Τα 7 σχολεία της ανατολικής Αττικής που συμμετείχαν στη Δράση του saferinternet.gr για το cyberbullying

Η φράση «οι παρατηρητές να πάψουν να είναι παρατηρητές» κυριάρχησε στη Δράση του saferinternet.gr για τον διαδικτυακό εκφοβισμό (cyberbullying), η οποία οργανώθηκε με τη στήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, και με τις παρεμβάσεις 33 εκπροσώπων-μαθητών από γυμνάσια και λύκεια της χώρας, πριν από λίγες ημέρες.

Επτά από τους 33 εκπροσώπους σχολείων προέρχονταν από την ανατολική Αττική και συγκεκριμένα από το 1ο Γυμνάσιο Μαρκοπούλου, το 2ο Γυμνάσιο Βάρης, 1ο ΓΕΛ Παλλήνης, το 2ο Γυμνάσιο Γέρακα, το 1ο ΓΕΛ Νέας Μάκρης, το Γυμνάσιο Καπανδριτίου και το 1ο Γυμνάσιο Σκάλας Ωρωπού.

Στις προφορικές παρεμβάσεις του οι μαθητές τόνισαν μεταξύ άλλων την πρωταρχική σημασία της παιδείας ως το κλειδί για την πρόληψη και την καταπολέμηση του διαδικτυακού εκφοβισμού.

Πολλά σχολεία ζήτησαν να υπάρχει συστηματική εκπαίδευση με ειδικό μάθημα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο, μάλιστα από μικρή ηλικία, στο ωρολόγιο πρόγραμμα. Επίσης, ζήτησαν συνεχή ενημέρωση σε επίπεδο σχολείου αλλά και οικογένειας.

Παράλληλα αναδείχθηκε η ενεργή συμμετοχή και η ανάδειξη της ευθύνης όλων μας για αναφορά τέτοιων περιστατικών και αποκλεισμό του θύτη, μαζί με την πρωταρχική σημασία της προστασίας της ιδιωτικότητάς μας για την αποφυγή του διαδικτυακού εκφοβισμού.

Τονίσθηκε η ανάγκη της σωστής επικοινωνίας και εμπιστοσύνης μέσα στην οικογένεια αλλά και μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών τους.

Ζητήθηκε να υπάρχει ειδικός ψυχικής υγείας σε κάθε σχολείο (παιδοψυχολόγος), καθώς τα παιδιά χρειάζονται συναισθηματική ενδυνάμωση, έτσι ώστε ένα παιδί-θύμα να μπορεί άμεσα να μιλήσει, χωρίς ενοχές, και να λάβει βοήθεια.

Εξάλλου, επισημάνθηκε τόσο η σημασία ενός σαφούς νομικού πλαισίου για την καταπολέμηση του εκφοβισμού όσο και ότι πρέπει όλοι μας να έχουμε μηδενική ανοχή σε κάθε μορφή εκφοβισμού.

Στην εκδήλωση παρενέβη και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης ο οποίος κατέθεσε προτάσεις για την καταπολέμηση του διαδικτυακού εκφοβισμού επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Οι παρατηρητές να πάψουν να είναι παρατηρητές. Τα θύματα να τολμήσουν να το πουν, να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην προστασία. Χρειάζονται ενθάρρυνση και στήριξη. Για το θύτη, το βασικό είναι η αποθάρρυνση, και να υπάρχει ο φόβος της ποινής ή έστω ο φόβος της αποδοκιμασίας. Για να γίνουν όλα αυτά, χρειάζεται ενημέρωση και εκπαίδευση. Και όλα τα παιδιά να καταλάβουν ότι τα αφορά».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.