Νίκος Σίμος:Διαβασμένοι και αδιάβαστοι (ή απλά ήθελαν να ξεμπερδεύουν με τους ενοχλητικούς;)

Στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο (6/8), με τα οκτώ (8!!!) εκτός ημερησίας διάταξης θέματα, προσκυνήσαμε ακόμα μία φορά, τη δημοτική αρχή, που με το μεγαλείο του “πολύτεκνου μεγάλου πατερούλη” ενός ολόκληρου δήμου, υπερθεμάτισε για την μη ανάγκη διεξαγωγής διαβούλευσης, για την εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Μάλιστα το έφερε έτοιμο σε περίληψη (ενσωματωμένη στην σχετική εισήγηση και χωρίς το πλήρες σχέδιο έστω σε ηλεκτρονική μορφή, αν και μάθαμε πως υπήρχε στον μελετητή.

Αφού εξάντλησε τις μονότονες επαναλήψεις ανάγνωσης, μίας περίληψης σχεδίου που περιείχε η σχετική εισήγηση, για το προοριζόμενο να κατατεθεί μέχρι τις 15/9 σχέδιο, οι μόνοι που πείστηκαν ήταν εκείνοι που ήθελαν να πειστούν, για τους δικούς του λόγους, ο καθένας.

Βέβαια, η όλη διαδικασία ήταν κατά παράβαση του Οδηγού Σύνταξης Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων, που έχει διανείμει ο ίδιος ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής, ο ΕΔΣΝΑ.

Δεν θα χρειαζόταν να κουραστούν οι ιθύνοντες ούτε να διαβάσουν πολύ, ούτε καν να ψάξουν πολύ. Συγκεκριμένα, μόλις στη σελίδα 3(!!!), μετά τα περιεχόμενα του τεύχους, ο οδηγός του ΕΔΣΝΑ αναφέρει τα παρακάτω, για τη σύνταξη των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α: Ποιες Προπαρασκευαστικές Ενέργειες Χρειάζονται

Α.1: ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Η κατάρτιση Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων ξεκινά με εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία καθορίζεται:

η συγκρότηση ομάδας έργου που θα αναλάβει, να παρακολουθεί, να ενημερώνει το συμβούλιο σε τακτική βάση για την εξέλιξη και να εισηγείται σχετικά με το θέμα
το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της εκπόνησης του ΤΣΔ
η υποχρέωση ένταξης του ΤΣΔ στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του δήμου
η διαδικασία διαβούλευσης και κοινωνικής συμμετοχής στην εκπόνηση του ΤΣΔ
τυχόν διαδημοτικές συνεργασίες, αν έχουν δρομολογηθεί, ειδάλλως θα διερευνηθούν στη φάση εκπόνησης του σχεδίου
Α.2: ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η διαδικασία διαβούλευσης και κοινωνικής συμμετοχής κατά την εκπόνηση του ΤΣΔ, που περιλαμβάνεται στην αρχική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, γίνεται το λιγότερο σε δύο φάσεις:

1. Στην έναρξη για τη διάγνωση προβλημάτων και τη διατύπωση προτάσεων
2. Πριν την οριστική έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να γίνουν παρατηρήσεις και εναλλακτικές προτάσεις.
Ενδιάμεσα μπορεί να προβλεφθεί διαδικασία διαβούλευσης εφόσον εκτιμάται πως υπάρχουν θέματα κοινωνικής αποδοχής ή μεγαλύτερης συμμετοχής στο σχεδιασμό.

Η μορφή της διαβούλευσης περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστο διατύπωση γνώμης από την επιτροπή διαβούλευσης του δήμου και τα συμβούλια των δημοτικών και τοπικών ενοτήτων.

Κατά την κρίση κάθε δημοτικού συμβουλίου, μπορεί να επιδιωχθεί αυξημένη συμμετοχή με τη μορφή συνελεύσεων και συζητήσεων σε γειτονιές, συζητήσεων και συσκέψεων με συλλόγους και ομάδες, δράσεις, ή άλλες κατάλληλες μορφές κατά περίπτωση[1]

Τέλος υπάρχει η δυνατότητα συγκρότησης επιτροπής του δημοτικού συμβουλίου με αντικείμενο την προώθηση των δράσεων του ΤΣΔ ή ευρύτερα με αντικείμενο την προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος.

Για του λόγου το αληθές (και της τοποθέτησης της δημοτικής αρχής, το αναληθές) επισυνάπτουμε τον Οδηγό Σύνταξης Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων, από τον ιστότοπο του ΕΔΣΝΑ (εδώ).

Και εδώ το PDF για όσους θέλουν να το διαβάσουν

Επιπλέον αναφορές που μας δροσίζουν, Αυγουστιάτικα

1. Φράσεις – Ατάκες, που ακούστηκαν χθες:

-Η διαβούλευση δεν είναι υποχρεωτική.

-Η διαβούλευση θα γίνει μετά

-Η Περιφέρεια θα μαζέψει όλα τα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων και θα κάνει διαβούλευση για όλα (!!!)

2. Σύγκριση με άλλους δήμους που εκπόνησαν Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων, μετά από διαβούλευση.

Οι περιπτώσεις δήμων που πέρασαν τη διαδικασία, όπως προβλέπεται από το εγχειρίδιο του ΕΔΣΝΑ, φαίνεται πως ζουν σε παλιό καιρό. Δεν έχουν την έγνοια για τους δημότες τους και τους ενέπλεξαν σε διαβουλεύσεις καλοκαιριάτικα. Ούτε τα “μπάνια του λαού” δε σεβάστηκαν.

__________________________________

[1]Αναφέρεται ο οδηγός δημοτικής διαβούλευσης εδώ

Δείτε και το βίντεο από την συζήτηση στο χθεσινό δ.σ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.