Β. Κολλάρος – Φ. Ψαθά: Ο δρόμος προς την κορυφή είναι μοναχικός

Όταν ζήτησα ένα σύντομο βιογραφικό του ζεύγους των πρωταθλητών στην πάλη Βασίλη Κολλάρου και Φανής Ψαθά, των εμπνευστών του Παλαιστικού Συλλόγου Ραφήνας – Πικερμίου, κατάλαβα ότι είχα… εκτεθεί.

Τι σύντομο; Οι άνθρωποι έχουν γράψει με «χρυσά» γράμματα τα ονόματα τους στον ελληνικό αθλητισμό. Τι χρυσά μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα, τι ύψιστες διακρίσεις, τι επιστημονικές σπουδές, τι ερευνητικές εργασίες στον αθλητισμό.
Υπολόγισα ότι χρειαζόταν τουλάχιστον μία σελίδα γιά τα επιτεύγματα τους. Όμως η μεγαλύτερη νίκη τους, πιστεύω πως είναι η θαυμάσια οικογένεια με τα παιδιά τους. Μάθετε μαζί μου τις απόψεις των δύο σπουδαίων αθλητών που κοσμούν την πόλη μας.

Εκτός από το να σφίξετε το χέρι και να συγχαρείτε τους Ολυμπιονίκες μας, τι θα τους λέγατε αν τους συναντούσατε γιά ένα ουζάκι στη Ραφήνα;

Ο στόχος των Ολυμπιονικών δεν πρέπει να σταματά με την κατάκτηση ενός μεταλλίου ή μιας θέσης: είναι και το μετά τι παράδειγμα θα γίνουν για τα παιδιά της χώρας τη νέα γενιά. Το πόσο θα θελήσουν να συναντηθούν με τη νεολαία, να διηγηθούν τον τρόπο, τους κόπους και τον αγώνα που τους έκανε να φτάσουν ψηλά.

Πόσο η ζωή τους θα αποτελέσει ζωντανό πρότυπο και όχι κενό γράμμα.Πόσο δύσκολο είναι να φτάσεις στην κορυφή ενός αθλήματος και τι θυσιάζεις στη ζωή σου;

Ο δρόμος προς την κορυφή είναι μοναχικός, δύσκολος, ανηφορικός, στενός. Όμως όταν είναι η συνειδητή επιλογή σου είναι πλέον ο τρόπος ζωής σου, είναι η ίδια η ζωή σου και πια δεν σε πειράζει καθόλου που δεν θα πας πενταήμερη εκδρομή, που δεν θα πας διακοπές σχεδόν ποτέ, που δεν θα φας όσα παγωτά θες, που δεν θα ξενυχτήσεις, που θα σου λείψει η οικογένειά σου γιατί θα είσαι αναγκασμένος να κάνεις προπονήσεις νύχτα μέρα στο εξωτερικό!

Γιατί επιλέξατε ως άθλημα την πάλη;

Το ομορφότερο άθλημα τυχαία ήρθε στις ζωές μας γιατί κανένας από την οικογένεια ή το στενό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον δεν ασχολιόταν ποτέ με την Πάλη.

Βασίλης: Η μητέρα μου τυχαία με πήγε στον Εθνικό Αθηνών για να δούμε αν θα ασχοληθώ με κάποιο άθλημα γιατί ήμουν ζωηρός στην ηλικία των 6 και εκεί μας προϋπάντησε τυχαία ο προπονητής των Ολυμπιονικών Παναγιώτης Αρκουδέας και μας έδειξε την παλαίστρα. Αυτό ήταν κολλήσαμε εγώ και ο αδερφός μου!

Ποιό είναι το πρώτο πράγμα που λέτε σε ένα παιδάκι που έρχεται στον σύλλογο σας;

Θέλουμε να νιώθουν όλοι άνετα και όμορφα με την ενασχόληση τους με τον αθλητισμό, οπότε τους λέμε αλλά και τους δείχνουμε με τον τρόπο μας ότι το γυμναστήριο είναι το δεύτερο τους σπίτι και η ομάδα η δεύτερη οικογένειά τους και να μην διστάσουν πότε να μας πουν οτιδήποτε τους απασχολεί. Φυσικά τους κάνουμε σαφές ότι τον πρώτο λόγο έχουν οι γονείς και προτεραιότητα τα μαθήματα στο σχολείο

Ποιό είναι το μεγάλο παράπονο σας από την Πολιτεία;

Η πολιτεία ξεχνάει πολύ εύκολα έχει κοντή μνήμη! Αφήνει την επαρχία στο έλεος της και τοποθετεί ή επιτρέπει σε θέσεις κλειδιά του αθλητισμού να παραμένουν άτομα που και γνώσεις δεν έχουν και ικανότητες δεν διαθέτουν και πολλές φορές μοιάζουν να συμπεριφέρονται εκδικητικά σε αθλητές που έφτασαν ψηλά γιατί ίσως αυτοί δεν το μπόρεσαν ποτέ!

Ο αθλητισμός πόσο καλό μπορεί να κάνει στη ζωή ενός ανθρώπου;

Πειθαρχία, εκτόνωση, συγκίνηση, ομαδικότητα, υγεία, σεβασμός στον εαυτό μας αλλά και στους άλλους, εγρήγορση, υπομονή, επιμονή, διάρκεια, καλή φυσική κατάσταση, ισορροπία ψυχής και σώματος, συμμετρία! Που να σταματήσουμε;

Τι είναι ευτυχία γιά έναν αθλητή;

Να νιώθει αυτός ανεξάρτητα αποτελέσματος ότι οι κόποι του δεν πήγαν χαμένοι! Αλλά και το άκουσμα του Εθνικού Ύμνου είναι κάτι το ασύγκριτο!

Ένας άνθρωπος δεν μοιάζει με έναν αθλητή της πάλης; Κάθε μέρα δεν αγωνίζεται γιά να “νικήσει” συχνά μεγαλύτερους αντιπάλους γιά να επιβιώσει;

Η πάλη είναι ακριβώς μια μικρογραφία της ζωής αρκεί να δούμε και τον αγωνιστικό χώρο. Είναι ο κύκλος της ατέρμονης προσπάθειας, είναι η κόκκινη ζώνη που σου βάζει τα όρια και πρέπει να μην την ξεπεράσεις να μην την διασχίσεις και να παραβείς έτσι τους κανόνες στη ζωή μας ,είτε είναι νόμοι, είτε ηθικοί κανόνες, είτε εθιμικό δίκαιο.

Δεν λέμε λοιπόν τυχαία ότι είμαστε βιοπαλαιστές. Όπως όμως ετοιμάζεται ένας αθλητής της Πάλης για τον αγώνα μέσα στο ταπί καλό θα ήταν να προετοιμάζονται και όλοι οι άνθρωποι κατάλληλα και επαρκώς για να νικήσουν τους μεγαλύτερους αντιπάλους και να επιβιώσουν!

Τι ονειρεύεστε γιά τη Ραφήνα;

Τον επόμενο Ολυμπιονίκη, όπου θα είναι από εδώ και θα μας δώσει την χαρά να πανηγυρίσουμε μαζί του αλλά και την ικανοποίηση ότι τον βοηθήσαμε και εμείς στα μέγιστα, έχοντας μετατρέψει την Ραφήνα σε μια όαση υποδομών κατάλληλων να στεγάσει αθλητές τέτοιου βεληνεκούς και πιο συγκεκριμένα τον Ολυμπιονίκη που θα έχει την τύχη να γυμναστεί στο Σπίτι
των Βαρέων Αθλημάτων και της Γυμναστικής της Πόλης μας!

Υπάρχει ενδιαφέρον γιά την πάλη στο δήμο μας;

Τεράστιο! Γι΄ αυτό το λόγο οι ανάγκες μας σε κτιριακή υποδομή έχουν αυξηθεί εφόσον η προσέλευση των παιδιών-αθλητών είναι αθρόα γιά τα Ολυμπιακά Αθλήματα της Ρυθμικής Αγωνιστικής Γυμναστικής, της Ενόργανης Αγοριών και της Πάλης. Οι απαιτήσεις για ιδιαίτερη ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών προπόνησης αυξημένες. Και έτσι από φέτος θα στεγαζόμαστε στο ανακαινισμένο γυμναστήριο από τον Αθανάσιο Μαρτίνο στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας.

Σας ευχαριστώ που ανοίξατε την καρδιά σας στην “α.α.”

Κι εμείς ευχαριστούμε γιά το ενδιαφέρον που δείξατε.

Οι πρωταθλητές συζήτησαν με τον Αργύρη Κωστάκη

Πηγή: Εφημερίδα Ανατολική Ακτή