«Το όνομα της Εύας Καϊλή δεν αναφερόταν καν στη δικογραφία για το Qatargate» λένε οι δικηγόροι της

Πρωτοβουλίες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ειδάλλως θα λάβουν μέτρα, ζητούν οι Βέλγοι δικηγόροι της Εύας Καϊλή, που σχεδόν έναν χρόνο μετά τη σύλληψή της, υποστηρίζουν ότι στη δικογραφία δεν υπάρχει αναφορά για χρηματισμό της πρώην αντιπροέδρου της Ευρωβουλής αλλά και ότι παραβιάστηκε η ασυλία της.

Μιλώντας στο Euronews, οι Βέλγοι δικηγόροι ισχυρίζονται ότι η Εύα Καϊλή διερευνήθηκε παράνομα από τη βελγική αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες, καθώς ως ευρωβουλευτής, απολάμβανε την προστασία της βουλευτικής ασυλίας.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει το καθήκον να ενεργήσει τώρα. Δεν χρειάζεται να αναβάλλει άλλο. Εάν δεν ενεργήσουν, τότε θα υπάρξουν συνέπειες (…). Είναι παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ», δήλωσε ο Κριστόφ Μαρσάν.

Καταγγέλλουν τις βελγικές αρχές για πολλαπλά σφάλματα

Οι δικηγόροι της επιδιώκουν να καταπέσει η υπόθεση σε βάρος της, κάνοντας λόγο για πολλαπλά σφάλματα έρευνας από τις αρχές του Βελγίου.

«Δεν μπορείτε να ονομάζετε αυτήν την υπόθεση πια Qatargate. Αυτό τελείωσε. Πρέπει να ονομάσετε τον φάκελο Belgian-gate. Οι μυστικές υπηρεσίες έκαναν την αναφορά που έδωσαν στον ομοσπονδιακό εισαγγελέα, τον Απρίλιο του περασμένου έτους. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι η Εύα Καϊλή, το όνομά της δεν υπήρχε καθόλου σε εκείνη την αναφορά. Άρα, δεν υπήρχε καμία υποψία εναντίον της. Υπήρχαν πολλές άλλες υποψίες εναντίον άλλων προσώπων που στην αρχή δεν ενοχλήθηκαν σε αυτόν τον φάκελο», σημείωσε ο Σβεν Μαρί.

«Να δώσει άμεσα απάντηση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»

Οι συνήγοροι της Ελληνίδας ευρωβουλευτού ζήτησαν από το Ευρωκοινοβούλιο να διερευνήσει αν παραβιάστηκε η βουλευτική της ασυλία, ενώ έκαναν αίτημα ακρόασης ενώπιον της επιτροπής νομικών υποθέσεων του οργάνου για να παρουσιάσουν, όπως υποστηρίζουν, τα αποδεικτικά στοιχεία.

«Η κοινοβουλευτική προστασία της Εύας Καϊλή δεν έγινε σεβαστή και γι’ αυτό υπάρχουν συνέπειες. Μια συνέπεια είναι ότι δεν μπορεί να διωχθεί γι’ αυτό», εξήγησε ο Μάρσαν.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής συνελήφθη για αδικήματα όπως διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς φέρεται να συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, κάτι που επέτρεψε την άμεση άρση της βουλευτικής ασυλίας. Μετά και την προφυλάκισή της απομακρύνθηκε από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η σχέση της με τον Τζόρτζι είναι «προσωπικό θέμα»

Βασικός ύποπτος στην υπόθεση είναι και ο σύντροφος της Εύας Καϊλή Φραντσέσκο Τζόρτζι, που είχε συλληφθεί επίσης τον Δεκέμβριο και φέρεται να ομολόγησε ότι έκρυψε στο σπίτι του χρήματα που είχε χαρίσει το Κατάρ στον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, του οποίου υπήρξε βοηθός.

Όμως, οι δικηγόροι της Καϊλή επιμένουν ότι τα χρήματα που είχε κρύψει ο σύντροφός της δεν την ενοχοποιούν και θέτουν ερωτήματα για τον μεγάλο χρόνο κράτησης της Καϊλή έναντι των άλλων συλληφθέντων.

Κριτική έχει προκαλέσει και η απόφαση της Εύας Καϊλή να συνεχίσει να μένει με τον Φραντσέσκο Τζόρτζι. Οι δικηγόροι της κάνουν λόγο για ιδιωτική επιλογή που δεν πρέπει να εμπλέκεται με το τεκμήριο αθωότητας. «Είναι ιδιωτικό θέμα», λέει ο Μαρί, προσθέτοντας ότι είναι καλοί γονείς για το μικρό τους παιδί. «Ποια είναι η σχέση μεταξύ τους, αν κοιμούνται μαζί, αν τρώνε ή όχι μαζί, ξέρετε, στην πραγματικότητα, δεν θα μπορούσα να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση», πρόσθεσε.

protothema.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.