Ο “Λευκός Θεός” που όλοι αγαπήσαμε

«Λευκός Θεός» (White God)
Ήταν οι καλύτεροι μας φίλοι και τους κάναμε εχθρούς μας…
Με αυτή την φράση αποτυπώνει, ο διάσημος Ούγγρος σκηνοθέτης Κόρνελ Μούντρουτσο, άμεσα το θέμα της ταινίας για τα αδέσποτα ημίαιμα σκυλιά. Τρεις λέξεις που προκαλούν στο άκουσμα τους διφορούμενες απόψεις μεταξύ φιλόζωων και μη.

Ένα θέμα ταμπού για τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου ο οποίος προδομένος επαναστατεί ενάντια σε αυτούς που τον παράτησαν και θέλουν να τον εξαφανίσουν όπως φαίνεται στο φιλμ.

Η υπόθεση διαδραματίζεται με την 13χρονη Λίλη που προσπαθεί να βρει και να σώσει τον σκύλο της Χάγκεν. Μετά την επιβολή νέας νομοθεσίας υπέρ των σκύλων ράτσας με στόχο την εξαφάνιση των ημίαιμων σκύλων, ο πατέρας της αφήνει στον δρόμο τον αγαπημένο της σκύλο κάτι που κάνει την Λίλη να τον μισήσει. Ο Χάγκεν από την μεριά του, στην προσπάθεια του να γυρισεί στην κοπέλα, αντιμετωπίζει επικίνδυνες καταστάσεις στους δρόμους που τον κάνουν να συνειδητοποιήσει ότι δεν τον βλέπουν όλοι οι άνθρωποι ως τον καλύτερο τους φίλο.

Όπως τονίζει και ο σκηνοθέτης της, η ταινία θέλει να δείξει την σχέση «δυνατού» και «αδύναμου», τον φυλετικό διαχωρισμό, τον ρατσισμό και τον φασισμό στην κοινωνία μέσα από αυτό το ευαίσθητο θέμα. Έχει ήδη κερδίσει το βραβείο καλύτερης ταινίας στον τομέα «ένα κάποιο βλέμμα» στις Κάννες το 2014 ενώ αποτελεί και την επίσημη πρόταση της Ουγγαρίας για τα Όσκαρ του 2015 ως υποψήφια για καλύτερη ξενόγλωσση ταινία.
– ­Στο φιλμ πρωταγωνίστησαν 247 σκυλιά στον ρόλο των αδέσποτων.

Από τις 11 Δεκεμβρίου προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες της Αττικής

Χρήστος Ιωάννου

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.