Τσουρέκια: Εύκολη συνταγή για να βγουν αφράτα

Παραδοσιακά τα ελληνικά σπίτια κάθε Μεγάλη Παρασκευή μοσχοβολούν από το άρωμα που έχουν τα χειροποίητα τσουρέκια. Γιατί Πάσχα χωρίς πασχαλινό τσουρέκι και αυγά δεν γίνεται. Αν, όμως, θεωρείτε ότι το πασχαλινό έδεσμα είναι δύσκολη υπόθεση, εμείς σας έχουμε μία καταπληκτική, εύκολη, πεντανόστιμη συνταγή από τον Έβρο.

Είτε διαθέτετε μίξερ, είτε όχι, μπορείτε, ακολουθώντας βήμα – βήμα τη συνταγή να πετύχετε τα καλύτερα τσουρέκια, που θα κάνουν την οικογένειά σας, τους φίλους και τους γνωστές να παραμιλούν.

Υλικά για Τσουρέκια Πασχαλινά 7 -8 πλεξούδες

Για τη ζύμη

6 αυγά

2,5 κούπες ζάχαρη

1 κούπα γάλα

1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι

ξύσμα από ένα πορτοκάλι

250 γραμ. βούτυρο αγελαδινό

λίγο λάδι

1 1/2 σακούλες αλεύρι για τσουρέκια

1 συσκευασία κακουλέ

1 συσκευασία μαχλέπι

1 βανίλια

1 baking powder

4 – 5 δάκρυα μαστίχας

100 γραμ. φρέσκια μαγιά και λίγο γάλα

1 αυγό για άλειμμα

Εκτέλεση της συνταγής για το πασχαλινό τσουρέκι

Για να ξεκινήσετε τη συνταγή, συγκεντρώστε όλα τα υλικά στον πάγκο της κουζίνας. Θα χρειαστείτε μία μεγάλη λεκάνη, όπου θα ζυμώσετε τα τσουρέκια.

Η ενεργοποίηση της μαγιάς

Το «κλειδί» για μία πετυχημένη συνταγή για τσουρέκι κρύβεται στην ενεργοποίηση της μαγιάς. Καλό θα είναι να χρησιμοποιήσετε φρέσκια μαγιά.

Βάζετε σε ένα μπωλ τα κυβάκια της μαγιάς και περίπου 100 ml γάλα χλιαρό (προσοχή όχι καυτό). Προσθέτε έξτρα αλεύρι από αυτό που θα χρησιμοποιήσετε για το ζύμωμα (δύο χούφτες περίπου). Ανακατεύετε μέχρι να γίνει σαν χυλός

Το πριν του χυλού

Στη συνέχεια σκεπάζετε με μεμβράνη και το αφήνεται για 15 με 20 λεπτά να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.

Ο φουσκωμένος χυλός μετά την ξεκούραση

Η προετοιμασία των υλικών

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κούπα με το γάλα, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το βάζουμε σε μεσαίας έντασης φωτιά. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει, αλλά να μην καεί το μίγμα. Προσθέτουμε τα αυγά, το κακουλέ, το μαχλέπι, τον χυμό από το πορτοκάλι, το ξύσμα, τη βανίλη, τη μαστίχα που έχουμε θρυμματίσει και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, αποσύροντάς τα από τη φωτιά.

Τα υγρά υλικά με τα αυγά και τη ζάχαρη

Παράλληλα, έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι και το εχουμε βάλει σε ξεχωριστή λεκάνη. Εκεί προσθέτουμε, το baking powder και στη συνέχεια βάζουμε το υγρό μίγμα και την ενεργοποιημένη μαγιά.

Νωρίτερα έχουμε λιώσει το βούτυρο και έχουμε προσθέσει τρεις σταγόνες λάδι.

Αρχίζουμε να αναδιπλώνουμε το ζυμάρι, βουτώντας τα χέρια μας στο μίγμα με το βούτυρο. Το διπλώνουμε αρκετές φορές και δεν το ζυμώνουμε. Πρέπει να βάλετε όλο το βούτυρο μέσα στο μίγμα.

Σε αυτή τη φάση το ζυμάρι θα είναι κολλώδες, αλλά θα ξεκολάει εύκολα από τα τοιχώματα.

Έπειτα σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη, κουβέρτες και ό,τι άλλο διαθέτετε. Την αφήνουμε για αρκετές ώρες μέχρι να διπλασιαστεί το ζυμάρι σε ζεστό μέρος.

Μόλις δείτε ότι το ζυμάρι είναι έτοιμο παίρνετε ζυμάρι ικανό να βγάλει τρία κορδόνια, τα οποία πλέκετε μεταξύ τους.

Τα αλείφουμε με αυγό που το έχουμε αραιώσει με νερό και τα αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά για περίπου 1 με 2 ώρες.

Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και τα ψήνουμε γα περίπου 20 λεπτά.

Τα μυστικά για το καλύτερο τσουρέκι

Επιλέξτε καλής ποιότητας μαγιά, νωπή κατά προτίμηση. Αφήστε την να φουσκώσει και να γίνει σαν χυλός.
Κοσκινίστε το αλεύρι πριν το χρησιμοποιήσετε
Χρειάζεστε υπομονή. Αφήστε τα να φουσκώσουν για αρκετες ώρες, μην βιαστείτε.
Για να διατηρήσετε τα τσουρέκια σας αφράτα, μόλις ψηθούν και κρυώσουν καλά τυλίγετε το καθένα με μεμβράνη κουζίνας.

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.