Υποχρεωτικό εμβόλιο: Ποια είναι η Επιτροπή Βιοηθικής και η εισήγηση της στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Πριν από περίπου έναν μήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη νέα σύνθεση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής. Ομολογουμένως, ελάχιστοι έδωσαν σημασία στην τοποθέτηση της καθηγήτριας Βιοηθικής του πανεπιστημίου της Ζυρίχης Έφης Βαγενά, αλλά και άλλων διαπρεπών επιστημόνων, όπως καθηγητές Ηθικής, άνθρωποι της τεχνολογίας, αλλά και συνταγματολόγοι, όπως η καθηγήτρια Ισμήνη Κριάρη. Κι όμως, η Επιτροπή Βιοηθικής θα έχει βαρύνοντα ρόλο στη διαμόρφωση του πλαισίου για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού από το φθινόπωρο και μετά.

Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση άνοιξε κάπως άτσαλα λόγω της απόφασης του αρχηγού της Πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη να επιτρέψει μόνο σε πλήρως εμβολιασμένα στελέχη της ΕΜΑΚ να συμμετέχουν σε αποστολές πρώτες γραμμής. Όπως πληροφορείται αρμοδίως το Reader.gr, στην ΕΜΑΚ το ποσοστό εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλό, μη ξεπερνώντας το 50% και με δεδομένες τις επιχειρησιακές ανάγκες εκρίθη απαραίτητο να προχωρήσει μια τέτοια απόφαση, με δεδομένες και τις διεθνείς υποχρεώσεις που υπάρχουν.

Προ ημερών, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη άφησε ένα μικρό παράθυρο ανοιχτό και για κάποια απόφαση στα πρότυπα της ΕΜΑΚ το επόμενο διάστημα, χωρίς, όμως, αυτή τη στιγμή να υπάρχει καμία ειλημμένη απόφαση. Είναι, όμως, δεδομένο ότι από τον Σεπτέμβριο θα τεθεί μετ’ επιτάσεως το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών, γιατρών τε και νοσηλευτών. Και μπορεί οι γιατροί να έχουν εμβολιαστεί σε ένα ποσοστό της τάξης του 90%, οι λοιποί υγειονομικοί, όμως, έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό μόλις 60%.

Κάπου εδώ ξεκινά ο ρόλος της Επιτροπής Βιοηθικής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader.gr, τις επόμενες μέρες θα λάβει χώρα η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής με τη νέα της σύνθεση. Η νέα πρόεδρος Έφη Βαγενά έχει κάνει ορισμένες αναγνωριστικές επαφές με τα μέλη της Επιτροπής, καμία συγκεκριμένη συζήτηση όμως. Η Επιτροπή, λοιπόν, αξιολογώντας βιοηθικές και συνταγματικές παραμέτρους θα κληθεί να συντάξει μια εισήγηση προς τον πρωθυπουργό, σε πρώτη φάση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών. Πότε θα γίνει αυτό; Κάποιοι θα ήλπιζαν η εισήγηση και το νομικό κείμενο να είναι έτοιμο πριν τις διακοπές του Αυγούστου. Με δεδομένο, όμως, ότι η Επιτροπή δεν έχει συνεδριάσει, κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσος χρόνος θα χρειαστεί και πόσες απόψεις θα πρέπει να ακουστούν και να ραφιναριστούν, πριν εξαχθεί ένα τελικό συμπέρασμα.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο, πάντως, εμφανίζονται αποφασισμένοι για κάθε σενάριο, ενώ είναι σαφές ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών δεν έχει μπει στη συζήτηση έτσι…για να μπει. Μια δεύτερη συζήτηση, δε, αφορά τα προνόμια των εμβολιασμένων από το φθινόπωρο και μετά. Αρμόδια πηγή αναφέρει ότι σε αυτή τη φάση, δεν έχει ζητηθεί από την Επιτροπή να γνωμοδοτήσει επ’ αυτού. Άλλωστε, σε πολλές περιπτώσεις, η αγορά μπορεί απλώς να…αυτορρυθμιστεί, όπως ήδη προβλέπουν αρκετοί πολιτικοί παρατηρητές.

reader.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.