτωση επιτρέπεται η δόμηση).

Όσον αφορά τις τιμές στην Αγία Παρασκευή κυμαίνονται από 600 – 800 ευρώ το τετραγωνικό, στον Γέρακα από 300 με 400 ευρώ το τετραγωνικό, στην Αρτέμιδα, από 100 με 150 ευρώ το τετραγωνικό, στην Ραφήνα από 200 έως 300 ευρώ το τ.μ και στα Σπάτα από 100 έως 150 εκατ. ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Της Ελένης Μπότα

capital.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.