Τουρισμός: Βαριά σκιά στα έσοδα – Χαλάνε τα απολύτως απαραίτητα, μειώνουν και τα γεύματα

Βαρύ το πλήγμα της ακρίβειας στην εστίαση, που παρότι παρατηρείται αύξηση της επισκεψιμότητας τουριστών, οι καταναλώσεις καταγράφουν ιδιαίτερα χαμηλές πτήσεις. Ενδεικτικά, στην Αττική, όπως ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος εστιατόρων του λεκανοπεδίου, υπάρχει πτώση στην κατανάλωση περίπου στο 20%.

Αλλά και στα νησιά η εικόνα δεν είναι καλύτερη. Ξένοι τουρίστες και Έλληνες επισκέπτες μειώνουν τα γεύματα που κάνουν στα εστιατόρια, προκειμένου να μπορέσουν να πληρώσουν τις διακοπές τους και να τα βγάλουν πέρα.

Την κατάσταση περιέγραψε στο OPEN, ο Νίκος Γιαννακάς, πρόεδρος εστίασης Μυτιλήνης (Ασπίδα), ο οποίος ανέφερε ότι ο κλάδος είναι υπέρ στη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα.

«Θα έπρεπε να είχαμε μειώσει κι εμείς την τιμή, αλλά κι εμείς έχουν απορροφήσει αυξήσεις, γιατί υπάρχουν αυξήσεις 50%. Η επισκεψιμότητα είναι πάνω, αλλά οι καταναλώσεις και ο τζίρος είναι κάτω. Αυτό οφείλεται στο μικρότερο πορτοφόλι που έχουν τουρίστες και επισκέπτες. Καταναλώνουν λιγότερο στα εστιατόρια. Θα πάνε μόνο στο εστιατόριο και δεν θα πάνε στο μπαρ. Αυτό παρατηρείται περισσότερο τις βραδινές ώρες».

Από την πλευρά του, με τα παραπάνω συμφώνησε και ο Ευριπίδης Γκόγκος αντιπρόεδρος εστιατόρων. Οι τουρίστες χαλάνε τα απολύτως απαραίτητα για τη διαμονή και το φαγητό τους.

«Ο πελάτης έρχεται, παίρνει το απαραίτητο ένα πιάτο, χωρίς να προχωρήσει σε ένα επιδόρπιο καλό ή ένα καλό μπουκάλι κρασί. Εμείς περάσαμε και δύσκολα τώρα με τις φωτιές, έχουμε μια μείωση τζίρου στο 30% μέσα στον Αύγουστο, καταλαβαίνετε, έρχονται αυτοί που μας ξέρουν για χρόνια. Ελπίζουμε μέχρι το τέλος του Αυγούστου να έχουμε επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα».

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.