Σχολιάζοντας το παράδειγμα του Ισραήλ που παρά το γεγονός ότι πέτυχε άμεση εμβολιαστική κάλυψη της πλειοψηφίας των πολιτών, καταγράφει ρεκόρ κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής, Δημήτρης Κούβελας, προειδοποιεί ότι εμβολιασμένοι και μη είναι εκτεθειμένοι στον ιό της πανδημίας.
«Είτε εμβολιαστείτε είτε όχι, όλοι θα κολλήσετε και θα μεταδώσετε τον ιό.Δείτε τι συμβαίνει και στο Ισραήλ. Οι εμβολιασμένοι κολλάνε και μεταδίδουν. Άλλωστε δεν είναι κάτι που το λέω εγώ. Το λένε οι ίδιες οι εταιρείες» αναφέρει σε συνέντευξή του στο zougla.gr o καθηγητής.
«Δεν πρόκειται να χτιστεί κανένα τείχος ανοσίας»
Ο Δημήτρης Κούβελας τονίζει ότι δεν θα καταφέρουμε να χτίσουμε τοίχος ανοσίας απέναντι στις μεταλλάξεις του ιού ακόμα και αν εμβολιαστούν περισσότεροι πολίτες στη χώρα μας: «Δεν πρόκειται να χτιστεί κανένα τείχος ανοσίας» ισχυρίστηκε.
Ο ίδιος μάλιστα αναφέρει ότι οι μεταλλάξεις δεν του προκαλούν ανησυχία, ενώ προσθέτει ότι «Οι απόψεις του υπουργού Υγείας δεν είναι αντικειμενικές»: «Κατ΄ αρχάς δεν έχουμε ακόμη δεδομένα ότι η παραλλαγή Δέλτα επικρατεί στη χώρα. Αυτό που λέει ο υπουργός πως εάν κάποιος πολίτης δεν είναι εμβολιασμένος και κολλήσει, ειδικά με τη μετάλλαξη, αντιμετωπίζει μεγάλο κίνδυνο δεν είναι αντικειμενικό. Οι ιοί μεταλλάσσονται συνέχεια. Θα μας απασχολούσε μια μετάλλαξη η οποία θα άλλαζε τα συμπτώματα στον ασθενή. Η Δέλτα εμφανίζει μεγάλη διασπορά αλλά είναι λιγότερο θανατηφόρα. Οι μεταλλάξεις γενικά είναι μια παράμετρος στην πανδημία, αλλά με χαμηλό συντελεστή βαρύτητας» απάντησε.
Μάλιστα ο καθηγητής τάχθηκε κατά του εμβολιασμού των παιδιών, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι ανοίγει την πλατφόρμα για ραντεβού στις ηλικίες 12-14. «Στις μικρές ηλικίες από τη διεθνή βιβλιογραφία βλέπω ότι η νοσηρότητα και η θνητότητα από Covid είναι μηδέν. Για ποιον λόγο λοιπόν να δώσω ένα προϊόν για το οποίο δεν είμαι σίγουρος ούτε για την ασφάλεια αλλά ούτε και για τη δραστικότητά του σε μια ηλικιακή ομάδα των οποίων το προσδόκιμο είναι άλλα 70-75 χρόνια; Εάν τους κάνει μια ανεπιθύμητη παρενέργεια και τους μειώσει το προσδόκιμο ζωής ποιος θα ευθύνεται; Σε ποιον θα απολογηθώ και τι θα πω; Έτσι, λοιπόν, ακολουθούμε αυτά που λέει η επιστήμη. Και η επιστήμη λέει πως δεν δίνω φάρμακα χωρίς άμεση ωφέλεια σε παιδιά και εγκύους. Προστατεύω δηλαδή τα έμβρυα, τις νέες γυναίκες και τα νέα παιδιά, που είναι η βασική πνοή του Έθνους. Η πλατφόρμα 12-15 ετών καλώς ανοίγει, διότι σίγουρα μέσα στα χιλιάδες αυτά παιδιά υπάρχουν και κάποια -ελάχιστα βέβαια- που όντως κινδυνεύουν από τον ιό αφού μπορεί να έχουν υποκείμενα νοσήματα, χρόνια νοσήματα. Κάποια από αυτά ίσως να πρέπει να εμβολιαστούν» ξεκαθάρισε και έκανε επίθεση στους παιδιάτρους που επιμένουν στον εμβολιασμό των παιδιών.
«Για ποιον λόγο να επιβαρυνθεί ο νέος πληθυσμός με τέτοιες παρενέργειες;»
Ο κ. Κούβελας κάνει λόγο για επιβάρυνση των νέων ηλικιών με εμβολιασμούς, αναφερόμενος στις πιθανές παρενέργειες των σκευασμάτων: «Για το εάν υπάρχουν μελλοντικές παρενέργειες δεν μπορώ να το ξέρω. Για αυτές που γνωρίζουμε σίγουρα είναι η θρόμβωση, η βλάβη στο ενδοθήλιο των αγγείων, οι φλεγμονές στην καρδιά και η αυξημένη θρόμβωση στα αιμοπετάλια. Κι εδώ σας ρωτώ, για ποιον λόγο να επιβαρυνθεί ο νέος πληθυσμός με τέτοιες παρενέργειες;».
Σχολάζοντας τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου «εδώ είναι το εμβόλιο, εκεί είναι ο τάφος, διάλεξε και πάρε», ο κ. Κούβελας τόνισε ότι αυτές οι δηλώσεις ακούγονται σαν απειλή και ότι κακώς η Εκκλησία ασχολήθηκε με αυτό το θέμα.
Τέλος, ο καθηγητής καταδίκασε τα μέτρα της κυβέρνησης και τους χειρισμούς της στην πανδημία, τονίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχει περίθαλψη στο σπίτι: «Βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της επιδημίας είναι τα μέτρα δημόσιας υγείας και όχι οι εμβολιασμοί και τα lockdown. Αυτό που κάνουμε στη χώρα είναι λάθος. Χρειάζεται περίθαλψη στο σπίτι. Εμείς αντί να δημιουργούμε προστασία, δημιουργούμε υπερμετάδοση» απάντησε.