Το σχέδιο της Βενέτης για τα Παγωτά Δωδώνη και το εργοστάσιο στην Παλλήνη

Σε ορίζοντα τριετίας εκτιμά η διοίκηση της «Βενέτης» ότι θα έχει εφαρμοστεί πλήρως το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας «Παγωτά Δωδώνη», ο έλεγχος της οποίας ήδη έχει περάσει στην πρώτη, σύμφωνα με ό,τι δήλωσε στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλός της Παναγιώτης Μονεμβασιώτης.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχουν γίνει κάποιες δραστικές κινήσεις στην κατεύθυνση της εφαρμογής του σχεδίου που συμφωνήθηκε με τις τράπεζες, κάτι που αναμένεται να γίνει από τον Σεπτέμβριο κι έπειτα, αφού θα έχει τελειώσει η περίοδος αιχμής για την κατηγορία του παγωτού, που δεν είναι άλλη από το καλοκαίρι.

Πριν από μερικές εβδομάδες πάντως ιδρύθηκαν δύο νέες εταιρείες από την «Φούρνοι Βενέτη» με στόχο την εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης, εκ των οποίων η μία σχετίζεται ακριβώς με τη δραστηριότητα του παγωτού και φέρει την ονομασία ΚΡΕΜΕΡΙΑ ΔΩΔΩΝΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. και η δεύτερη με τη διαχείριση των δανείων. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι η συμφωνία προβλέπει γενναίο «κούρεμα» των δανείων της άλλοτε κραταιάς βιομηχανίας παγωτού. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα για την εξαγορά της είναι λίγο πάνω από τα 4 εκατ. ευρώ, ενώ τα δάνεια της «Παγωτά Δωδώνη» ανέρχονταν στα τέλη του 2021 σε περίπου 36 εκατ. ευρώ.

Στην εταιρεία «Φούρνοι Βενέτη» περνάει το σήμα «Παγωτά Δωδώνη», καθώς και το εργοστάσιο της εταιρείας στην Παλλήνη, όπου θα συνεχισθεί σε πρώτη φάση η παραγωγή του παγωτού. Ο σχεδιασμός της «Βενέτης» προβλέπει τη δημιουργία δικτύου 12 καταστημάτων με το σήμα «Δωδώνη», εκ των οποίων δύο θα είναι εταιρικά και τα υπόλοιπα θα λειτουργήσουν με το σύστημα της δικαιόχρησης (franchising).

Συνολικά σε ορίζοντα τετραετίας, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς, προβλέπονται επενδύσεις, ειδικά για τα «Παγωτά Δωδώνη», ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Η ιστορία των «Παγωτών Δωδώνη» ξεκινάει το 1967, όταν ο Βασίλης Μπλέτσος και η Σοφία Ξήτα από την Ηπειρο άνοιξαν το πρώτο κατάστημά τους (γαλακτοπωλείο) στην Κυψέλη. Το 1970 ξεκινούν η παραγωγή και η διάθεση παγωτού σε μικρή κλίμακα.

Το 1977 η εταιρεία μεταφέρεται στην Παλλήνη, όπου σε ένα μικρό δρόμο κοντά στη λεωφόρο Μαραθώνος δημιουργείται η παραγωγική μονάδα της. Το 1984 ανοίγει το πρώτο εταιρικό κατάστημα με τη μορφή τζελατερίας στην Κηφισιά. Στη διάρκεια των ετών 1991-1995 γίνεται δυναμική επέκταση του δικτύου μέσω franchising και δημιουργούνται 17 σημεία πώλησης. Το 1999 η εταιρεία εξαγοράζεται από τη Valtop Holdings Limted με έδρα την Κύπρο, συμφερόντων Αγγελου Πλακόπητα. Το 2007 η εταιρεία εξαγοράζεται από νέο επενδυτικό σχήμα (NBGI private equity της Εθνικής Τράπεζας 90% και μέτοχοι 10%) και το δίκτυο ξεπερνάει τα 150 καταστήματα. Το 2012 μεγάλη πυρκαγιά προξενεί εκτεταμένες καταστροφές στο εργοστάσιο στην Παλλήνη. Το 2016 με την πώληση της NBGI Private Equity από την Εθνική Τράπεζα η «Παγωτά Δωδώνη» πέρασε σε εταιρεία – όχημα ειδικού σκοπού και τα χρέη ξεκίνησαν να συσσωρεύονται. Το 2018 επιχειρήθηκε για πρώτη φορά να πωληθεί από τις τράπεζες η «Παγωτά Δωδώνη», χωρίς ωστόσο να υπάρξει συμφωνία.

Αν και το καλοκαίρι του 2022 αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής η First Runner, επενδυτικό σχήμα του Αλέξανδρου Κατσιώτη της ΕΛΓΕΚΑ, η διαδικασία ναυάγησε και τελικά οι τράπεζες απευθύνθηκαν στην εταιρεία «Βενέτης», η οποία είχε επίσης καταθέσει προσφορά.

moneyreview.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.