Το νέο long Covid σύμπτωμα που προβληματίζει τους επιστήμονες

Οι περισσότεροι από εμάς προτιμάμε να ξεχνάμε την πανδημία και τις ριζικές αλλαγές που επέβαλε στο τρόπο ζωής μας. Όμως, η πραγματικότητα είναι πως ο κορονοϊός δεν μας έχει αποχαιρετίσει οριστικά και το φαινόμενο της μακράς Covid-19 συνεχίζει να ταλαιπωρεί πολλούς από εμάς. Ακραία κόπωση, απώλεια όσφρησης, μυϊκούς πόνους και δύσπνοια είναι μόνο κάποια από τα συμπτώματα που καταγράφονται.

Το «ακραίο» σύμπτωμα της μακράς Covid-19 που έγινε μόλις γνωστό
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό The Lancet, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λιντς στη μεγάλη Βρετανία εντόπισαν ένα νέο σύμπτωμα της μακράς Covid-19.

Εκτός από την ακραία κόπωση, την απώλεια όσφρησης, τους μυϊκούς πόνους, τη δύσπνοια και, σε ποιο λίγες περιπτώσεις, τα προβλήματα μνήμης, τος ενοχλήσεις στο στήθος, την αϋπνία, τις ταχυπαλμίες, το αίσθημα ζάλης, τον πόνο στις αρθρώσεις, τις εμβοές, την κατάθλιψη και το αδικαιολόγητο άγχος, κάποιοι ασθενείς παρουσιάζουν μελάνιασμα στα άκρα. Η διαταραχή αυτή είναι γνωστή ως ακροκυάνωση και συνήθως εντοπίζεται στα χέρια και τα πόδια αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί στη μύτη και τα αυτιά.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet, oι επιστήμονες περιγράφουν με λεπτομέρειες την περίπτωση ενός 33χρονου άνδρα στη Μεγάλη Βρετανία. Ο ασθενής υπέφερε για διάστημα έξι μηνών από ξαφνικό μελάνιασμα των ποδιών του. Όταν στεκόταν όρθιος, τα ένιωθε σταδιακά να γίνονται πιο βαριά και αισθανόταν μυρμήγκιασμα και φαγούρα. Ορισμένες φορές εμφανιζόταν ένα εξάνθημα στα πόδια του, αλλά τα μυστηριώδη συμπτώματα εξαφανίζονταν όταν ξάπλωνε.

«Πρόκειται για μια εντυπωσιακή περίπτωση ακροκυάνωσης ενός ασθενούς που δεν την είχε πριν από τη μόλυνση με Covid-19», δήλωσε στη Metro ο συν-συγγραφέας δρ Μάνοτζ Σιβάν της μελέτης, αναπληρωτής κλινικός καθηγητής και επίτιμος σύμβουλος στην ιατρική αποκατάστασης στο Πανεπιστήμιο του Λιντς.

«Οι ασθενείς που το βιώνουν αυτό μπορεί να μην γνωρίζουν ότι μπορεί να είναι σύμπτωμα μακράς Covid και μπορεί να ανησυχούν. Παρομοίως, οι κλινικοί γιατροί μπορεί να μην γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ της ακροκυάνωσης και μακράς Covid. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τη δυσαυτονομία [δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος] στη μακρά COVID, έτσι ώστε οι κλινικοί γιατροί να έχουν τα εργαλεία που χρειάζονται για την κατάλληλη διαχείριση των ασθενών», τόνισε.

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.