“Βόμβα” στο ΚΕΛ: Φρένο στη διευθέτηση του Μεγάλου Ρέματος – Θεατής πάλι ο Μάρκου

Νέα δεδομένα με απρόβλεπτες συνέπειες στην πορεία εκτέλεσης των έργων για το ΚΕΛ, προέκυψαν κατά τη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου στα Σπάτα, με σημαντικές αποφάσεις για τη μελέτη οριοθέτησης και διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος της Ραφήνας.

Ουσιαστικά τίθεται υπό αμφισβήτηση η εν λόγω μελέτη του 2018 από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η οποία είναι αναγκαία ώστε να προχωρήσουν τα έργα κατασκευής του ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι.

Του Παναγιώτη Ι. Δρίβα

Και ενώ ήδη εκκρεμούν αποφάσεις του ΣτΕ (επρόκειτο να εκδικαστούν προσφυγές στις 8 Ιανουαρίου), σύμφωνα με πηγές της POLIS media, η απόφαση -η οποία ούτως ή άλλως θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο- θεωρείται δεδομένο ότι θα ψηφιστεί και μάλιστα με άνετη πλειοψηφία. Το γεγονός φέρνει με την πλάτη στον τοίχο τη διοίκηση Μάρκου η οποία -εφόσον υπερψηφιστεί η απόφαση- είναι υποχρεωμένη πλέον να πράξει τα δέοντα και να παράσχει πολιτική και νομική υποστήριξη.

Το τοπικό Συμβούλιο Σπάτων και ειδικότερα ο πρόεδρος κ. Αναστάσιος Φράγκος κατήγγειλε τον Δήμαρχο Σπάτων Αρτέμιδας Δημήτρη Μάρκου ότι δεν ενημέρωσε ως όφειλε για τη μελέτη του υπουργείου Περιβάλλοντος αφήνοντας άπραγος να περάσει η προθεσμία ενώ παράλληλα παραιτήθηκε λόγω ΚΕΛ και από την προσφυγή που είχε καταθέσει ο ίδιος ο Δήμος κατά της τμηματικής οριοθέτησης.

Παράλληλα υπήρξαν αιχμές και για το ρόλο της δημοτικής αρχής Ραφήνας Πικερμίου, με υπονοούμενα και αναφορές για πολιτικές μεθοδεύσεις.

Οι ενστάσεις…

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στο τοπικό συμβούλιο η οριοθέτηση διευθέτηση με βάση τη μελέτη του Υπ. Περιβάλλοντος δημιουργεί στρεβλώσεις, εμπεριέχει αντικρουόμενα δεδομένα (προς τούτο και οι προσφυγές) και επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα ώστε –όπως αναφέρεται- να αποφευχθεί η απαλλοτρίωση και η αποζημίωση των ιδιοκτητών επί των εκτάσεων όπου θα διευθετηθεί η κοίτη του ρέματος.

Ειδικότερα:

Κατά την τελική φάση των έργων δεν ταυτίζονται οι γραμμές οριοθέτησης με τις γραμμές διευθέτησης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ζώνες εκατέρωθεν του ρέματος μέσα σε ιδιοκτησίες, οι οποίες καθίστανται παραρεμάτιες ζώνες, χωρίς να απαλλοτριώνονται.
Εξαιρούν την κοίτη από την απαλλοτρίωση. Τί σημαίνει αυτό; Υπάρχει το έργο της διευθέτησης, τοιχίο και από τις δυο μεριές και από τοιχίο σε τοιχίο είναι περίπου 40 μέτρα. Ως κοίτη θεωρούν το μέρος που τρέχει το νερό όταν δεν υπάρχει πλημμύρα. Μέσα στο χώρο της διευθέτησης κυλάει το νερό. Αυτό λοιπόν, μέσα στην διευθέτηση, δεν το απαλλοτριώνουν.

  • Δεν προβλέπει η μελέτη παραρεμάτιους δρόμους που θα σας μας διασφαλίσουν την πρόσβαση στις ιδιοκτησίες μας.
  • Δεν αντικαθίστανται οι υφιστάμενες γέφυρες, με αποτέλεσμα να απομονώνονται μεγάλες καλλιεργήσιμες περιοχές.
  • Δεν προβλέπεται στη μελέτη άρδευση του κάμπου, όπως προέβλεπε η Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής με την απόφαση 98/2018 του Περιφερειακού Συμβουλίου.
  • Δεν προβλέπεται απορροή των υδάτων που προέρχονται από το αεροδρόμιο στην βόρεια πύλη και εγκλωβίζονται στο σημείο του Αγίου Γεωργίου Βουρβά, με αποτέλεσμα να έχουν καταστήσει τις καλλιέργειες μόνιμη λίμνη.
  • Η οριοθέτηση βάσει νόμου δεν είναι απαλλοτρίωση, σύμφωνα με το άρθρο σύμφωνα με το άρθρο 64 του Ν. 4602/9-3-2018.
  • Αχρηστεύονται τρεις κύριοι δημοτικοί δρόμοι, χαρακτηρισμένοι με απόφαση του τότε Νομάρχη, με ΦΕΚ 61 & 62/Δ/1957, η οποία είναι περιουσία του Δήμου.

και οι αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου:

-Οι οριογραμμές οριοθέτησης να συμπέσουν με τις γραμμές διευθέτησης στις περιοχές Κόντρα, Γιαλού, Πύριζα, Πετρέζα, ομοίως και στο τμήμα από την επαρχιακή οδό Σπάτων-Πικερμίου, Πετρέζα, Σκίμθι, Πλατύ Χωράφι, έως την οδό Αρίωνος, σε συνάρτηση με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο ΖΟΕ Γ.Π.Σ. Σπάτων Χωροθέτηση Άξονα Σταυρού – Ραφήνας με τον Ν. 2833 και το ΦΕΚ 1121/Δ/2002 και να αποζημιωθεί όλη η ζώνη.

-Να μην παραιτηθεί ο Δήμος Σπάτων – Αρτέμιδος από την αίτηση ακύρωσης που έχει ασκήσει ενώπιον του ΣτΕ κατά του Προεδρικού Διατάγματος της τμηματικής οριοθέτησης ρέματος Ραφήνας ΦΕΚ 416/Δ/9-9-2014 και να παραστεί κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στις 8-1-2020 και σε κάθε αναβολή.

-Ο Δήμος μας να συμπαρασταθεί στους δημότες του που έχουν προσβάλει την Υπουργική Απόφαση περιβαλλοντολογικών όρων και την συνολική οριοθέτηση του ρέματος Ραφήνας, ΦΕΚ 328/Δ/2019.

-Να αποσταλούν προς πάσα αρμόδια αρχή, έστω και ετεροχρονισμένα, οι διαφωνίες μας και οι προτάσεις μας αυτές, ώστε η εν λόγω περιοχή του έργου να τύχει της βέλτιστης επίλυσης του προβλήματος και της πιο εύρυθμης λειτουργίας της.

– Να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες μελετητών, υπηρεσιακών παραγόντων και υπουργείων και αιρετών του Δήμου μας.

Η συνέχεια αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς πλέον είναι πολύ πιθανό αν όχι να αναβληθούν να «παγώσουν» επ’ αόριστον οι διαδικασίες για το ΚΕΛ. Οι εξελίξεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν το επόμενο διάστημα με σημαντικότερο σταθμό τις αποφάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΣΗΜ: Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε γίνει γνωστό πώς εξελίχθηκε η συζήτηση στο ΣτΕ, για την οποία θα επανέλθουμε.

Πηγή: Εφημερίδα POLIS media

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.